Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξάμηνη παράταση του προγράμματος εξετάζει η ευρωζώνη

Νέα παράταση του ελληνικού προγράμματος συζήτησαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters. Στόχος να υπάρξει χρόνος για διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Μια προληπτική γραμμή πίστωσης ίσως δεν αρκεί, τονίζουν.

Εξάμηνη παράταση του προγράμματος εξετάζει η ευρωζώνη

Την επέκταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης έως και κατά έξι μήνες συζήτησαν την Πέμπτη αξιωματούχοι της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters. 

Η παράταση κρίνεται σκόπιμη για να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για διαπραγματεύσεις με την νέα ελληνική κυβέρνηση για το πώς θα «κλείσει» το πρόγραμμα και τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. 

Το τρέχον πρόγραμμα, που έχει ήδη παραταθεί κατά δυο μήνες, ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου και η Αθήνα ήλπιζε ότι θα το αντικαταστήσει με μια προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL) από τον ESM. 

"Θα πρέπει να υπάρξει παράταση πέραν του Φεβρουαρίου. Είναι αναπόφευκτο", τόνισε αξιωματούχος της ευρωζώνης. "Θα μπορούσε να είναι μια παράταση κατά έξι μήνες ακόμη".

Σημειώνεται ότι θα πρέπει να κατατεθεί σχετικό αίτημα από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. 

Η εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Αθήνας λόγω της αβεβαιότητας για τις πολιτικές που θα υλοποιηθούν μετά τις εκλογές, η Αθήνα δείχνει να χρειάζεται περαιτέρω στήριξη από την ευρωζώνη και μια πιστωτική γραμμή που θα λειτουργεί ως "μαξιλάρι" ενδέχεται να μην αρκεί, τόνισαν οι αξιωματούχοι.

Επίσης, η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι χωρίς πρόγραμμα, θα διακόψει την παροχή ρευστότητας στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, δεν ελήφθησαν αποφάσεις και το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω στην επόμενη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 26 Ιανουαρίου, μια μέρα μετά τις ελληνικές εκλογές. 

"Το ECCL αφορά χώρες που έχουν πρόσβαση στις αγορές και είναι μια πολιτική ασφαλείας για να καθησυχάζει τυχόν αμφιβολίες των αγορών", σημείωσε έτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. 

«Με λίγη καλή θέληση μπορεί να πει κανείς πως προς το τέλος του έτους, αυτό μπορεί να ισχύσει για την Ελλάδα. Τώρα με την αβεβαιότητα, τις πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις αποδόσεις στα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα να επιστρέφουν πάνω από το 10%, είναι λιγότερο σαφές ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για μια γραμμή ECCL» σημείωσε δεύτερος αξιωματούχος.

«Η συνολική κατάσταση της Ελλάδας δείχνει λιγότερο ευνοϊκή από ότι πριν από έξι εβδομάδες. Αυτό που θα χρειαζόταν είναι ένα κανονικό πρόγραμμα» είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιμήκυνση του προγράμματος κατά πέντε με έξι μήνες.

Ο ίδιος τόνισε πως οι αξιωματούχοι δεν συζήτησαν για το μέγεθος που θα έχει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. «Η συζήτηση είχε να κάνει με σενάρια και όχι με συγκεκριμένες αποφάσεις» ανέφερε.

Μια άλλη πηγή ανησυχίας ήταν οι εκροές τραπεζικών καταθέσεων, που σύμφωνα με τον πρώτο αξιωματούχο φτάνουν στα 60 εκατ. ευρώ κάθε ημέρα.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης υποστήριξαν πως οι αναλήψεις καταθέσεων υπονομεύουν ως πηγή χρηματοδότησης για την πιστωτική γραμμή τα κεφάλαια που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ.

«Φαίνεται πιο φρόνιμο να κρατήσουμε περισσότερα χρήματα στο ΤΧΣ» δήλωσε η δεύτερη πηγή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v