Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τρέχουν» για τα κόκκινα δάνεια οι τράπεζες

Τα «όπλα» που διαθέτουν τα τραπεζικά ιδρύματα για διαχείριση του «βουνού» των NPLs. Mε ποια κριτήρια γίνεται η κατηγοριοποίηση. Πώς λειτουργούν τα εξειδικευμένα funds. Ποια ακίνητα έβαλαν πρώτα στο στόχαστρο οι τραπεζίτες.

«Τρέχουν» για τα κόκκινα δάνεια οι τράπεζες

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια... Μπορεί από το δεύτερο εξάμηνο του έτους να παρατηρείται αναστροφή στην άνοδο των επισφαλειών –όπως διαβεβαίωσε τους θεσμούς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρας και όπως φάνηκε στα πρώτα αποτελέσματα- όμως οι τράπεζες εστιάζουν στα κόκκινα δάνεια και τη διαχείρισή τους.

Κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες –επισημαίνουν στο Euro2day.gr αρμόδια τραπεζικά στελέχη - έχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο που ακολουθεί και έχει δεσμευθεί προς τον SSM ότι θα προβεί στη διαχείριση και εξυγίανση του επισφαλούς της χαρτοφυλακίου, με κάθε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής οδού, με την ενεργοποίηση των πλειστηριασμών, αλλά και μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, για τους πρόθυμους δανειολήπτες. Και επίσης, με την ανάθεση διαχείρισης σε εξειδικευμένα funds, τα οποία ήδη εκδηλώνουν ένα έντονο ενδιαφέρον για ενεργό συμμετοχή στο ελληνικό «μέτωπο» των NPLs...

Να σημειωθεί μάλιστα ότι η διεθνής εμπειρία απέδειξε ότι περίπου το 40% των δανείων που αναλάβουν να διαχειρισθούν εξειδικευμένα funds, επανεισπράττεται. Βέβαια, η καλύτερη «συνταγή» είναι η ρύθμιση μιας οφειλής, στην οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές.

Μέλημα των τραπεζών είναι να διαχειρισθούν σωστά τα «κόκκινα» δάνεια και να δώσουν τη δυνατότητα σε όσους έχουν την πρόθεση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, που από αδυναμία δεν κατάφεραν ήδη να κάνουν, ώστε το δάνειο να μπει σε μια τροχιά εξυπηρέτησης.

Το πιο σημαντικό είναι –και αυτό αξίζει να γίνει σαφές στους «καλή τη πίστη» δανειολήπτες – ότι μπορεί να γίνει ρύθμιση κυριολεκτικά, ακόμη και την τελευταία στιγμή!

Αυτό αφορά την πρόθεση των τραπεζών να συμβάλλουν μεν στην εξυγίανση των επισφαλών τους δανείων, αλλά και να «ανακουφίσουν» από ένα βάρος τους δανειολήπτες. Η ρύθμιση, μπορεί να σταματήσει ακόμη και τη διαταγή ενός πλειστηριασμού, αν πραγματικά τα δύο μέρη, έστω και στο παρά πέντε, συμφωνήσουν σε ρύθμιση.

Οι πλειστηριασμοί

Αν οι εμπλεκόμενοι δεν... τα βρουν, τότε υπάρχει η περίπτωση των πλειστηριασμών, τελευταίο «όπλο» κυριολεκτικά των τραπεζών που κυρίως απευθύνονται σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. Εκτιμάται ότι σε μία πρώτη φάση και έως τον Απρίλιο – Μάϊο, θα έχουν οδηγηθεί 1.000 ακίνητα προς πλειστηριασμό. Με προϋπόθεση ότι θα εφαρμοσθούν τα όσα έχουν ψηφισθεί και θα υπάρχει ομαλότητα στην αγορά.

Οι τράπεζες πάντως, δεν έχουν σκοπό να κινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμών για ακίνητα μικρής αξίας. Θα στοχεύσουν σε ακίνητα που υπερβαίνουν κατά πολύ τα 170.000 ευρώ με τα οποία προστατεύεται η πρώτη κατοικία και πραγματικά, θα ταχθούν ενάντια σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Αυτή είναι η προτεραιότητα του τραπεζικού τομέα στην τρέχουσα συγκυρία, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν «αγκάθι» στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Η λύση της πώλησης σε ειδικά funds διαχείρισης δανείων

Στην ουσία δεν πρόκειται περί πώλησης, καθώς το δάνειο παραμένει ακόμη στον ισολογισμό της Τράπεζας, διευκρινίζουν οι τραπεζίτες. Πώς όμως ακριβώς λειτουργούν αυτά τα funds, όπως αυτό της KKR;

Το Euro2day.gr, ρώτησε στα αρμόδια τμήματα των καθυστερήσεων των εταιρικών δανείων και μεταφέρει τη διαδικασία που ακολουθείται.

Στα επιχειρηματικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται πλέον, το fund που έχει αναλάβει τη διαχείριση του δανείου, αναζητά λύσεις με το μέτοχο της εταιρίας ώστε να αρχίσει η εξυπηρέτηση του δανείου. Στην περίπτωση λοιπόν που ο μέτοχος δεν πράξει αναλόγως, τότε το fund αναλαμβάνει τη διοίκηση και η συνέχεια είναι γνωστή.

Στο πλαίσιο ενός καινούριου business plan, το fund προχωρεί σε κεφαλαιακή ενίσχυση στην εταιρία, εξυγιαίνει τον ισολογισμό, οπότε η εταιρία συνεχίζει να λειτουργεί και ο μέτοχος-μέτοχοι, εισπράττουν πλέον από τα κέρδη που θα προκύψουν.

Στόχοι 11 δισ. ευρώ έως το 2018 από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων

«Οι ελληνικές τράπεζες, έχουμε δεσμευθεί στους θεσμούς ότι θα προχωρήσουμε με συγκεκριμένα business plans και μοντέλα στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέροντας ότι μέσα σε 3 χρόνια και συγκεκριμένα έως το Σεπτέμβριο του 2018, αναμένεται να έχουν εξυγιανθεί υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, συνολικού ύψους 10 – 11 δισ. ευρώ.

Στόχος επιτεύξιμος, σύμφωνα με τον ίδιο, αν η οικονομία επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και όλα πάνε καλώς με τη β' αξιολόγηση» υποστηρίζουν επικεφαλής των σχετικών διευθύνσεων των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες διευθύνσεις των τραπεζών δουλεύουν πυρετωδώς, καταρτίζοντας σχέδια και προχωρώντας σε segmantation των δανείων. Η κατηγοριοποίηση, γίνεται ανά δάνειο και αφορά μεταξύ άλλων τα εξής κριτήρια, βάσει συγκεκριμένων μοντέλων:

- είδος δανείου
- ύψος δανείου
- πρόθεση συνεργασίας από δανειολήπτη
- ιδιαιτερότητα περιοχής
- κατηγορία δανείου (αν δηλαδή εμπίπτει στο Νόμο Κατσέλη, ή στο Νόμο Δένδια κ.α.)
- εισπραξιμότητα
- προβλέψεις

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v