Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «γκρίζες ζώνες» στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Οι άγνωστες παράμετροι για το σχέδιο παραχώρησης των μονάδων της ΔΕΗ. Ακολουθεί σκληρό παζάρι ανάμεσα σε κυβέρνηση, θεσμούς και την Επιχείρηση. Ποιες οι πρώτες αντιδράσεις των εγχώριων «παικτών» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι «γκρίζες ζώνες» στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Με τη φράση «ο διάβολος στις λεπτομέρειες κρύβεται», κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ περιγράφει στο Euro2day.gr τα αδιευκρίνιστα σημεία της συμφωνίας που προωθείται μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για την πώληση λιγνιτικών μονάδων, ενώ με τον τρόπο αυτό προαναγγέλλει και το σκληρό παζάρι που θα ακολουθήσει έως τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το market test.

Την ίδια στιγμή, μεγάλοι «παίκτες» της εγχώριας αγοράς δεν τοποθετούνται πριν καταλήξει η... μπίλια των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Έτσι, μετά την πρόσφατη δήλωση του προέδρου του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελου Μυτιληναίου, πως «θα τοποθετηθούμε μόλις ξέρουμε κάτι συγκεκριμένο από την κυβέρνηση», παρόμοιες είναι και οι απαντήσεις που δίνουν από την Elpedison, με στελέχη τους να σημειώνουν στο Euro2day.gr: «Ενεργειακός όμιλος είμαστε και παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις. Προς το παρόν, όμως, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Πρέπει πρώτα να δούμε όλο το σχέδιο και να το εξετάσουμε».

Αντίστοιχες είναι και η σημειώσεις του έτερου μεγάλου ενεργειακού ομίλου, της «Ήρων»: «Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις συζητήσεις γύρω από το θέμα, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να πάρουμε θέση».

Σε ό,τι αφορά στο τοπίο με την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, οι ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Μακεδονίας την περασμένη Παρασκευή έριξαν ένα φως στις εξελίξεις, ωστόσο, όπως συμπληρώνει ο ίδιος παράγοντας της ΔΕΗ, υπάρχουν «γκρίζα» σημεία ακόμη. Τα περιγράφει στο Euro2day.gr, προμηνύοντας παράλληλα και το σκληρό παζάρι που θα ακολουθήσει μεταξύ της κυβέρνησης, των θεσμών και της δημόσιας επιχείρησης για το ακριβές σχέδιο. Τα αδιευκρίνιστα, λοιπόν, σημεία είναι:

1. Δεν έχει καθοριστεί ακόμη το ακριβές ποσοστό παραχώρησης λιγνιτικής παραγωγής στον ανταγωνισμό. Εκτιμούμε ότι είναι γύρω στο 40%, όμως αυτό θα εξαρτηθεί και από το ποιο μερίδιο είναι σε θέση να διατεθεί. Η ίδια πηγή προσθέτει, δηλαδή «μπορεί να μην είναι εφικτό το 40%, να είναι π.χ. 36% ή 37%».

2. Επί ποιας βάσης θα υπολογιστεί το ποσοστό των λιγνιτικών μονάδων που θα πουληθεί. Θα είναι με τη σημερινή διαθέσιμη παραγωγή, ή θα ληφθεί υπόψη το σημείο αναφοράς του Αυγούστου του 2015, όταν αποφασίστηκαν οι στόχοι μείωσης του μεριδίου της ΔEΗ με την εφαρμογή των δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ);

3. Θα συνυπολογιστούν και οι μονάδες που είναι προς απόσυρση ή μόνο οι καινούριες, οι οποίες ουσιαστικά είναι η Μελίτη και η υπό κατασκευή Πτολεμαΐδα V;

4. Πώς θα γίνει η κατανομή των ορυχείων, με δεδομένο ότι τα μόνα αυτόνομα είναι του Αμυνταίου και της Μεγαλόπολης; Τα ορυχεία της Πτολεμαΐδας για παράδειγμα εφοδιάζουν περισσότερες μονάδες και πώς θα διαχωριστούν αν αυτές σπάσουν για την πώλησή τους;

5. Πώς θα γίνουν οι διαγωνισμοί πώλησής τους, με ποια κριτήρια και πώς θα υπολογιστούν οι αξίες τους;

6. Τι θα γίνει αν δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος; Περιλαμβάνεται όντως ως εναλλακτικό δομικό μέτρο η πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών;

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v