Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή τραπεζών προς παραγωγικές επιχειρήσεις

Τάση βελτίωσης παρουσιάζει η δανειοδότηση των επιχειρήσεων. Που εστιάζονται οι προσπάθειες των τραπεζών και ποιοι κλάδοι επωφελούνται περισσότερο. Πώς αξιολογεί την κατάσταση η αγορά.

Στροφή τραπεζών προς παραγωγικές επιχειρήσεις

Τα υπόλοιπα των τραπεζικών χορηγήσεων όπως αυτά παρουσιάζονται από την αρμόδια εποπτική αρχή (ΤτΕ) δείχνουν μια πρόθεση στροφής της κάνουλας των χρηματοδοτήσεων από τα νοικοκυριά προς τις επιχειρήσεις και από το εμπόριο προς τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2018:

• Συνεχίζεται η υποχώρηση της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα κατά 764 εκατ. ευρώ.

• Πτωτική τάση εμφανίζουν όλες οι βασικές κατηγορίες χρηματοδότησης της λιανικής τραπεζικής, δηλαδή των δανείων προς τα νοικοκυριά και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ειδικότερα, κατά το προαναφερόμενο τρίμηνο υποχώρησαν τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων κατά 420 εκατ. ευρώ, της καταναλωτικής πίστης κατά 17 εκατ. ευρώ, των ιδιωτών-ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων κατά 400 εκατ. ευρώ και των ελεύθερων επαγγελματιών-αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων κατά 36 εκατ. ευρώ.

• Ψαλίδι είχαμε και στα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων κατά τη συγκεκριμένη περίοδο (-328 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, κόντρα στη γενικότερη υποχώρηση (πχ εμπόριο, ναυτιλία, κατασκευές, media), αύξηση υπολοίπων είχαμε τόσο στο κομμάτι της βιομηχανίας (+0,90% πιστωτική επέκταση τον Ιούλιο, +1% τον Αύγουστο και +2,10% τον Σεπτέμβριο), όσο και σε εκείνο της γεωργίας (-0,70% τον Ιούλιο, +6,30% τον Αύγουστο και +5,90% το Σεπτέμβριο).

Οι προσπάθειες αυτές των τραπεζών ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν κατευνάσει τη δυσφορία που εκφράζουν αρκετές επιχειρήσεις για τη δυνατότητα πρόσβασης στην απαιτούμενη χρηματοδότηση, ή/και για το κόστος της συγκεκριμένης δανειοδότησης.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι η πρόσφατη απόφαση για μεταφορά έδρας της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ από την Αθήνα στο Βέλγιο οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην επιδίωξη της εισηγμένης για μείωση του κόστους χρηματοδότησής της σε μακροπρόθεσμη βάση.

Από την πλευρά της, μόλις πρόσφατα η διοίκηση της σερραϊκής βιομηχανίας επίπλου Δρομέας τόνισε ότι το επιτόκιο δανεισμού με το οποίο επιβαρύνεται (γύρω στο 6%), δυσχεραίνει τις εξαγωγικές της προσπάθειες, για το λόγο ότι πέραν του υψηλού μεταφορικού κόστους καλείται να ανταπεξέλθει και σε επιτόκια πολλαπλάσια των ξένων ανταγωνιστών της.

Χαρακτηριστικό επίσης της δύσκολης κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι η CNL Capital βρίσκει συνεχώς νέους πελάτες στο χώρο των αξιόπιστων μικρομεσαίων εγχώριων επιχειρήσεων, τους οποίους δανείζει -όπως ανακοινώνει- με υψηλό μονοψήφιο επιτόκιο.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που βλέπουν κατά την τελευταία διετία μια θετικότερη στάση των τραπεζών προς αυτές, τόσο σε ότι αφορά το ύψος της χρηματοδότησης, όσο και ως προς το κόστος αυτής.

«Έχουμε διαπιστώσει μια πρώτη προσπάθεια των τραπεζών να δανείσουν περισσότερα χρήματα στις υγιείς επιχειρήσεις» δηλώνει στο Euro2day.gr βασικός μέτοχος εισηγμένου Ομίλου, ενώ οικονομικός διευθυντής εταιρείας παραγωγής ενδυμάτων διαπιστώνει και αυτός κάποια τάση βελτίωσης των πραγμάτων: «Μέχρι και το 2016, οι τράπεζες είχαν μια τέτοια στάση, έτσι ώστε να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους πελάτες μας στο εξωτερικό. Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, διαπιστώνουμε μια βελτίωση της κατάστασης».

Κινητικότητα επίσης επικρατεί και στο μέτωπο των επιτοκίων χορηγήσεων, όπου καταφέρνουν συνήθως κάποιες μειώσεις των επιβαρύνσεων, εταιρείες που είτε παρουσιάζουν ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα, είτε δεν είναι σε θέση να αντέξουν τόσο μεγάλες επιτοκιακές επιβαρύνσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v