Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΠΑ: Ωρα αποφάσεων για το deal με Shell και το split

Σε 15 ημέρες αναμένεται η απόφαση της Επ. Ανταγωνισμού για την εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής από τη δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου. Εντός εβδομάδας στο ΥΠΕΝ τα σενάρια για το σπάσιμο της ΔΕΠΑ και την αποκρατικοποίησή της.

ΔΕΠΑ: Ωρα αποφάσεων για το deal με Shell και το split

Στο επόμενο δεκαπενθήμερο, εκτός νέου απρόοπτου, αναμένεται η έκδοση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το deal ΔΕΠΑ - Shell, που αφορά στην απόκτηση από τη δημόσια επιχείρηση του μεριδίου της πολυεθνικής στην Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής.

Αυτό αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν στενά την υπόθεση, με τις ίδιες να συμπληρώνουν επίσης ότι ίσως κι εντός της εβδομάδας, η ΔΕΠΑ θα έχει κάνει τις προτάσεις της στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το split της εταιρίας, προκειμένου να ξεκινήσουν από το ΤΑΙΠΕΔ οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης.

Ειδικότερα, κι ως γνωστόν, η εξαγορά του 49% που κατείχε η Shell στην ΕΠΑ Αττικής βρίσκεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις. Η υπόθεση έχει περάσει στο στάδιο της πλήρους διερεύνησης από τις 17 Σεπτεμβρίου, διαδικασία η οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορεί να διαρκέσει έως και 45 ημέρες, προκειμένου να εισαχθεί από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού στην ολομέλεια της Επιτροπής. Η προθεσμία αυτή λήγει σε τρεις μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η εισήγηση της γενικής διεύθυνσης, η οποία αν και προβλεπόταν να έχει ετοιμαστεί τις προηγούμενες μέρες, εντούτοις, δεν ολοκληρώθηκε καθώς κατατέθηκε υπόμνημα με επισημάνσεις από «τρίτο πρόσωπο». Πληροφορίες θέλουν να είναι η Motor Oil. Οι θέσεις αυτές θα πρέπει να συνεκτιμηθούν από τη γενική διεύθυνση, προκειμένου να εκδώσει το πόρισμά της. Η εισήγηση δεν αποκλείεται να είναι έτοιμη ίσως και αυτή την εβδομάδα, αναφέρουν πηγές, ώστε μετά να ακολουθήσει η διαδικασία των ακροάσεων και στη συνέχεια η έκδοση της τελικής απόφασης.

Πώς θα πουληθεί η εταιρία

Με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ προβλέπεται να γίνει με έναν ξεχωριστό τρόπο, καθώς η κυβέρνηση θέλει τη διατήρηση του ελέγχου των δικτύων φυσικού αερίου.

Σημειωτέον ότι η ΔΕΠΑ έχει υπό τον έλεγχό της την Εταιρία Διανομής Αερίου Αττικής, τη ΔΕΔΑ (δίκτυα υπόλοιπης Ελλάδας), το 51% της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, τα διεθνή projects αγωγών, την ΕΠΑ Αττικής και τις διεθνείς συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου με Gazprom, Sonatrach και Botas. Η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται εντός της εβδομάδας να στείλει τα σενάρια για το σπάσιμο της εταιρίας, προκειμένου να ξεκινήσει η αποκρατικοποίηση.

Το επικρατέστερο είναι να αποσχιστούν από τη δημόσια επιχείρηση οι συμμετοχές της στις εταιρίες δικτύων διανομής με τη δημιουργία μίας εταιρίας. Σε αυτή δηλαδή θα μπουν οι ΕΔΑ και ΔΕΔΑ.

Σε άλλη ξεχωριστή εταιρία θα περάσουν τα διεθνή επενδυτικά σχέδια (π.χ. αγωγός Ελλάδας - Ιταλίας, IGB κ.λπ.). Η δεύτερη δεν αποκλείεται να είναι μητρική της πρώτης των δικτύων διανομής ή μπορεί και το αντίστροφο.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να πουληθεί το μειοψηφικό πακέτο των μετοχών, το 49% της εταιρίας των δικτύων διανομής, ενώ στην άλλη το Δημόσιο να διατηρήσει τον απόλυτο έλεγχο. Στη ΔΕΠΑ πια θα απομείνει η ΕΠΑ Αττικής και οι διεθνείς συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου. Σε αυτή θα πουληθεί το 51%, με το Δημόσιο να διατηρεί το δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις για τα διεθνή συμβόλαια.

Πρώτη αποκρατικοποίηση που θα τρέξει θα είναι αυτή της ΔΕΠΑ. Σημειωτέον ότι μέτοχοι της επιχείρησης είναι με 65% το ΤΑΙΠΕΔ και με 35% τα Ελληνικά Πετρέλαια.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v