Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα κριθούν οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

Σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τραπεζών για το διάδοχο μοντέλο. Ποια στοιχεία περιμένει να δει η κυβέρνηση. Η διελκυστίνδα για τα όρια. Δεδομένο ότι θα υπάρξει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά το τέλος του έτους.

Πού θα κριθούν οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

Από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τραπεζών, θα κριθεί το μέλλον του νόμου Κατσέλη και η διαμόρφωση του όποιου νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Χθες, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης ουσιαστικά προανήγγειλε το τέλος του νόμου Κατσέλη με τη μορφή που σήμερα γνωρίζουμε, τονίζοντας ότι «αυτό που πρέπει να σκεφτούμε για το μέλλον είναι ένας νόμος ο οποίος πάλι θα παρέχει προστασία σ' αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά θα αφορά μια κατάσταση μετά την κρίση».

Ωστόσο, ως αυτή τη στιγμή η στρατηγική της κυβέρνησης για το διάδοχο μοντέλο είναι υπό διαμόρφωση καθώς καθοριστικό ρόλο θα έχουν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις τροποποιήσεις που επήλθαν το περασμένο καλοκαίρι στο νόμο Κατσέλη και ειδικά την άρση του τραπεζικού απορρήτου που τέθηκε σε ισχύ από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των τραπεζών για το νέο πλαίσιο προστασίας ή ακόμα και για την παράταση με πιο σφιχτούς όρους του νόμου Κατσέλη. Εντούτοις, όπως επισημαίνουν, τίποτα δεν μπορεί να προδικαστεί, αν δεν κατατεθούν στο «τραπέζι»:

- Απτά στοιχεία για την επίδραση των αλλαγών που ενσωματώθηκαν για την αποτροπή από το «καταφύγιο» του νόμου των στρατηγικά κακοπληρωτών.

- Το μέγεθος της ανταπόκρισης των δανειοληπτών στις προτάσεις των τραπεζών για ρυθμίσεις κόκκινων δανείων με παράλληλη απόσυρση από την προστασία του νόμου Κατσέλη.

Για την κυβέρνηση, η δεύτερη παράμετρος θεωρείται πιο κρίσιμης σημασίας, καθώς μέσω της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά ο όγκος των κόκκινων δανείων.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η χθεσινή αναφορά-πρόσκληση του κ. Δραγασάκη στις τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να μειωθεί ο όγκος των υποθέσεων που είναι στοιβαγμένος στα ειρηνοδικεία.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν η τράπεζα εκτιμά και μπορεί να προβλέψει ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει μια άλφα απόφαση, μπορεί αυτό να το προτείνει κατευθείαν στον δανειολήπτη. Δεν χρειάζεται να πάει στο Δικαστήριο για να διαπιστωθεί ότι μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει κούρεμα 20-30% ή οποιουδήποτε ποσοστού».

Βέβαια μια τέτοια συνθήκη προϋποθέτει και τη σύμφωνη γνώμη του δανειολήπτη, ο οποίος θα πρέπει να πεισθεί ότι είναι πιο συμφέρουσα μια εξωδικαστική ρύθμιση με κούρεμα από το να περιμένει την εκδίκαση της υπόθεσής του.

Η μείωση των ορίων

Πέραν όμως των στατιστικών στοιχείων, εντός της συζήτησης βρίσκεται η διατήρηση του πνεύματος του νόμου ως έχει, αλλά με μείωση των ορίων εντός των οποίων θα προστατεύεται από την εκποίηση η πρώτη κατοικία.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, έχει τεθεί η μείωση του ορίου αξίας της πρώτης κατοικίας για τον άγαμο στις 100.000 ευρώ έναντι 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Η πρόταση αυτή έχει απορριφθεί από κυβερνητικής πλευράς, ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί, ως προς τη μείωση των ορίων.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, το θέμα προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι ενεργό. Ποιο θα είναι το διάδοχο πλαίσιο ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή. Πάντως πλαίσιο προστασίας, με τον έναν ή άλλο τρόπο, όπως ανέφερε χθες ο κ. Δραγασάκης, θα υπάρξει και μετά τις 31/12/2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v