Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «συρτάρι» το ελληνικό αίτημα για μικρότερα πλεονάσματα

Το Brexit σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, διαμηνύουν οι Βρυξέλλες μετά το χθεσινό Eurogroup. Το ελληνικό αίτημα θα ξαναβρεθεί στο επίκεντρο τον Σεπτέμβριο. Κληρώνει σήμερα για τα υπερβολικά αιτήματα Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Στο «συρτάρι» το ελληνικό αίτημα για μικρότερα πλεονάσματα

Με την προσδοκία μιας επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνηθέντων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα μείνει η κυβέρνηση, μετά το αυστηρό μήνυμα που έστειλε το χθεσινό Eurogroup για συνέχιση της «σκληρής» δημοσιονομικής γραμμής.

Το συμβούλιο και ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ έκλεισαν προκαταβολικά την πόρτα στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιείκεια και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Αν και το αποκαλούμενο ελληνικό ζήτημα δεν περιλαμβανόταν στην ατζέντα του χθεσινού συμβουλίου, τα μηνύματα που στάλθηκαν στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν σαφή και ξεκάθαρα: Το Brexit σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Το ελληνικό αίτημα θα ξαναβρεθεί στο επίκεντρο στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 9 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας (η χώρα έχει αναλάβει για πρώτη φορά την προεδρία της Ε.Ε. το Β' εξάμηνο του 2016).

Λίγο αργότερα προγραμματίζεται η πρώτη κάθοδος των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, συνεπώς η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα μέτρα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, με επίκεντρο τις επώδυνες ανατροπές στα εργασιακά, αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Κληρώνει για Ισπανία-Πορτογαλία

Στη σημερινό Ecofin «κληρώνει» για τα υπερβολικά ελλείμματα σε Ισπανία και Πορτογαλία.       

Οι δύο χώρες δεν κατάφεραν να μειώσουν τις δημοσιονομικές τους αποκλίσεις κάτω από το όριο του 3% που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) να κινεί τη διαδικασία της επιβολής των κυρώσεων από την οποία η Ελλάδα έχει περάσει δύο φορές, πριν τελικά οδηγηθεί σε Μνημόνιο.

Όσον αφορά στην απόφαση της Κομισιόν να προτείνει την έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα στηρίξουν ομόφωνα την πρόταση στο Ecofin.

Ο Πιερ Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι κατά τη «συνεδρίαση του Εurogroup δεν λήφθηκαν αποφάσεις για κυρώσεις» και επανέλαβε πως οι κανόνες θα εφαρμοστούν με «έξυπνο» τρόπο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις δύο χώρες αυτές, οι οποίες μάλιστα βγαίνουν από μια «τρομερή» κρίση.

Το θέμα πρόκειται να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις των εκπροσώπων των κρατών-μελών επί της πρότασης της Κομισιόν.

Οι ιταλικές τράπεζες

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το ιταλικό ζήτημα. «Το πρόβλημα με τις ιταλικές τράπεζες δεν είναι οξύ και η λύση θα είναι σταδιακή», εκτίμησε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της ευρωομάδας.

Μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι οι ιταλικές τράπεζες είναι ένα ζήτημα που αφορά τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές. Υποστήριξε πως το bail in είναι μια πολύ εύλογη οικονομική αρχή, που ορίζει ότι οι επενδυτές που είχαν κέρδη πρέπει να συνεισφέρουν στην εκκαθάριση των τραπεζών. «Το bail in είναι μια πολύ εύλογη οικονομική αρχή που βασικά λέει ότι αυτοί οι επενδυτές που τοποθέτησαν τα χρήματά τους και αποκόμισαν κέρδη τις καλές εποχές, πρέπει να έχουν απώλειες στις κακές εποχές», σημείωσε. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό που έχει εφαρμοστεί νομικά σχεδόν σε όλες τις χώρες», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επισήμανε πως η χρήση δημόσιων κεφαλαίων για τη στήριξη τραπεζών γίνεται μόνο σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v