Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πέπλο σιωπής» στο κρίσιμο παζάρι στις Βρυξέλλες

Ψήγματα αισιοδοξίας αλλά και «άγνωστοι x» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, που βρίσκονται σε κομβικό σημείο. Ποιες είναι οι κινήσεις για ασφαλιστικό, εργασιακά και ενέργεια. Πού εντοπίζεται πρόοδος και πού απόσταση.

«Πέπλο σιωπής» στο κρίσιμο παζάρι στις Βρυξέλλες

Οι σημερινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες είναι αυτές που θα κρίνουν εάν στις αποσκευές του ελληνικού υπουργικού κουαρτέτου (Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Σταθάκης, Χουλιαράκης) θα περιλαμβάνεται προοπτική συμφωνίας ή πιστοποίηση αδιεξόδου με τους δανειστές.

Οι συζητήσεις είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν σήμερα, ενώ ακόμα δεν είναι σαφές εάν θα μετάσχει σε αυτές ο Πολ Τόμσεν.

Εάν στο τέλος της ημέρας, κυβέρνηση και δανειστές καταλήξουν σε ένα προσύμφωνο στα μεγάλα ανοιχτά θέματα τα οποία αφορούν σε εργασιακό, ασφαλιστικό και ενεργειακά, ανοίγει ο δρόμος για επάνοδο του κουαρτέτου των δανειστών την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, σε αναζήτηση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, ακόμα και έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Το εναλλακτικό σενάριο της πιστοποίησης του αδιεξόδου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να οδηγήσει.

Οι πληροφορίες από τις έως τώρα συζητήσεις στις Βρυξέλλες βγαίνουν με το σταγονόμετρο. Υπάρχουν ορισμένα ψήγματα αισιοδοξίας, για κυβερνητικά «ανοίγματα» σε εργασιακό και ασφαλιστικό, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι στο τέλος της ημέρας το ΔΝΤ δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τις πάγιες θέσεις του. Κάποιες πληροφορίες μάλιστα μιλούν για σκληρή γραμμή από την Ντέλια Βελκουλέσκου και πιέσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μπει «θετικά» στη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με μία πηγή, χθες έγιναν κάποια βήματα σύγκλισης στο θέμα των συντάξεων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έφυγαν από την Αθήνα απαιτώντας μια κι έξω περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το 2020. Η κυβέρνηση αρχικά επιδίωξε οι περικοπές να εφαρμοστούν σε ορίζοντα πενταετίας ή έστω τριετίας, προκειμένου να απορροφηθούν (στο μέτρο του δυνατού) τόσο οι πολιτικές όσο και οι κοινωνικές αντιδράσεις. Το αίτημά της αυτό προσέκρουσε στον τοίχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Εργασίας την ίδια ώρα στην Αθήνα ανέφεραν ότι υπήρξε σύγκλιση και στα εργασιακά, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Το Ταμείο επέμενε όλο το προηγούμενο διάστημα σε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με απλή ανακοίνωση από την πλευρά των εργοδοτών, απορρίπτοντας τις ελληνικές προτάσεις για μια διοικητική διαδικασία εγκρίσεων. Ζητούσε παράλληλα επαναφορά του λοκ άουτ, του δικαιώματος των εργοδοτών να προχωρούν σε ανταπεργία, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο με ουσιαστικά εμπόδια στην προκήρυξη απεργιών ενώ επιπρόσθετα δεν έμπαινε καν στη συζήτηση επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων -έστω και σε βάθος χρόνου- που ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση.

Οι σημερινές συζητήσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις από ελληνικές πηγές, αναμένεται να τραβήξουν έως τη νύχτα.

Ανοικτό μέτωπο τα ενεργειακά

Με το σταγονόμετρο δίνονται οι πληροφορίες και για τις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς στον τομέα των ενεργειακών.

Το κλίμα που μεταφέρουν πηγές από τις συναντήσεις των κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι πως οι συζητήσεις έχουν ως βάση την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ρεύματος.

Η κυβέρνηση επιδιώκει αφενός ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαγωνιστικών διαδικασιών όσο γίνεται πιο αργά και με έμφαση στο market test. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επικεντρώνει τις διαπραγματευτικές προσπάθειες στην απομάκρυνση του ενδεχόμενου πώλησης λιγνιτικών μονάδων που δεν απαιτούν επενδύσεις εκσυγχρονισμού. Στο τραπέζι, λένε οι ίδιες πηγές, έχουν μπει μονάδες οι οποίες χρειάζονται δαπάνες αποθείωσης, προκειμένου να είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.

Το δέλεαρ, σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν, θα είναι η χαμηλή τιμή πώλησης αλλά και ο συνδυασμός τους με υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Για τους τελευταίους, μάλιστα, εξετάζεται η αποφυγή πώλησης μονάδων που είναι ζωτικής σημασίας για την ύδρευση μεγάλων πόλεων, αλλά και για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων.

Πάντως, ένα μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η χρονική στιγμή της κορύφωσης των διαπραγματεύσεων για την πώληση μονάδων. Και κυρίως επειδή χθες η Ν.Δ. παρουσίασε το πρόγραμμά της για την ενέργεια, το οποίο προβλέπει την πώληση μονάδων αλλά και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Το κλίμα δυναμιτίζεται ακόμη περισσότερο, με τη χθεσινή σκληρή ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ, η οποία κάνει λόγο για «έγκλημα οικουμενικών διαστάσεων», καταγγέλλοντας ότι «κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν το ξεπούλημα της ΔΕΗ».

Μάλιστα η ΓΕΝΟΠ καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v