Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανευ αναδρομικών οι νέες εισφορές του ΕΦΚΑ

Το επόμενο τρίμηνο θα κληθούν να πληρώσουν τα αναδρομικά ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Γιατί το επόμενο τρίμηνο θα κρίνει την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ για φέτος. Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.

Ανευ αναδρομικών οι νέες εισφορές του ΕΦΚΑ

Χωρίς το επιπρόσθετο βάρος των αναδρομικών εισφορών για επικούρηση ή και εφάπαξ, με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2015, θα καταβληθούν και αυτόν τον μήνα οι εισφορές των μη μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ.

Χθες αναρτήθηκαν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ταμείου μόνο οι εισφορές Αυγούστου κύριας ασφάλισης για 1,4 εκατ. αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να πληρωθούν έως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, μεταθέτοντας για το επόμενο τρίμηνο τις πληρωμές των αναδρομικών εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ, καθώς και τον συμψηφισμό των εισφορών του 2017 με βάση το εισόδημα του 2016, που είναι όπως δείχνουν τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης χαμηλότερο από αυτό του 2015.

Οκτώβριο και Νοέμβριο, μάλιστα, λήγει και η προθεσμία καταβολής εισφορών του παρελθόντος, για σχεδόν 1 εκατ. ασφαλισμένους, αγρότες, μηχανικούς και νομικούς, που είχαν πάρει παράταση.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν προεξοφλήσει ότι το επόμενο διάστημα οι εισπράξεις θα είναι μειωμένες, εκτιμούν όμως ότι το πρώτο 12μηνο λειτουργίας του νέου υπερφορέα μπορεί να κλείσει με ισοσκελισμένο ισολογισμό, κυρίως λόγω της πολύ καλής πορείας των εσόδων μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ταμείου, κατά το 7μηνο Ιανουάριος - Ιούλιος, τα έσοδα ανήλθαν σε 22,3 δισ. έναντι εξόδων 21,2 δισ. ευρώ. Μετά και την απόδοση εισφορών σε ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ, το ταμειακό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ ανέρχεται σε 396,55 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος άνω των 440 εκατ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά το ίδιο διάστημα, ο ΕΦΚΑ υπολογίζει ότι οι εισφορές των μισθωτών αυξήθηκαν κατά 9,6% σε σχέση με το αντίστοιχο 7μηνο του 2016. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, η αύξηση των εσόδων από εισφορές μισθωτών τον Αύγουστο ήταν της τάξης του 13%. Στο 1,1 δισ. ευρώ εκτιμώνται και οι εισπράξεις 7μήνου από εισφορές μη μισθωτών, με αποτέλεσμα η εισπραξιμότητα να ξεπερνά σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το 65%, όταν το 2016 ήταν 53%.

Μείωση των εσόδων αναμένεται το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός των εισφορών με βάση τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους και όχι του 2015, όπως γίνεται τώρα. Βέβαια, βάσει της διάταξης που ψηφίστηκε στον πρόσφατο νόμο, δεν θα επιστραφούν εισφορές παρά μόνο εφόσον γίνει συμψηφισμός των ποσών επιστροφής εισφορών με πιθανές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μόνο τότε κι εφόσον υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο, θα μπορεί να επιστραφεί.

Να σημειωθεί ότι τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο λήγουν οι διαδοχικές παρατάσεις που έδωσε ο ΕΦΚΑ στους αγρότες και τους γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς για να καταβάλουν οφειλόμενες εισφορές του προηγούμενου έτους.

Συνεπώς, περίπου 650.000 αγρότες οφείλουν να πληρώσουν έως τον Νοέμβριο, που λήγει η παράταση, την εισφορά του β’ εξαμήνου του 2016, παράλληλα με τις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές του 2017, ενώ περίπου 250.000 φαρμακοποιοί, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές πρέπει να καταβάλουν έως 30/11 εισφορές και για το 2016.

Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, θα πρέπει εντός του Οκτωβρίου να ξεκινήσουν τις πληρωμές για αναδρομικές εισφορές των κλάδων επικούρησης και εφάπαξ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v