Δύο νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου

Τα δύο πρόσθετα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ ΑΕ, που είναι η κα Ηρώ Αθανασίου και ο κ. Φραγκίσκος Γρατσώνης, ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση του υπερταμείου. Εκκρεμεί ο αντικαταστάτης του κ. Γιώργου Μαθιού, που παραιτήθηκε πρόσφατα.

Δύο νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου

Η τέως διευθύνουσα σύμβουλος της Unilever για την Ελλάδα και την Κύπρο Ηρώ Αθανασίου και το πρώην τραπεζικό στέλεχος Φραγκίσκος Γρατσώνης είναι τα δύο νέα μη εκτελεστικά μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου. Στην ανακοίνωση του ταμείου δεν περιλαμβάνεται, πάντως, ο αντικαταστάτης του κ. Γιώργου Μαθιού, ο οποίος παραιτήθηκε προ μηνός από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ ΑΕ. Με την προσθήκη των δύο πρόσθετων μελών, όπως είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές, και την αντικατάσταση του κ. Μαθιού, το διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου θα είναι εννεαμελές. Στο υπερταμείο λειτουργεί και πενταμελές εποπτικό συμβούλιο, πάλι με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές.

Τα σύντομα βιογραφικά των νέων μελών:

Ηρώ Αθανασίου, μη εκτελεστικό μέλος. Γεννήθηκε το 1960. Είναι πτυχιούχος του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, με μεταπτυχιακό από το London School of Economics. Έχει μακρά και επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία στη Unilever, κατέχοντας διαδοχικά τη θέση της αντιπροέδρου Marketing για την Ελλάδα και την Κύπρο (2006 - 2010), της αντιπροέδρου για τη Λ. Αμερική, τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ισραήλ (2010-2014), καθώς και τη θέση της εκτελεστικής αντιπροέδρου και της Διευθύνουσας Συμβούλου για την Ελλάδα και την Κύπρο (2014-2018). Σήμερα είναι ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΙΤΑΝ και μέλος των ΔΣ του ΣΕΒ, του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Εξαγωγικών Επιχειρήσεων (ΣΕΕΤ). Είναι μέντορας νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) για την πρωτοβουλία Οrange Grove της Πρεσβείας της Ολλανδίας. Οι τομείς εμπειρίας της περιλαμβάνουν στρατηγική ανάπτυξη, μάρκετινγκ και οργανωτική αναδιάρθρωση.

Φραγκίσκος Γρατσώνης, μη εκτελεστικό μέλος. Γεννήθηκε το 1967. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει MBA από το Πανεπιστήμιο Leonard Stern School of Business της Νέας Υόρκης. Έχει μακρά και ποικίλη διοικητική εμπειρία -τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο- στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στη χρηματοoικονομική και στην επενδυτική τραπεζική. Μεταξύ των ανώτερων θέσεων τις οποίες κατείχε, περιλαμβάνονται οι εξής: CFO για τον όμιλο Folie Folie (2013 - σήμερα), ανώτατο τραπεζικό στέλεχος στην Credit Agricole / Εμπορική Τράπεζα (2007 - 2013). Έχει επίσης εργαστεί στην BNP Paribas και τη Citibank στους τομείς των εταιρικών επενδύσεων και της θεσμικής τραπεζικής. Οι τομείς εμπειρίας του περιλαμβάνουν στρατηγικές εταιρικές επενδύσεις, χρηματοοικονομικά, έλεγχο και διαχείριση κινδύνων.

Στην ανακοίνωση της ΕΕΣΥΠ ΑΕ, αναφέρεται πως «κατά την επιλογή των νέων μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ, το Εποπτικό Συμβούλιο διεξήγαγε, σε συνεργασία με τους συμβούλους του, προσωπικές συνεντεύξεις με κάθε υποψήφιο, ώστε να εκτιμήσει τις ευρύτερες αλλά και ειδικές γνώσεις τους σε θέματα που άπτονται της διοίκησης επιχειρήσεων, της διεθνούς οικονομίας, του ευρύτερου ρόλου της ΕΕΣΥΠ στην ελληνική οικονομία, καθώς και του ρόλου των δημόσιων επιχειρήσεων καιτης δημόσιας περιουσίας συνολικότερα, στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων».

Πρωταρχικός στόχος της πρόσληψης των νέων μελών, «με αποδεδειγμένη εμπειρία, ικανότητες και τεχνογνωσία σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς τομείς, είναι η ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ, για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προοπτικών των δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν περιέλθει στην εποπτεία και διαχείρισή της. Το Εποπτικό Συμβούλιο είναι πεπεισμένο ότι το νέο ΔΣ της ΕΕΣΥΠ θα εκπληρώσει την αποστολή του, θα επιτύχει τους επιχειρηματικούς του στόχους και θα εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον υπεύθυνα και αποτελεσματικά».ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus