Πώς θα δίνεται ασφαλιστική ενημερότητα σε όσους χρωστούν

Διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα ασφαλιστικής ενημερότητας αλλά και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε όσους έχουν χρέη από το παρελθόν. Ποια είναι η βασική προϋπόθεση.

Πώς θα δίνεται ασφαλιστική ενημερότητα σε όσους χρωστούν

Τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας καθώς και την παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε όσους έχουν καταβάλει τις εισφορές τους στα ταμεία από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και μετά, ακόμη κι αν έχουν χρέη που έρχονται από το παρελθόν, θα προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας.

Από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος (φωτό) προανήγγειλε τη σχετική παρέμβαση για όσους ασφαλισμένους ήταν συνεπείς στην πληρωμή εισφορών από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ και μετά.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Νικολόπουλου, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά πως στο επόμενο διάστημα, το υπουργείο Εργασίας θα εκδηλώσει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να υπάρχει ασφαλιστική ικανότητα και ασφαλιστική ενημερότητα σε εκείνους οι οποίοι καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές από 1-1-2017 και εντεύθεν, ανεξαρτήτως αν έχουν παλιές οφειλές.

Στην πράξη, η προωθούμενη νομοθετική παρέμβαση αναμένεται να δώσει ανάσα στους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν είχαν δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Ευνοούνται δε, όσοι εντός του 2017 κατέβαλαν έστω την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών με βάση τα εισοδήματα του 2016.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας ξεκαθάριζαν ότι η διάταξη αυτή θα λειτουργήσει συνδυαστικά με τη ρύθμιση των έως 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με χρέη έως 50.000 ευρώ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να την ακυρώσει στην πράξη. Όπως μάλιστα, σημειώνουν χαρακτηριστικά, εάν οι ενδιαφερόμενοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση, που κλείνει στο τέλος του χρόνου, δεν θα μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη, ενώ το ποσό θα αυξάνεται συνεχώς, λόγω των προσαυξήσεων.

Να σημειωθεί ότι η προωθούμενη νομοθετική διάταξη έρχεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για εφαρμογή ενιαίων όρων και προϋποθέσεων έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης (ασφαλιστική ικανότητα) από τα πρώην ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Και μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τη χθεσινή εξαγγελία για παροχή ενημερότητας σε ασφαλισμένους οι οποίοι είναι συνεπείς στον ΕΦΚΑ, αλλά κουβαλούν παλιά χρέη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πετρόπουλος χθες στη Βουλή, το 89% των οφειλετών είχαν ήδη αρχίσει να δημιουργούν χρέη πριν το 2015. «Το μεγάλο μέρος των εισφορών που οφείλονται σήμερα αφορούν εκείνη την περίοδο. Και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει αυτή την κατάσταση που διαμορφώθηκε παλιά να τη διαχειριζόμαστε διαρκώς και αποτελεσματικά».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, από τους ενεργούς σήμερα ελεύθερους επαγγελματίες, περίπου 306.000 είναι οφειλέτες και χρωστούν 10,3 δισ. ευρώ. Επίσης υπάρχουν κι άλλοι μη ενεργοί που οφείλουν επιπλέον 2 δισ. ευρώ. Για τους ενεργούς σήμερα αγρότες η οφειλή φτάνει στα 2,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Πετρόπουλος κάλεσε μάλιστα όλους τους οφειλέτες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της ρύθμισης για χρέη που δημιουργήθηκαν από το 2016 και παλαιότερα, που προσφέρει έως και 120 δόσεις για χρέη άνω των 3.000€ (μέχρι τις 3.000 ευρώ οι δόσεις είναι το μέγιστο 36), επισημαίνοντας ότι κατά την πρώτη εβδομάδα έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για τη ρύθμιση 2.600 οφειλετών.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι μετά την έκδοση και της εγκυκλίου για την εκκαθάριση διαφαίνεται πως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, θα μπορούν κατά το πρώτο διάστημα κάθε έτους να καταβάλλουν έστω την κατώτατη εισφορά, χωρίς να επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ληξιπρόθεσμες θα καθίστανται οι εισφορές, εφόσον ο ασφαλισμένος δεν πληρώσει μετά και την εκκαθάριση που θα ολοκληρώνεται εντός του έτους κάθε φορά.

Ειδικά για το 2017, άλλωστε, ισχύει ότι οι 1,4 εκατ. μη μισθωτοί μπορούσαν να καταβάλουν έστω τις κατώτατες εισφορές και εντός των επόμενων μηνών, που θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, και θα πιστωθούν ή θα χρεωθούν οι εισφορές με βάση το εισόδημα του 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v