Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κλειδιά για την ανακεφαλαιοποίηση-εξπρές

Αθήνα και Φρανκφούρτη «τρέχουν» τις διαδικασίες. Οι κρίσιμες νομοθετικές αλλαγές και ο «άγνωστος Χ» του τελικού λογαριασμού. Υπό τη στενή παρακολούθηση του ΤΧΣ το ξεκαθάρισμα των επισφαλών επιχειρηματικών δανείων και οι πωλήσεις σε ξένα funds.

Τα κλειδιά για την ανακεφαλαιοποίηση-εξπρές

Στην ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων βημάτων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο και πριν τις διακοπές των επενδυτών για τις εορτές των Χριστουγέννων έχουν συμφωνήσει όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές εντός και εκτός Ελλάδος, ώστε να αποφευχθούν οριστικά οι κίνδυνοι για τις καταθέσεις αλλά και εν γένει για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. 

Το θέμα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Εξού και έθεσαν χρονικό πλαίσιο μέχρι τον Δεκέμβριο, εντός του οποίου θα εργαστεί με τη νέα κυβέρνηση η ειδική επιτροπή που θα συσταθεί με στόχο να επεξεργαστούν νομικά και τεχνικά κείμενα, τα οποία αφορούν στις αλλαγές του νόμου ανακεφαλαιοποίησης. Κυρίαρχος στόχος τόσο στην Αθήνα όσο και στη Φρανκφούρτη είναι η διευκόλυνση της τοποθέτησης των ξένων ιδιωτών επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Στο μεταξύ στα τραπεζικά επιτελεία επικρατεί αναβρασμός καθώς αφενός, δεν γνωρίζουν τις παραδοχές με βάση τις οποίες θα διεξαχθεί το τεστ του δυσμενούς σεναρίου, αφετέρου, οφείλουν να επιταχύνουν το κυνήγι της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, προκειμένου η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή ξένων επενδυτών και το αργότερο μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

«Είμαστε για λίγες ημέρες σε κενό αέρος, μολονότι οι επαφές με τους ξένους γίνονται πλέον σε καθημερινή βάση και τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών μοιράζονται αυτές τις ώρες μεταξύ Λονδίνου, για να συμμετάσχουν στο road show της ΕΧΑΕ, και Νέας Υόρκης, με στόχο την ενημέρωση των αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Το κενό αέρος αφορά εκ πρώτης το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε τον λογαριασμό που θα προκύψει στο ακραίο σενάριο. Ωστόσο, στις ενημερώσεις προς τους ξένους επενδυτές προσδιορίζουμε το συνολικό ποσό του σεναρίου κοντά στα 15 δισ. ευρώ, καθώς εκτιμούμε πως είναι δύσκολο να το ξεπεράσει.

Το δεύτερο καυτό ζήτημα στο οποίο δεν μπορούμε να απαντήσουμε με ακρίβεια αφορά στο ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές. Πρόκειται ίσως για την πλέον κρίσιμη παράμετρο, κάτι που το βλέπουμε και στις επαφές μας με τους ξένους».

Ενδιάμεσες διαδικασίες

Κι ενώ τα stress tests υλοποιούνται και ξεκαθαρίζει σιγά σιγά και ο χρονικός ορίζοντας, τελούν εν αναμονή κρίσιμες νομοθετικές αλλαγές, οι οποίες θα κρίνουν ως ένα βαθμό και τη δομή της συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση τόσο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής όσο και των ιδιωτών επενδυτών. 

Σύμφωνα με τις συμφωνηθείσες διαδικασίες, η νέα κυβέρνηση πρέπει να τρέξει προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στον νόμο της ανακεφαλαιοποίησης, αφενός για τον αναβαλλόμενο φόρο και αφετέρου, για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ειδικότερα, για το ΤΧΣ προβλέπεται η ευθυγράμμισή του με τα δεδομένα που εισάγει η κοινοτική οδηγία BRRD, πάνω στην οποία θα βασιστεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης, πρέπει να γίνουν αλλαγές και στον τρόπο διακυβέρνησης του Ταμείου καθώς με βάση το τρίτο μνημόνιο, οι θεσμοί αποκτούν σε σχέση με το παρελθόν πιο ενεργό ρόλο στη λειτουργία του, κυρίως στην επιλογή και στον διορισμό στελεχών του.

Μάλιστα, στο μνημόνιο αναφέρεται πως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να σχεδιαστούν τα νέα δεδομένα επιλογής και διορισμού μελών της εκτελεστικής επιτροπής και του γενικού συμβουλίου, με ενίσχυση του ρόλου των θεσμών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα χρονοδιαγράμματα, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, είναι δύσκολο να τηρηθούν εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου.

Κόκκινα δάνεια

Σε ό,τι αφορά τις επισφάλειες η Τράπεζα της Ελλάδος προετοιμάζει το σχέδιο αποτίμησης των NPLs και αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου να έχει έτοιμο το σχέδιο αντιμετώπισης και διαχείρισης του βουνού των 110 δισ. ευρώ επισφαλών χορηγήσεων. Με βάση τις πληροφορίες, αναμένεται να γίνει κατηγοριοποίηση των επισφαλών δανείων ανά τομέα, έτσι ώστε να εξεταστεί τροποποίηση ενεργής διαχείρισης. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, οι τράπεζες είναι έτοιμες, αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση, να προχωρήσουν στην πώληση επιχειρηματικών επισφαλών δανείων σε ξένα funds, προκειμένου να ξεκινήσει η εξυγίανση όχι μόνο των ισολογισμών τους αλλά και κλάδων της εγχώριας επιχειρηματικότητας. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο μέτωπο της κατηγοριοποίησης των επισφαλών δάνειων (επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών) έχει ήδη γίνει αρκετή δουλειά και με τη συνδρομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο με βάση το τρίτο μνημόνιο αποκτά ενεργό ρόλο στο κομμάτι των NPLs.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v