Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόλλησε η αντικατάσταση των τιμών ζώνης από τις εμπορικές

Τεχνική βοήθεια από ΔΝΤ και Κομισιόν ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών για να καταφέρει να αντικαταστήσει τις αντικειμενικές τιμές με τις εμπορικές. Το πρόβλημα της έλλειψης συναλλαγών και πώς επηρεάζονται μεταβιβάσεις και ΕΝΦΙΑ.

Κόλλησε η αντικατάσταση των τιμών ζώνης από τις εμπορικές

Μνημονιακή υποχρέωση ορίζει ότι στο τέλος Ιουνίου 2017, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα προσδιορισμού της αξίας με βάση τις εμπορικές τιμές. Προκειμένου να συμμορφωθεί με τη δέσμευση και αφού έχουν προηγηθεί δύο κίτρινες κάρτες από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το υπουργείο Οικονομικών ήδη από τις αρχές του 2016 προχώρησε στη σύσταση ειδικής επιτροπής.

Ένα χρόνο αργότερα, η επιτροπή σηκώνει τα χέρια ψηλά. Η μετάβαση στο νέο σύστημα κρίνεται ανέφικτη σε σύντομο χρονικό διάστημα και η βασική αιτία είναι η ρηχή αγορά ακινήτων, με τις μετρημένες αγοραπωλησίες οι οποίες διαμορφώνουν μια περιορισμένη δεξαμενή στοιχείων.

Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε το φαινόμενο ακόμα και στην ίδια γειτονιά, οι τιμές στις οποίες γίνονται συμβόλαια να διαφέρουν πολύ. Ανάλογα με την ανάγκη στην οποία βρίσκεται ο πωλητής, ένα ακίνητο μπορεί να ξεπουληθεί ή να πωληθεί κοντά στην πραγματική του αξία. Ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις, η απόσταση τιμής ενδέχεται να είναι χαοτική. Το ερώτημα είναι «ποια είναι η πραγματική εμπορική τιμή η οποία θα πρέπει να καταγραφεί».

Μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε τεχνική βοήθεια από τα κλιμάκια Κομισιόν και ΔΝΤ που συνδράμουν τα τελευταία χρόνια σε φορολογικά ζητήματα. Ο χρόνος όμως πιέζει και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, πιο ρεαλιστικός χρόνος ολοκλήρωσης του εγχειρήματος θεωρείται το τέλος του έτους.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το πρακτικό αποτέλεσμα για τους φορολογούμενους δεν θα είναι άλλο από τη συνέχιση μεταβιβάσεων με πλασματικές τιμές, αλλά και υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με δεδομένα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Καθυστερήσεις καταγράφονται και στην υποχρεωτική προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σε τέσσερις περιοχές (Ψυχικό, Φιλοθέη, Νέος Βουτζάς και Δελφοί) την οποία διέταξε έως τα τέλη του 2016 το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αναδρομική ισχύ μάλιστα από τον Ιούνιο του 2016, μετά από προσφυγές φορολογουμένων.

Συστάθηκαν τέσσερις ειδικές επιτροπές οι οποίες όμως δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα το έργο τους. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στα Δημοτικά Συμβούλια των τεσσάρων περιοχών προκειμένου να γνωμοδοτήσουν και όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το θέμα αναμένεται να τελειώσει σύντομα.

Ούτως ή άλλως οι προσαρμογές θα ισχύσουν βάση της απόφασης του ΣτΕ αναδρομικά, οδηγώντας σε επαναυπολογισμό ενδεχόμενων φόρων μεταβίβασης στις τέσσερις περιοχές, όχι όμως και στον ΕΝΦΙΑ. Βάση υπολογισμού του φόρου ακινήτων είναι η περιουσιακή κατάσταση κάθε φορολογούμενου όπως αυτή διαμορφώνεται – με τις ισχύουσες τιμές- την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v