Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόβλεψη για «θερμό» β’ εξάμηνο στις ασφαλιστικές εταιρείες

Κάποιες εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν διερευνητικές επαφές, ωστόσο, μεγαλύτερη κινητικότητα για deals αναμένεται κατά το δεύτερο μισό του 2017. Σε δοκιμασία το μοντέλο των ασφαλιστικών-super market.

Πρόβλεψη για «θερμό» β’ εξάμηνο στις ασφαλιστικές εταιρείες

Θα αποτελέσει τελικά έτος εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2017 για τον ασφαλιστικό κλάδο, ή για μια ακόμη χρονιά θα δούμε τις σχετικές εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς να διαψεύδονται στην πράξη;

Η αλήθεια είναι πως έχουν ακουστεί τόσες πολλές φορές κατά την τελευταία τετραετία τα περί συγχωνεύσεων στον κλάδο, ώστε αρκετοί να εξακολουθούν να αμφιβάλλουν και για φέτος.

Πέρυσι βέβαια κάθε άλλο παρά έλειψαν τα deals (πώληση Eurolife και ΑΤΕ Ασφαλιστικής, απόκτηση συμμετοχής της EBRD στην Ευρωπαϊκή Πίστη), ωστόσο αυτά συνδυάστηκαν σε μεγάλο βαθμό με την υποχρέωση των τραπεζών να αποχωρήσουν από τον κλάδο, ενδυναμώνοντας τη δική τους κεφαλαιακή επάρκεια.

Κάτι ανάλογο άλλωστε αναμένεται να γίνει και το 2017, με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ η συγχώνευση των ΑΤΕ Ασφαλιστική, ERGO Ζωής και ERGO Ζημιών θα αποτελεί ουσιαστικά ενδοομιλική εξέλιξη.

Η διαφορά όμως είναι πως φέτος έχουν εκφράσει τις προβλέψεις τους για deals πολλοί σοβαροί παράγοντες του κλάδου.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου έσπευσε στο τέλος της περασμένης χρονιάς να σημειώσει πως «η ασφαλιστική αγορά αποτιμά τα θετικά και τα αρνητικά του πρώτου έτους εφαρμογής του Solvency II: Στα πρώτα, περιλαμβάνεται η κεφαλαιακή και οργανωτική ενίσχυση των εταιρειών και συνεπώς η αξιοπιστία τους. Στα δεύτερα, η αύξηση του κόστους που πλήττει κυρίως τις μικρότερες εταιρείες. Θεωρώ επίσης ότι το 2017 θα είναι χρονιά εξαγορών και συγχωνεύσεων για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, που αναπότρεπτα ακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πιστεύω ότι από αυτό το στάδιο ο κλάδος μας θα εξέλθει πιο ισχυρός και πιο ελκυστικός».

Επίσης, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πίστης κ. Νίκος Χαλκιόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr για το αν συμφωνεί με την παραπάνω θέση του κ. Σαρηγεωργίου, δήλωσε: «Σαφώς. Λόγω της εφαρμογής του Solvency II, απαιτείται από κάθε εταιρεία μεγάλος αριθμός επιστημόνων σε μια σειρά από τομείς. Πιστεύω λοιπόν ότι θα υπάρξουν εταιρείες μικρού μεγέθους που θα βρεθούν σε αδυναμία να υλοποιήσουν τα προαπαιτούμενα της Εταιρικής Διακυβέρνησης, προσλαμβάνοντας το αντίστοιχο προσωπικό και καλύπτοντας το σχετικό κόστος».

Άλλος παράγοντας που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Euro2day.gr: «Θεωρώ πως οι εξελίξεις θα τρέξουν κυρίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, όταν οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν εκδώσει τις λογιστικές τους καταστάσεις για την περυσινή χρονιά και όταν αυτά θα ελεγχθούν εξονυχιστικά από την εποπτεύουσα αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος). Ο έλεγχος αυτός θα γίνει με βάση τα αυστηρότερα κριτήρια του Solvency II.

Η στάση μάλιστα της Τραπέζης της Ελλάδος εκτιμώ ότι θα επηρεαστεί και από το πού ο πανευρωπαϊκός επόπτης (EIOPA) θα θελήσει να βάλει τον πήχη. Αν, όπως αναμένεται, ο πήχης μπει αρκετά ψηλά, τότε θα δούμε σειρά από deals σε αρκετές μικρές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους γενικούς κλάδους».
Σε ερώτησή μας γιατί οι εταιρείες αυτές δεν σπεύδουν να συμφωνήσουν από τώρα την εξαγορά ή τη συγχώνευσή τους, η απάντηση είναι πως «ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει -χωρίς φυσικά να το… ανακοινώνουν- διερευνητικές επαφές και δεν θα εκπλαγώ αν δούμε και κάποιο deal μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο.

Ωστόσο, οι Έλληνες συχνά είμαστε άνθρωποι της τελευταίας στιγμής. Για παράδειγμα ενώ επί μια δεκαετία μιλούσαν όλοι για την ανάγκη συγκέντρωσης των τραπεζών σε τρία ή τέσσερα μεγάλα σχήματα, τελικά αυτή έγινε μέσα σε μόλις μια χρονιά. Το θετικό αυτής της υπόθεσης στον ασφαλιστικό κλάδο είναι ότι οι περισσότερες μικρές εταιρείες είναι -σε γενικές γραμμές τουλάχιστον- αρκετά υγιείς ως προς το ύψος των κεφαλαίων τους, αλλά το πρόβλημά τους είναι το μικρό τους μέγεθος. Άρα, οι εταιρείες αυτές θα μπορέσουν να μεταφέρουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε μεγαλύτερους Ομίλους, χωρίς να δούμε σημαντικούς κραδασμούς στην ασφαλιστική αγορά».

Σύμφωνα, τέλος, με άλλους παράγοντες της αγοράς, είναι πιθανόν να υπάρξουν και περιπτώσεις όπου εταιρείες θα εκχωρήσουν μέρος του χαρτοφυλακίου τους, προκειμένου να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. «Το μοντέλο των ασφαλιστικών εταιρειών-super market δοκιμάζεται για τα καλά, καθώς με βάση το νέο εποπτικό πλαίσιο, έχει μικρότερη σημασία το μέγεθος και πολύ μεγαλύτερη η ύπαρξη χαρτοφυλακίου περιορισμένων κινδύνων», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v