Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δουλειές φέρνουν Ευρωπαϊκές Οδηγίες και νέες τράπεζες

«Προσωπικά δεδομένα», MiFID II και το νέο πλαίσιο PSD2 για τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια ανοίγουν φέτος δουλειές για τον κλάδο της πληροφορικής. Τι «παίζει» για νέες τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Δουλειές φέρνουν Ευρωπαϊκές Οδηγίες και νέες τράπεζες

Πρόσθετες εργασίες για πολλές εταιρείες του κλάδου πληροφορικής αναμένεται να φέρουν φέτος οι νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, στους οποίους θα πρέπει να προσαρμοστούν άμεσα οι εγχώριες επιχειρήσεις.
Ένα πρώτο παράδειγμα αποτελεί ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, η σχετική προετοιμασία των εταιρειών είναι ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς προϋποθέτει ενημέρωση και αλλαγές οργανωτικού και τεχνολογικού χαρακτήρα. Ειδικότερα, τα στελέχη των επιχειρήσεων θα πρέπει να εκπαιδευτούν, ο τρόπος λειτουργίας των εταιρειών θα χρειαστεί να αλλάξει και τα μηχανογραφικά τους συστήματα επιβάλλεται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Ήδη έχει αναγγελθεί σειρά σεμιναρίων που οργανώνεται από εισηγμένες (και μη) εταιρείες πληροφορικής (π.χ. Epsilon Net, Performance Technologies) ενώ σημαντικές δουλειές περιμένουν και τους ομίλους λογισμικού που δουλεύουν με τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου ο ευρύτερος χρηματοπιστωτικός κλάδος να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του GDPR.

Μια δεύτερη πηγή εσόδων για τον κλάδο πληροφορικής αποτελεί η MiFID II, στην οποία Ευρωπαϊκή Οδηγία επιβάλλεται να προσαρμοστούν άμεσα τράπεζες, χρηματιστηριακές και γενικότερα εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών. Εργασίες τέτοιου είδους (λόγω του αντικειμένου δραστηριότητάς της) θα διεκδικήσει μεταξύ άλλων σε Ελλάδα και εξωτερικό και η Profile.

H Οδηγία PSD2 θα δώσει τη δυνατότητα στους πελάτες των τραπεζών (άτομα και επιχειρήσεις) να χρησιμοποιούν τρίτους παρόχους προκειμένου να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους. Για παράδειγμα, κάποιος θα μπορεί να πληρώνει μέσα από το Google και το Facebook, διαθέτοντας ένα δικό του ηλεκτρονικό πορτοφόλι, ενώ παράλληλα θα διατηρεί τα χρήματά του με ασφάλεια σε τρεχούμενους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η ουσία είναι πως οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμοστούν και στο συγκεκριμένο πλαίσιο, μέσα από μια σειρά εργασιών στις οποίες περιλαμβάνεται και η χρήση νέων εφαρμογών λογισμικού.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον παρακολουθούν οι εταιρείες πληροφορικής και τα όσα ακούγονται για την ίδρυση νέων τραπεζών στην Ελλάδα ή για τα προγράμματα πληροφορικής που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Μέχρι σήμερα, η μόνη δουλειά που φαίνεται πως θα τρέξει είναι αυτή της Credicom, η οποία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αναβάθμισης της τεχνολογικής της υποδομής» δηλώνει στέλεχος της αγοράς πληροφορικής, εκτιμώντας ωστόσο ότι είναι πολύ πιθανόν ο αριθμός των τραπεζών να αυξηθεί κατά τα επόμενα χρόνια (π.χ. επικείμενη πώληση της Επενδυτικής Τραπέζης Ελλάδος, που ήδη διαθέτει σχετική άδεια).

Αλήθεια είναι πως οι εταιρείες λογισμικού είδαν μια πολύ σημαντική κατηγορία πελατών τους, τις εμπορικές τράπεζες, να συρρικνώνεται δραστικά μέσα στα τελευταία επτά χρόνια, καθώς από 18 περιορίστηκαν μόλις στις πέντε. Αν λοιπόν ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξηθεί στο μέλλον, τότε θα διευρυνθεί και το πεδίο εργασιών για την αγορά πληροφορικής.

Ζητούμενο επίσης αποτελεί το αν ζήτηση για τις εταιρείες πληροφορικής προκύψει και από τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Μέχρι στιγμής, δεν έχει προκύψει τέτοια δουλειά για τον κλάδο. Κάποιες ξένες πλατφόρμες πιθανόν να εξυπηρετούν λογισμικό από τις χώρες προέλευσής τους, ενώ δεν είναι γνωστό σε εμάς το αν και πώς καλύπτουν τις ανάγκες τους, κάποιες “κακές τράπεζες” που λειτουργούν στην Ελλάδα εδώ και ορισμένα χρόνια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v