Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΠΕ: «Ξαναζεσταίνεται» το ενδιαφέρον για επενδύσεις

Ενδείξεις ανάκαμψης στο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ. Στις 20 οι αιτήσεις προς τη ΡΑΕ το Δεκέμβριο. Συνολική ισχύς των αιτήσεων 263,8 μεγαβάτ. Κυριαρχούν τα αιολικά με 255,5 μεγαβάτ. Οι λόγοι της ανάκαμψης. Τι περιμένει η αγορά.

ΑΠΕ: «Ξαναζεσταίνεται» το ενδιαφέρον για επενδύσεις

Στα προ κρίσης επίπεδα τείνει να επανέλθει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ΑΠΕ, μετά το «σοκ» του new deal και τη βίαιη αναδιάρθρωση που προκάλεσε στην επιλογή της τεχνολογίας παραγωγής.

Η αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προκύπτει από τον αριθμό των αιτήσεων για νέες άδειες που υπεβλήθησαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του τριμηνιαίου κύκλου υποβολής, αλλά και τη συνολική ισχύ των μονάδων ΑΠΕ για τις οποίες υπεβλήθησαν οι αιτήσεις.

Έτσι έναντι των ελάχιστων αιτήσεων που υποβάλλονταν στους προηγούμενους κύκλους, το Δεκέμβριο ο αριθμός τους έφτασε τις 20, με συνολική ισχύ 263,8 μεγαβάτ. Εξυπακούεται ότι δεν υπάρχει ούτε μία αίτηση για φωτοβολταϊκά, ενώ οι 15 αιτήσεις αφορούν αιολικά συνολικής ισχύος 255,5 μεγαβάτ. Επίσης τρεις από τις αιτήσεις αφορούν μικρά υδροηλεκτρικά με συνολική ισχύ 6,09 μεγαβάτ και από μία αίτηση για μονάδα βιομάζας ισχύος 1,2 μεγαβάτ και για υβριδικό ισχύος 1 μεγαβάτ.

Από τις 15 αιτήσεις για αιολικά οι οκτώ αφορούν μεγάλες μονάδες με ισχύ 18-36 μεγαβάτ και οι υπόλοιπες μικρές μονάδες από 2,4 έως 4,6 μεγαβάτ, ενώ λείπουν εντελώς αιτήσεις για μεσαίες μονάδες των 8-15 μεγαβάτ. Το γεγονός εξηγείται από τις εξελίξεις στην τεχνολογία των αιολικών γεννητριών όπου πλέον η ισχύς των περισσότερο αποδοτικών κινείται σε επίπεδα άνω των 2,4 μεγαβάτ, οπότε ένα τυπικό αιολικό των δέκα ανεμογεννητριών, έχει ισχύ άνω των 20 μεγαβάτ, έναντι των 10 πριν από μερικά χρόνια.

Να σημειωθεί επίσης ότι τρεις από τις αιτήσεις για αιολικά υπεβλήθησαν από την Ε-Ρ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΛΙΒΑΔΙΑ για ισάριθμες μονάδες με συνολική ισχύ 90 μεγαβάτ που πρόκειται να εγκατασταθούν στην περιοχή των Καλαβρύτων. Άλλες αιτήσεις για μεγάλα αιολικά αφορούν μονάδες που πρόκειται να εγκατασταθούν σε Ρόδο, Τέμπη και Χαλκίδα.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν παράγοντες της αγοράς, η εξέλιξη της τεχνολογίας στα αιολικά συμβάλλει στη διαμόρφωση οικονομιών κλίμακας με τη μείωση του κόστους ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ κυρίως σε ό,τι αφορά τις υποδομές (οδικό δίκτυο, έργα πολιτικού μηχανικού).

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά με τη χαλάρωση της πιστωτικής στενότητας από το τραπεζικό σύστημα, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τον περιορισμό του πολιτικού ρίσκου (country risk).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v