Πώς θα εκμεταλλευτείτε τη «ρύθμιση εξπρές» για τα χρέη

Ανοίγει το «παράθυρο ευκαιρίας» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων από σήμερα και μέχρι τις 27 Μαρτίου. Ετοιμη η ειδική εφαρμογή στο taxisnet. Πώς μπορεί να διαγραφεί το σύνολο των προσαυξήσεων.

Πώς θα εκμεταλλευτείτε τη «ρύθμιση εξπρές» για τα χρέη

Πέντε εργάσιμες ημέρες. Αυτό είναι το χρονικό περιθώριο που έχουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα επιλέξουν να εξοφλήσουν έως τις 27 Μαρτίου, μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους με γενναία διαγραφή προσαυξήσεων.

Οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δούλεψαν σκληρά ώστε να ανεβάσουν μια ειδική εφαρμογή στην ενότητα «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» στο Taxisnet. Η εφαρμογή θα ενεργοποιηθεί σήμερα.

Σε αυτή μπαίνουν όσοι θέλουν να εξοφλήσουν με ευνοϊκό τρόπο ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες επιβαρύνονται με μεγάλες προσαυξήσεις. Θα βλέπουν όλα τα χρέη τους αναλυτικά, με τις προσαυξήσεις ανά οφειλή και Ταυτότητα Οφειλής ανά χρέος.

Θα επιλέγουν ποια οφειλή θέλουν να εξοφλήσουν με γενναίο κούρεμα προσαυξήσεων και πληρώνοντας στην τράπεζά τους με την Τ.Ο., η ΓΓΔΕ θα διαγράφει το ανάλογο ποσοστό προσαυξήσεων.

Η ρύθμιση εξπρές έως τις 27 Μαρτίου συνιστά παράθυρο ευκαιρίας για όποιους φορολογούμενους έχουν χρέη με μεγάλες προσαυξήσεις. Αν κάποιος ξοφλήσει εφάπαξ έως την άλλη Παρασκευή το σύνολο της οφειλής, διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων. Αν πληρώσει ένα ποσοστό κεφαλαίου π.χ το 60% διαγράφεται και το αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων (το 60%).

Η επιλογή αυτή δεν συνοδεύεται από υποχρέωση ρύθμισης των υπόλοιπων οφειλών του φορολογούμενου. Έχει ισχύ μέχρι τις 27 Μαρτίου, με στόχο έσοδα εξπρές από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να καλυφθούν οι τρύπες των ταμειακών διαθεσίμων.

Στη συνέχεια αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων με όλες τις αλλαγές οι οποίες αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή.

Η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ

Από 20 έως και 27 Μαρτίου 2015 είναι δυνατή η καταβολή οποιουδήποτε βασικού ποσού οφειλής (μη ρυθμισμένου) με απαλλαγή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σε αυτό.

Ο πολίτης δύναται να επιλέξει οποιοδήποτε χρέος και να πληρώσει μέρος ή το σύνολο της βασικής οφειλής (μόνο το ανεξόφλητο υπόλοιπο του αρχικά βεβαιωμένου ποσού) χωρίς επιβαρύνσεις.

Η καταβολή διενεργείται με τη χρήση της ταυτότητας οφειλής (Τ.Ο.) στις Τράπεζες και στα ΕΛ.ΤΑ. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η καταβολή και στις Δ.Ο.Υ.

Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληροφορούνται την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) μέσω της εφαρμογής «προσωποποιημένης πληροφόρησης» ή εναλλακτικά μέσω εκτύπωσης 'συγκεντρωτικής εικόνας οφειλών εκτός ρύθμισης', η οποία θα αναρτηθεί στις 20 Μαρτίου στο TAXISnet. Επίσης μπορούν να πληροφορούνται την ταυτότητα οφειλής από τις Δ.Ο.Υ. και τα Γ.Ε.Φ.

Εάν οι πολίτες επιθυμούν να εξοφλήσουν ρυθμισμένες οφειλές πρέπει να υποβάλουν αίτηση 'απώλειας ρύθμισης' στη Δ.Ο.Υ. και στη συνέχεια να εξοφλήσουν την υπολειπόμενη βασική οφειλή με απαλλαγή του συνόλου των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής. Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση χάνεται και δεν χρησιμοποιείται πλέον από τον πολίτη η ταυτότητα ρυθμισμένης οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), αλλά η ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) που αντιστοιχεί στο κάθε χρέος που θα καταβάλει.

Η καταβολή διενεργείται με την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.), η οποία χαρακτηρίζει κάθε οφειλή και την ακολουθεί μέχρι την εξόφλησή της, συνεπώς για κάθε οφειλή χωριστά πρέπει να χρησιμοποιείται η μοναδική ταυτότητά της. Ο πολίτης είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι για όσα χρέη επιθυμεί να πληρώσει, τόσες ταυτότητες οφειλής (Τ.Ο.) οφείλει να προσκομίζει στις τράπεζες ή στα ΕΛ.ΤΑ., δηλώνοντας ταυτόχρονα και το ποσό που επιθυμεί να καταβάλει ανά ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.).

Τέλος, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου ευχαριστεί ιδιαίτερα τα στελέχη της Διεύθυνσης Εισπράξεων και της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γ.Γ.Δ.Ε. για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή της ρύθμισης καταβολής των χρεών στο Δημόσιο χωρίς επιβαρύνσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v