Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι γρίφοι σε ασφαλιστικό-εργασιακά

Χωρίς να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό. Οι κινήσεις για πάταξη της μαύρης απασχόλησης και η Επιτροπή Σοφών.

Οι γρίφοι σε ασφαλιστικό-εργασιακά

Κλειστά διατηρεί τα χαρτιά του ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς στις οριστικές προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος για το ασφαλιστικό, ενώ υπάρχει η παραδοχή ενός γενναίου συμβιβασμού (περιορισμός δαπάνης, μείωση συντάξεων, σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ), δεν υπάρχουν ουσιαστικές προτάσεις για το νέο ασφαλιστικό μοντέλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του συνδέει όλες τις προβλεπόμενες από το 3ο Μνημόνιο περικοπές με την εφαρμογή και διεύρυνση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, χωρίς να καθορίζει όμως πως αυτό θα εφαρμοστεί, με δεδομένη και τη δέσμευση για μείωση της δαπάνης για προνοιακές παροχές, κατά 0,5% του ΑΕΠ.

Στο θέμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δεν προτείνει, όπως αρχικά είχε κάνει, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, απλά αναφέρεται στην αναγκαιότητα εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων. 

Εντύπωση προκαλεί και αυτή τη φορά η παραδοχή ότι το Μνημόνιο οδηγεί σε μειώσεις ακόμα και στις κατώτατες συντάξεις των 360 ευρώ του ΟΓΑ, όπως σε μειώσεις οδηγεί σύμφωνα με το τελικό κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων του κόμματος, και η δέσμευση για την εφαρμογή της νομοθεσίας του 2010 και 2012 (ν. 3863 και 3865 του 2010 και ν. 4093 του 2012), χωρίς μάλιστα να διασώσει τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Για το λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι μέσα από ευρύτατη διαβούλευση επί του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών, θα θεσμοθετηθεί εθνικό σχέδιο για ένα δίκαιο και βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα, με καλύτερη ισορροπία μεταξύ των γενεών και εξασφάλιση όλων των συνταξιούχων από τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Πρόκειται για μια γενικόλογη διατύπωση, που δεν προδίδει τις προθέσεις του κόμματος, και δεν υιοθετεί την πρόταση Κατρούγκαλου όπως αυτή κατατέθηκε στην επιτροπή σοφών για το ασφαλιστικό.

Κατά τ’ άλλα, στο προγραμματικό σχέδιο του κόμματος περιλαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας που αγγίζει το 25% με τη στήριξη, στελέχωση και ενίσχυση των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ και ελεγκτικά κέντρα των ασφαλιστικών ταμείων), την διασφάλισης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως τα ΑμεΑ και των εργαζομένων σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, την ηλεκτρονική διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των ασφαλιστικών ταμείων και διασύνδεσή τους με τα ΚΕΠ προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την παροχή κινήτρων στους εργαζόμενους ώστε να διεκδικούν το δικαιώμά τους για δηλωμένη και πλήρως ασφαλισμένη εργασία.

Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη δικαιώματος των εκπροσώπων των εργαζομένων για παρέμβαση και έλεγχο μέσα στις επιχειρήσεις και στα εργοτάξια.

Οι δεσμεύσεις στα εργασιακά

"Επιθετικές πολιτικές με αριστερό και κοινωνικό πρόσημο" προτίθεται να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά, χωρίς όμως να εξειδικεύει τι ακριβώς εννοεί.

Στις προγραμματικές του δεσμεύσεις πάντως, αυτή τη φορά δεν γίνεται κουβέντα για επαναφορά των κατώτατων μισθών στα 751 ευρώ.

Απλώς, αναφέρεται ότι μη επαναρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, θα αποτελέσει από μόνη της, εγγύηση για την ομαλή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τις εκλογές θα επικεντρωθεί στα παρακάτω βήματα:

-Έναρξη διαβούλευσης με διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες υπό την εποπτεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να ισχύσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο και την προστασία των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.

-Ψήφιση του αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποτελεί σήμερα το πιο προωθημένο διεθνές κείμενο προστασίας των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων.

-Υιοθέτηση νέου νομοθετικού πλαισίου που επαναρρυθμίζει το πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

-Διασφάλιση της αποτελεσματικής δικαστικής και εξωδικαστικής προστασίας των μισθωτών και της επιτάχυνσης διαδικασιών με παρεμβάσεις όπως:

--Συγκρότηση εξωδικαστικών ή προδικαστικών θεσμών απονομής δικαιοσύνης σε πρώτο βαθμό, στα πρότυπα αντίστοιχων, που λειτουργούν με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
--Ενεργοποίηση ενισχυμένων και δεσμευτικών μορφών μεσολάβησης και διαιτησίας ατομικών εργατικών διαφορών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του αναβαθμισμένου ΣΕΠΕ.
--Απλοποίηση και κωδικοποίησή της εργατικής νομοθεσίας.
--Μεταρρύθμιση των αντίστοιχων διατάξεων του κώδικα πολιτικής δικονομίας για την κατά προτεραιότητα εκδίκαση των εκκρεμών εργατικών υποθέσεων από εξειδικευμένους δικαστές σε όλους τους βαθμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v