Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τριγμοί» στη διατραπεζική λόγω αξιολόγησης

«Κουμπωμένους» χαρακτηρίζουν τους ξένους οι τραπεζίτες, για τη χρηματοδότηση των εγχώριων ιδρυμάτων μέσω των repos. Κίνδυνος να «χαθεί και ο Απρίλιος» για το κλείσιμο της αξιολόγησης, προειδοποιούν τραπεζίτες.

«Τριγμοί» στη διατραπεζική λόγω αξιολόγησης

Προβληματισμός επικρατεί στις διοικήσεις των τραπεζών, για το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει το τραπεζικό σύστημα εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ένα ακόμη μέτωπο -πλην των καταθέσεων και των κόκκινων δανείων- που έχει πληγεί από τις ατέρμονες συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών είναι η διατραπεζική αγορά.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το τελευταίο δίμηνο «οι ξένοι είναι κουμπωμένοι ως προς τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών στην αγορά repos». Πρόκειται, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, για ένα από τα πλέον σημαντικά πλήγματα καθώς η άντληση ρευστότητας μέσω της αγοράς repos, και όχι μόνο, είχε συμβάλει, κυρίως τους τελευταίους μήνες του 2016, στη μείωση του δανεισμού από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο φόβος του ELA

Στους κόλπους των διοικήσεων των τραπεζών επικρατεί τις τελευταίες ημέρες έντονη ανησυχία καθώς εκτιμούν ότι η αξιολόγηση δεν αναμένεται να κλείσει πριν τον Μάιο… «Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις ότι χάνεται και ο Απρίλιος, τότε σαφώς θα τεθεί ζήτημα άντλησης περισσότερων κεφαλαίων από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας. Θα μοιάζει αναπόφευκτο», αναφέρει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Είναι θέμα αντοχής του συστήματος». Τον ενδεχόμενο κίνδυνο να χρειαστεί οι ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν το όριο δανεισμού τους στον ELA επεσήμανε χθες σε report της η Moody's.

Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο των δανείων του ELA ανέρχεται σε 1,55% και σήμερα η έκθεση των τραπεζών διαμορφώνεται στα 46,3 δισ. ευρώ.

Πόσα έχουν στα repos

Το Νοέμβριο του 2016 η πρόσβαση των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά υπό τη μορφή repos διαμορφώθηκε στα 18,8 δισ. ευρώ από μόλις 1 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Από τις αρχές του 2016 έως και τον Νοέμβριο του ιδίου έτους οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν κατά 37,4 δισ. ευρώ, στα 5,2 δισ. από 42,6 δισ. ευρώ, τη χρηματοδότηση από τον Πυλώνα ΙΙ του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας, γνωστό και ως πακέτο Αλογοσκούφη. Το ίδιο χρονικό διάστημα μείωσαν τα δάνειά τους από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) κατά 3,1 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v