Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: Πώς βλέπουν το 2016 παράγοντες του κλάδου

Παρά το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας, ελπίζεται πως -κάτω από προϋποθέσεις- η αγορά πληροφορικής μπορεί να σημειώσει σημαντική άνοδο τα αμέσως επόμενα χρόνια. Τι δηλώνουν οι επικεφαλής εισηγμένων ομίλων για τον κλάδο.

Πληροφορική: Πώς βλέπουν το 2016 παράγοντες του κλάδου

Με σκεπτικισμό υποδέχονται οι παράγοντες της αγοράς πληροφορικής το νέο έτος, καθώς το περιβάλλον της γενικότερης αβεβαιότητας συνεχίζεται και η πίτα των δημόσιων έργων αναμένεται να είναι σαφώς μικρότερη από αυτή του 2015.

Αν και όλοι επικαλούνται ελλιπή ορατότητα, μερικές από τις γενικότερες διαπιστώσεις που διατυπώνονται από στελέχη της αγοράς είναι:

• Όσες επιχειρήσεις εστιάζουν στην ανάληψη έργων του δημοσίου θα δουν τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται τουλάχιστον κατά το πρώτο μισό του έτους, καθώς το 2016 θα αποτελέσει χρονιά-γέφυρα μεταξύ του παλιού και του νέου ΕΣΠΑ.

• Η ρευστότητα αρκετών εταιρειών ενισχύθηκε κατά το τελευταίο δίμηνο του 2015, καθώς το ελληνικό δημόσιο προχώρησε σε αποπληρωμές κάποιων υποχρεώσεων που είχε προς τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ωστόσο, το γενικότερο ζήτημα της απρόσκοπτης χρηματοδότησης του κλάδου πληροφορικής φαίνεται πως θα μας απασχολήσει και κατά την επόμενη χρονιά.

• Το πώς θα κυμανθεί η ζήτηση των ιδιωτικών εταιρειών (και των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων) για προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο γρήγορα θα μπορέσει η κυβέρνηση να ομαλοποιήσει το πολιτικό και οικονομικό κλίμα, περιορίζοντας την επικρατούσα αβεβαιότητα.

• Το γεγονός ότι αρκετές εταιρείες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας αναμένεται πως θα περιορίσει την προσφορά στη διεκδίκηση εργασιών.

• Πιθανολογείται πως θα περιοριστεί -ως ένα βαθμό τουλάχιστον- η τάση ορισμένων εταιρειών να προσφέρουν «σκοτωμένες τιμές» στα έργα που διεκδικούν, παράγοντας που επιδεινώνει την κατάσταση στον κλάδο, πέρα από τις αναμενόμενες επιπτώσεις που οφείλονται στην οικονομική κρίση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλοι συμφωνούν πως σε περίπτωση που σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, οι μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου είναι ιδιαίτερα ανοδικές, καθώς:

α) Πολλές ελληνικές εταιρείες έχουν μείνει αρκετά πίσω στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης περιόρισαν τις σχετικές επενδύσεις τους κατά την τελευταία πενταετία.

β) Οι επιχειρήσεις που φαίνεται πως άντεξαν στην κρίση έχουν κατανοήσει πως η πληροφορική δεν αποτελεί κόστος, αλλά συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσπάθειά τους να κερδίσουν μερίδια αγοράς είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό (περιορισμός λειτουργικών δαπανών, καλύτερη προσέγγιση των πελατών).

γ) Οι προσπάθειες διείσδυσης των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής στις αγορές του εξωτερικού έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω κατά τα επόμενα χρόνια.

δ) Πολιτικά κόμματα και Ευρωπαίοι δανειστές συμφωνούν πως για να εκσυγχρονιστεί το ελληνικό δημόσιο, να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να μειωθεί η γραφειοκρατία απαιτείται η υλοποίηση σημαντικών έργων πληροφορικής, η χρηματοδότηση των οποίων θα προέλθει από κοινοτικούς πόρους.

Ο πρόεδρος της Quest Holdings κ. Θεόδωρος Φέσσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης, δεν θέλησε να πάρει σαφή θέση για το πώς βλέπει την αγορά πληροφορικής το 2016, υποστηρίζοντας πάντως: α) Οι εταιρείες πληροφορικής του oμίλου του θα έχουν καλύτερη πορεία από αυτή της αγοράς και β) Κάτω τουλάχιστον από ορισμένες προϋποθέσεις, το 2016 δεν θα είναι ένα κακό έτος για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.

Σε ερώτηση μετόχου της εταιρείας CPI για το πώς βλέπει την πορεία της αγοράς πληροφορικής μέσα στο 2016, ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Χρήστος Παπαθάνος ανέφερε: «Η πληροφορική αντιμετωπίζεται από τις επιχειρήσεις ως επένδυση, γιατί τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται για αρκετά ή και για πολλά έτη. Έτσι, δεν θα αποτολμούσα οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία του κλάδου πληροφορικής μέσα το 2016, γιατί είναι άγνωστο το επενδυτικό κλίμα που θα επικρατήσει».

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του κλάδου της πληροφορικής για την επόμενη χρονιά, ο κ. Γιάννης Μερτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της Space Hellas, υποστήριξε πως «από τη μια πλευρά, αναμένεται να είναι χαμηλότερα τα έσοδα των εταιρειών που απευθύνονται στον δημόσιο τομέα, τουλάχιστον για το πρώτο μισό του 2016. Και αυτό γιατί το δημόσιο δεν έχει προλάβει να προωθήσει νέα έργα, καθώς πέρυσι επικεντρώθηκε στην παραλαβή των προηγούμενων.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία την οικονομική κρίση, συνεχίζουν -και θα συνεχίσουν μέσα στο 2016- τις επενδύσεις τους στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Η ουσία είναι πως οι υγιείς εταιρείες του κλάδου που δίνουν έμφαση στις υπηρεσίες, θα καταφέρουν πιθανότατα να διατηρήσουν τις επιδόσεις τους».

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Entersoft κ. Αντώνη Κοτζαμανίδη, «για τις εταιρείες που υλοποιούν δημόσια έργα αναμένεται να είναι μια χρονιά σημαντικής κάμψης, ενώ για τους Ομίλους που απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα δεν βλέπω κάποια σοβαρή αλλαγή τάσης και σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι πολιτικές εξελίξεις.

Το "καλό" είναι ότι για το 2016 έχουμε ως χώρα μια συμφωνία που πρέπει να υλοποιηθεί και είναι εμπροσθοβαρής. Ίσως μετά το πρώτο δίμηνο ή τρίμηνο να αποκτήσουμε καλύτερη ορατότητα. Οι εταιρείες πληροφορικής επιθυμούν πρώτα απ' όλα ένα κλίμα ευστάθειας, γιατί οι δραστηριοποιούμενοι πελάτες στον ιδιωτικό τομέα δεν ενοχλούνται τόσο πολύ από το αν η οικονομία έχει ύφεση, όσο από την ύπαρξη ασταθούς περιβάλλοντος. Αν λοιπόν υπάρξει σταθερό περιβάλλον, ακόμη και αν -όπως προβλέπεται- η οικονομία παρουσιάσει ύφεση, εκτιμώ ότι θα βρούμε τον τρόπο να αναπτυχθούμε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr για την πορεία της αγοράς πληροφορικής το 2016, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PROFILE κ. Χαράλαμπος Στασινόπουλος απάντησε πως «οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι επισφαλής. Αναμφίβολα, τα έργα του δημόσιου τομέα θα εμφανίσουν κάμψη καθώς το επόμενο έτος αποτελεί χρονιά-γέφυρα μεταξύ δύο κοινοτικών προγραμμάτων. Ωστόσο, αν γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, μπορεί να δημιουργηθεί μια καλή φόρα για τις αντίστοιχες εργασίες του 2017.

Σε ό,τι αφορά τώρα στη ζήτηση για πληροφορική από τον ιδιωτικό τομέα, πολλά θα κριθούν από τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο. Σε περίπτωση που μέσα στο πρώτο δίμηνο ομαλοποιηθεί η κατάσταση και γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, τότε είναι πολύ πιθανό να προκληθεί μια θετική ώθηση στην οικονομία, γεγονός που θα επηρεάσει ανάλογα και τον κλάδο της πληροφορικής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v