Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Hλεκτρονική εφαρμογή για τις αποδείξεις-μαϊμού

Ηλεκτρονική εφαρμογή για την αποκάλυψη των αδήλωτων ταμειακών μηχανών έθεσε σε εφαρμογή η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων. Η διαδικασία επιβεβαίωσης γνησιότητας της απόδειξης.

ΥΠΟΙΚ: Hλεκτρονική εφαρμογή για τις αποδείξεις-μαϊμού
Μια ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας ο κάθε ελεγκτής του υπουργείου Οικονομικών αλλά και οι απλοί πολίτες μπορούν να τσεκάρουν αν η απόδειξη παροχής υπηρεσιών ή πώλησης προϊόντων την οποία έχουν στα χέρια τους είναι πλαστή ή όχι, επιστράτευσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων στη μάχη κατά των φορολογικών ταμειακών μηχανών-μαϊμού.

Για τους ελεγκτές, η ηλεκτρονική εφαρμογή είναι αναμφίβολα ένα χρήσιμο εργαλείο, ιδίως μετά την ταχύτατη εξάπλωση των ταμειακών-μαϊμού, μέσω των οποίων οι επιτήδειοι εκδίδουν σωρηδόν αποδείξεις χωρίς καμία φορολογική αξία.

Απλώς χαρτάκια τα οποία μοιάζουν με αποδείξεις αλλά αποτελούν «ασφαλές» -μέχρι την αποκάλυψή τους– όχημα κλοπής ΦΠΑ και αποφυγής φόρου εισοδήματος.

Για τους απλούς φορολογούμενους, το εγχείρημα μάλλον είναι φιλόδοξο. Στην Ελλάδα, όπου ακόμα και σήμερα πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι αν δεν πάρουν απόδειξη θα κληθούν να πληρώσουν και τον φόρο που αναλογεί σε αυτόν που δεν εκδίδει αποδείξεις, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπουν στη διαδικασία να τσεκάρουν αν η απόδειξη που έχουν λάβει είναι γνήσια ή «μαϊμού».

Η εφαρμογή πάντως τέθηκε από χθες σε εφαρμογή και θα δοκιμάσει την τύχη της τις επόμενες ημέρες.

Όσοι ενδιαφέρονται, η διαδικασία έχει ως εξής: στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www1.gsis.gr/tameiakes/ μπαίνετε στη νέα εφαρμογή (προσβάσιμη και από smart phones), επιλέγετε το παράθυρο «πολίτες», πληκτρολογείτε τον σειριακό αριθμό (στην κάτω δεξιά άκρη της απόδειξης) με ιδιαίτερη προσοχή -μην αφήσετε κενά ανάμεσα στα κεφαλαία γράμματα και τα οκτώ ψηφία που ακολουθούν-, στη συνέχεια πληκτρολογείτε τον κωδικό επιβεβαίωσης που εμφανίζεται στην οθόνη και τέλος πατάτε το κουμπί «έλεγχος».

Μετά από μερικά δευτερόλεπτα εμφανίζεται απάντηση, αν η ταμειακή μηχανή ανήκει σε κάποιον ΑΦΜ ή όχι. Αν δεν ταυτίζεται με κάποιον ΑΦΜ, τότε μάλλον μόλις αποκαλύψατε μια ταμειακή μηχανή-μαϊμού, από αυτές που έχουν κατακλύσει την αγορά τους τελευταίους μήνες.

«Αν είστε πολίτης και θέλετε να καταγγείλετε παραβατικότητα ταμειακών συστημάτων, πρέπει να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα 210 2925111 (ΥΕΔΔΕ), 1516 (ΣΔΟΕ), ή 11012 (Οικονομική Αστυνομία)», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της ΓΓΔΕ.

Καλύτερα είναι όμως, συνεχίζει η σχετική ανακοίνωση, να στέλνετε email στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected], [email protected], [email protected] «συνοδευόμενα οπωσδήποτε από φωτογραφία».

Η ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου, με αφορμή τη νέα εφαρμογή, δήλωσε: «Θα χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο και κυρίως η τεχνολογία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία συνεπάγεται την απώλεια δημόσιων εσόδων που μπορούν να ελαφρύνουν, ιδίως τη σημερινή περίοδο, τα βάρη των πολιτών.

Με την εφαρμογή ελέγχου της νομιμότητας των ταμειακών μηχανών οι ελεγκτές αλλά και οι πολίτες φορολογούμενοι μπορούν να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο αν η απόδειξη που τους δίνεται έχει εκδοθεί από νομίμως δηλωθείσα ταμειακή μηχανή. Η βοήθεια των πολιτών είναι πολύτιμη, καθώς ενισχύει την καθημερινή προσπάθεια που κάνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες οι υπάλληλοι των ΔΟΥ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v