Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλες φουρτούνες βλέπουν οι αναλυτές για την Αθήνα

Διχασμένοι είναι οι αναλυτές σχετικά με το θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο του αποτελέσματος των εκλογών, ωστόσο συμφωνούν στο ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει «τεράστιες προκλήσεις». Κάποιοι αναμένουν μία περίοδο πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

Μεγάλες φουρτούνες βλέπουν οι αναλυτές για την Αθήνα

Η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα «επισκιάζεται» από την επείγουσα σκληρή δουλειά που απαιτούν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, «αν θέλουμε η χώρα να ανακάμψει ποτέ», τονίζουν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με το CNBC και τους Financial Times.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «δικαιωμένος» από το αποτέλεσμα, το CNBC επισημαίνει πως η επικράτησή του στις εκλογές μπορεί να αποτελεί «πύρρειο νίκη με έναν αγώνα μπροστά του που όλο και θα μεγαλώνει».

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Τσίπρας είναι τεράστιες», ανέφερε ο Stefan Auer, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, μιλώντας τη Δευτέρα στο διεθνές δίκτυο. «Το κύριο πρόβλημα που παραμένει είναι ότι κανείς δεν θέλει να χρεωθεί αυτή τη συμφωνία διάσωσης και τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες. Ο Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν του αρέσουν, στη δημόσια διοίκηση που χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί δεν αρέσουν και στους συνταξιούχους επίσης δεν θα αρέσουν», πρόσθεσε.

«Οι αισιόδοξοι θα έλεγαν πως αυτές οι εκλογές ισχυροποιούν τις πιθανότητες του Τσίπρα για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά οι απαισιόδοξοι θα σημείωναν πως αν η κυβέρνηση δεν πειστεί πως αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, δεν θα επιτύχει -κι εγώ ανήκω στους απαισιόδοξους», ανέφερε.

Ο Fabio Balboni, οικονομολόγος της HSBC, επίσης συμφώνησε στο ότι ο Τσίπρας έχει «μεγάλες προκλήσεις μπροστά του». «Η νέα κυβέρνηση πιθανώς θα έχει μικρή κυβερνητική πλειοψηφία και πολλές προκλήσεις βρίσκονται μπροστά της: Η επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης μετά την πιθανή συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η άρση των capital controls, η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στις συντάξεις και η επίτευξη του απαραίτητου reprofiling του χρέους», τόνισε σε κείμενό του τη Δευτέρα.

«Οφείλουμε ακόμη να συζητήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους, αυτό είναι το μεγάλο θέμα», υπογράμμισε στο CNBC και ο Carsten Brezski, ανώτατος οικονομολόγος της ING, προσθέτοντας πως «έχουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτό είναι κάτι που ο Τσίπρας θα πρέπει να εφαρμόσει, αλλά το μεγάλο ζήτημα είναι η ελάφρυνση χρέους και αυτό είναι κάτι που θα επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ατζέντα».

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι στρατηγικοί αναλυτές της Nordea Bank θεωρούν πως οι εκλογές προς το παρόν ισχυροποίησαν με έναν τρόπο τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Τόνισαν πως το γεγονός ότι η Λαϊκή Ενότητα -η οποία είναι κατά της διάσωσης και του ευρώ- δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, ενώ μία ικανή πλειοψηφία ψήφισε κόμματα που στηρίζουν το τρέχον πρόγραμμα, καταδεικνύει πως ο ελληνικός λαός θέλει να είναι στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, προειδοποίησαν πως τα προβλήματα της Ελλάδας θα επανεμφανιστούν κάποια στιγμή, με την πιθανότητα να δημιουργήσουν κάποια ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ακόμη και αν η δυνατότητα της Ελλάδας να ταράζει τις αγορές αποδυναμώνεται με κάθε νέα κρίση.

Ο επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank, Ulrich Leuchtmann, καθώς και οι υπόλοιποι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας, θεωρούν ότι προς το παρόν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα επηρεάσει το ευρώ. «Το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να ερμηνευθεί. Κάποιοι σχολιαστές το χαιρετίζουν ως επιβεβαίωση των μέτρων λιτότητας από την πλευρά του ελληνικού εκλογικού σώματος. Πολλοί βλέπουν ακριβώς το αντίθετο. Θα αφήσω τους ειδικούς να αποφασίσουν», τόνισε ο Leuchtmann.

Οι αναλυτές της Rabobank εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κόπωση από την αυξανόμενη λιτότητα: «Η αποφασιστικά περιορισμένη εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και η κόπωση του λαού από τη λιτότητα που μόνο θα αυξάνεται από εδώ και πέρα αντιπροσωπεύουν ξεκάθαρους κινδύνους σε όρους ικανότητας της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες».

Οι αναλυτές της Deutsche Bank εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές στην πολιτική της Ελλάδας, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα των εκλογών αντιπροσωπεύει μία επαναβεβαίωση της προηγούμενης κατάστασης, αλλά με μία ζωτικής σημασίας διαφορά: «Μία ισχυρή υποστήριξη της απόφασης του Τσίπρα να συμβιβαστεί με τους Ευρωπαίους πιστωτές και να διατηρήσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη». Οι ειδικοί εκτιμούν πως «οι εκλογές πιθανώς τώρα θα σηματοδοτήσουν μία περίοδο πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα».

Αναλυτές που επικαλείται το MarketWatch σημειώνουν από την πλευρά τους πως οι ερχόμενοι μήνες πιθανότατα θα σηματοδοτήσουν μια νέα περίοδο σταθερότητας στην Ελλάδα.

«Αν και η νίκη διασφαλίζει περισσότερα χρόνια επώδυνης λιτότητας για τους Έλληνες, φέρνει επίσης και κάποια καλοδεχούμενη βεβαιότητα και σταθερότητα, που θα είναι εξαιρετικά σημαντική για την χώρα για τη συνέχεια», σχολιάζει ο Craig Erlam της Oanda. «Τα ρίσκα του Grexit έχουν τώρα συρρικνωθεί και οι Έλληνες έχουν καταστήσει απόλυτα σαφή τη θέση τους. Θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, ακόμα και αν αυτό σημαίνει περισσότερο πόνο γι' αυτούς βραχυπρόθεσμα».

«Συνολικά πιστεύουμε πως τα αποτελέσματα των εκλογών είναι γενικά θετικά», αναφέρουν από την πλευρά τους οικονομολόγοι της Barclays. «Πρώτον, αν και φαίνεται πως δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μια σημαντική εντολή από τον λαό –περισσότερο απ' όσο έδειχναν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις- παρά την πρόσφατη πολιτική αναστροφή. Ως εκ τούτου, κατά την άποψή μας, έχει μια ξεκάθαρη εντολή να εφαρμόσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης».

Η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε εννέα μήνες «είδε να 'αγκαλιάζεται' ο συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ... παρά την αθέτηση υποσχέσεων, την μεγάλη υποχώρηση σε ότι αφορά το τρίτο πακέτο διάσωσης και το ότι έφερε το έθνος στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη», λέει ο Mike van Dulken της Accendo Markets. «Αυτό θα πρέπει τουλάχιστον να παράσχει κάποια σταθερότητα σε ότι αφορά την τήρηση των όρων της διάσωσης πριν την πρώτη αξιολόγηση».

«Το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα απέδωσε», σχολιάζει ο Holger Schmieding της Berenberg και συνεχίζει: «δεδομένης της κλίμακας της αναταραχής που προκάλεσε στην Ελλάδα και της δραματικής φύσης της αναστροφής στην πολιτική του τον Ιούλιο, από μια αντιμνημονιακή σε μια φιλομνημονιακή στάση, η νίκη του στις πρόωρες εκλογές είναι αξιοθαύμαστη... Για τις αγορές, το εκλογικό αποτέλεσμα έχει αρκετά θετικά στοιχεία. Μετά από χρόνια πρωτοφανούς κρίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων για μια ακόμα φορά υποστήριξε κόμματα που υπόσχονται να διατηρήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη ακόμα και αν αυτό υποδηλώνει εκτενείς και επώδυνες μεταρρυθμίσεις».

Ο Simon Smith της FxPro υποστηρίζει από την πλευρά του πως η επανεκλογή ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διευκολύνει την ΕΕ, τον ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τις διαπραγματεύσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες, ενώ παράλληλα θα «πυροδοτήσει την στήριξη για κινήματα που τάσσονται κατά της λιτότητας σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, ιδιαίτερα στην Ισπανία και στην Ιταλία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v