Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιξε παράθυρο συμφωνίας στο Eurogroup

Το μπαράζ διμερών και τριμερών συναντήσεων στο περιθώριο του Eurogroup φαίνεται πως οδηγεί σε συμφωνία, αναφέρουν πληροφορίες από το Λουξεμβούργο. Ο στόχος να βρεθεί συμβιβαστική λύση που θα είναι αξιόπιστη για τις αγορές.

Ανοιξε παράθυρο συμφωνίας στο Eurogroup

Μπαράζ διμερών και τριμερών διαπραγματεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την διακοπή της συζήτησης για την Ελλάδα στο Eurogroup. Η εμπλοκή από τη στάση της Γερμανίας ανάγκασε τον Μάριο Σεντένο να συνεχίσει με τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης ώστε να δοθεί χρόνος για διαβουλεύσεις. 

Μπρούνο Λεμέρ, Ολαφ Σουλτς, Μάριο Σεντένο αλλά και Ευκλείδης Τσακαλώτος σχηματίζουν την ομάδα που πρωταγωνιστεί στις διαβουλεύσεις σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση που θα είναι πειστική στις αγορές. Η πλειονότητα του Eurogroup εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθεί γενναία επιμήκυνση, δεδομένου ότι δεν προχωρά το «γαλλικό κλειδί» αλλά βασικό εμπόδιο είναι η στάση της Γερμανίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και επαφές των υπουργών Οικονομικών με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο. Αυτές φαίνεται πως καρποφόρησαν, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Οικονομικών βρέθηκαν μετά τα μεσάνυχτα κοντά σε συμφωνία. 

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ που μίλησε στο Euro2day.gr «υπάρχει ικανοποιητική πρόταση στο τραπέζι και αν υπάρξει ομοφωνία θα έχουμε συμφωνία στην επόμενη ώρα»

Η γερμανικές αντιστάσεις

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μετέφερε νωρίτερα το Euro2day.gr στο τραπέζι του Eurogroup έπεσαν δυο μόνο τεχνικές προτάσεις από το EwG. Όμως η Γερμανία, που όπως γράψαμε νωρίτερα σήμερα επέλεξε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της (δεν μίλησε ούτε στο EwG) ενώ ξαφνικά στο Eurogroup αρνήθηκε να συζητήσει τις δυο προτάσεις και περιορίστηκε στο ύψος της τελευταίας δόσης.

Στο συγκεκριμένο σημείο ο Μάριο Σεντένο αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση και να αφήσει τους γαλλογερμανούς να βρουν σε διμερή επαφή λύση στο θέμα. 

Οι διμερείς επαφές διεξάγονται και υπό το πρίσμα της συμφωνίας των δυο για την εμβάθυνση της ευρωζώνης.
Η Γερμανία φέρεται να θεωρεί ότι μια γενναία «υπερδόση» μαζί με τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SNP και ANFA) καθώς και μια μερική επιμήκυνση ορισμένων δανείων θεωρείται υπέρ του δέοντος ικανοποιητική για να εξασφαλίσει και διαφυλάξει τη χώρα μέχρι το 2021.

Η στάση της Κομισιόν είναι ότι πρέπει να υπάρξει «γενναιότερη» απόφαση στις επιμηκύνσεις καθώς και ένα περίγραμμα μακροπρόθεσμων μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους, με την υπόσχεση του Eurogroup ότι θα εξετάσει το περίγραμμα αν το χρέος σε βάθος χρόνου καταστεί μη βιώσιμο. Ετσι, θα υπάρξει διασφάλιση στις αγορές, καθώς το «γαλλικό κλειδί» που θα συνέδεε το χρέος με την ανάπτυξη δεν φαίνεται να προχωράει.

Το πρωϊ το euro2day.gr μετέδωσε:

«Ο,τι κλειδώνει ξεκλειδώνει» ήταν η απάντηση Γερμανού αξιωματούχου όταν ρωτήθηκε αργά χθες το βράδυ για το εάν θα υπάρξει συνολική λύση για το χρέος σήμερα στο Λουξεμβούργο, καθώς για τα μέτρα που φαίνεται πως έχουν ήδη κλειδώσει σε τεχνικό επίπεδο φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία.

Η απάντηση μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους: Οτι η Γερμανία μπορεί να μπλοκάρει την τελευταία στιγμή ακόμα και μέτρα που θεωρούνται κλειδωμένα ή ότι μπορεί να εμφανιστεί γενναιόδωρη, τουλάχιστον στη σούπερ δόση.

Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολ. Σολτς θα κρατήσει τα χαρτιά του κλειστά μέχρι την τελευταία στιγμή και δεν θα διστάσει να μπλοφάρει, εάν δεν βρει σοβαρή αντίσταση ή και βέτο από την ελληνική πλευρά.

Πάντως η κα Μέρκελ θέλει να πάει στη γερμανική βουλή με συμφωνία «όλα σε ένα» και πιθανό «αντίβαρο» ότι θα καταφέρει να κλείσει διμερείς συμφωνίες για επιστροφή προσφύγων στη χώρα εισόδου, όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ως πρώτη προτεραιότητα το προσφυγικό και η «μίνι Σύνοδος» της Κυριακής θα το καταστήσει σαφές, καθώς συγκαλείται για τις διμερείς συμφωνίες και όχι για «κοινή γραμμή» της Ευρώπης. Γι' αυτό τον λόγο άλλωστε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επέλεξε να απέχει και το «βάρος» ανέλαβε ο κ. Γιούνκερ. Μάλιστα, πηγές από το περιβάλλον του τελευταίου τονίζουν στο Euro2day.gr ότι δεν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου μετά τη «μίνι Σύνοδο», προφανώς για να αποφύγει το πολιτικό κόστος ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Τι έκλεισε ως προς το χρέος και τι παραμένει ανοικτό

Το EuroWorking Group αναμένεται να βάλει τις τελευταίες πινελιές σε μια σειρά από μέτρα που έχουν συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο. Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών του ΕΛΚ που αναμένονταν να συναντηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο του Λουξεμβούργου για να προσπαθήσουν να χαράξουν κοινή γραμμή το πρωϊ μετέθεσαν τη συνάντηση για το βράδυ.

1. Η «υπερδόση» που αναμένεται να δοθεί έχει συμφωνηθεί για να εξαγοραστεί μέρος των δανείων του ΔΝΤ. Αυτό το προτείνει η Γερμανία ως αντίβαρο για οποιοδήποτε άλλο «σοβαρό» μέτρο reprofiling του χρέους. To ύψος της δόσης διαρρέεται ότι μπορεί να φτάσει και ίσως να περάσει τα 20 δισ. Σε αυτό δεν θα παίξει ρόλο μόνο η διάθεση του Βερολίνου αλλά και το τι θα πει η ΕΚΤ ως προς την ανάγκη να γυρίσει η Ελλάδα σταδιακά στις αγορές και όχι άμεσα, καθώς προβλέπονται αναταράξεις και με τη σταδιακή διακοπή του QE. Τη στάση της ΕΚΤ υιοθετεί και η Κομισιόν.

2. Για να μείνει η Ελλάδα εντός των δημοσιονομικών στόχων ως το 2022, τα κέρδη από τα ANFAS και SMPs λήφθηκε η απόφαση να δίνονται σταδιακά κάθε χρόνο ως κίνητρο της διατήρησης της δημοσιονομικής τροχιάς (fiscal trajectory).

3. H λεγόμενη αυξημένη εποπτεία «enhanced surveillance» είναι γνωστή εδώ και πολλούς μήνες. Το πώς θα γίνεται παραμένει ανοικτό καθώς παραμένει ανοικτός ο τρόπος συμμετοχής του ΔΝΤ. Σύσσωμο το Eurogroup αναμένεται να πιέσει το Ταμείο ως προς το ότι δεν θα μπορεί να κάνει ξεχωριστές εκθέσεις κάθε τρίμηνο, αλλά θα πρέπει να συνυπογράφει με την ΕΕ, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα ανεξαρτητοποίησης και επαναφοράς της μη βιωσιμότητας του χρέους. Εδώ αναμένεται «μάχη».

4. Η επιμήκυνση δανείων από τον EFSF είναι ένα μεγάλο αγκάθι. Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκάλυψε το Euro2day.gr πριν από δύο εβδομάδες, η Κομισιόν θεωρεί ότι κάτω από τα 7 έτη δεν θα είναι αξιόπιστη λύση για τις αγορές, η Γερμανία θέλει 3 έτη, η πλειονότητα του Eurogroup 10 και το ΔΝΤ 15. Η συμβιβαστική λύση είναι γύρω στα 7 έτη.

5. Μπορεί να κάνει τη ρελάνς η Κρ. Λαγκάρντ και να υποχωρήσει σε όλα, προκειμένου να δώσει ένα μικρό, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, πρόγραμμα στην Ελλάδα και να παραμείνει ανεξάρτητο; Κάποιοι λένε ότι θα το προσπαθήσει, αλλά η απόφαση έχει ήδη παρθεί από την ΕΕ.

6. Η Κομισιόν αναμένεται να επιμείνει στην ένταξη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, όπου μαζί με τον ESM θα αποφασίζουν εάν βαδίζει εντός στόχων και έτσι θα συνεχίζεται η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος. Η επιμονή της Γερμανίας για ετήσια επανέγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια θεωρείται από πολλούς ως «μπλόφα» που θα παρουσιαστεί από το Βερολίνο ως «μεγάλη υποχώρηση». Ολοι γνωρίζουν ότι τέτοια απαίτηση θα υποσκάψει την αξιοπιστία της μεταμνημονιακης περιόδου και της επανόδου στις αγορές.

7. Το γαλλικό κλειδί «κολλάει» όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Αυστρία και την Ολλανδία, με τον ισχυρισμό ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως πώς θα δουλεύει, αφού απορρίπτεται ο αυτοματισμός του. Αυτό το μέτρο ίσως πάει για αργότερα και δη για το 2022, όπου προφανώς θα επανεξεταστεί για ακόμα μια φορά η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Με τον κίνδυνο όμως οι αγορές να το ερμηνεύσουν ως ακόμα μια προσπάθεια της ΕΕ να κλωτσήσει την μπάλα για αργότερα. Αυτή τη φορά όμως δεν θα βρίσκεται η ΕΚΤ έτοιμη να μαζέψει τα σπασμένα...

8. Θα επαναδιατυπωθεί η δέσμευση της Αθήνας ότι υπερβάσεις στα πρωτογενή πλεονάσματα θα χρησιμοποιούνται κατά 70% με βάση τη βούληση της κυβέρνησης για παροχές (χωρίς απαίτηση έγκρισης) και το 30% θα διατηρείται ως «απόθεμα» για μελλοντικές αποπληρωμές χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v