Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη αισιοδοξία στον κλάδο πληροφορικής

Ενδείξεις για τόνωση της ζήτησης από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μέσα στο 2019. Αποδίδουν οι κινήσεις διεθνοποίησης των ελληνικών εταιρειών. Η πορεία και τα σχέδια των εισηγμένων του κλάδου.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στον κλάδο πληροφορικής

Καλύτερο, υπό προϋποθέσεις, προβλέπεται να είναι το έτος 2019 για τον κλάδο της πληροφορικής, καθώς παράγοντες της αγοράς αισιοδοξούν ότι την επόμενη χρονιά μπορούμε να δούμε αύξηση της ζήτησης τόσο από τα έργα του δημοσίου όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, αρκετές ελληνικές εταιρείες φαίνεται να κερδίζουν σταδιακά «πόντους» στο εξωτερικό, διευρύνοντας τον διεθνοποιημένο τους χαρακτήρα.

«Υπάρχει μεγάλη ουρά από σημαντικά έργα του δημοσίου, τα οποία όμως για να προχωρήσουν στην πράξη, επιβάλλεται να υπάρξει περισσότερη διάθεση και υπέρβαση των προβλημάτων γραφειοκρατικού τύπου. Πάντως, για το 2019 έχουν εξαγγελθεί κάποια έργα, ενώ σε σημαντικές συμβάσεις όπως το Σύζευξις ΙΙ, η υπόθεση έχει πλέον περάσει στα χέρια της Ελλάδας» δηλώνει στο Euro2day.gr διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας: «Υπό προϋποθέσεις, το 2019 θα εξελιχθεί καλύτερα από το 2018 σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις πληροφορικής του δημόσιου τομέα. Ελπίζουμε επίσης ότι η αναμενόμενη εκλογική διαδικασία δεν θα καθυστερήσει για πολύ την πρόοδο των έργων».

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος της Quest Holdings Απόστολος Γεωργαντζής, ο οποίος αναφερόμενος στη θυγατρική του ομίλου Unisystems, σημείωσε: «Οι προοπτικές της είναι ανοδικές, καθώς το τρέχον υπόλοιπο των ανεκτέλεστων συμβάσεων βρίσκεται στα 200 εκατ. ευρώ. Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη στο εξωτερικό, όπου το υπάρχον μερίδιο αγοράς του 3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διευρυνθεί σημαντικά. Αύξηση επιδόσεων θα μπορούσε να σημειωθεί και στην Ελλάδα, στον βαθμό που αρχίσουν να τρέχουν τα εντελώς βαλτωμένα σήμερα έργα του δημοσίου». Για το 2018, η Unisystems προβλέπει μονοψήφιο ποσοστό ανόδου στον κύκλο εργασιών της και υποχώρηση των κερδών της, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρήθηκε στην εκκίνηση δύο συμβάσεων.

Από την πλευρά της, η Space Hellas φαίνεται πως θα ξεπεράσει φέτος τους αρχικούς της στόχους και μετά το ρεκόρ του 2017, θα καταφέρει και πάλι να ανεβάσει τον πήχη του κύκλου εργασιών της. Η βελτίωση των επιδόσεων αποδίδεται και στους τρεις τομείς δραστηριοποίησής της: εγχώριος ιδιωτικός τομέας, δημόσια έργα και εργασίες εξωτερικού.

Έχοντας μεγαλύτερη έκθεση σε εργασίες εξωτερικού -και ειδικότερα στο λογισμικό του χρηματοοικονομικού τομέα- η Profile θα συνεχίσει και φέτος να ανεβάζει με ταχείς ρυθμούς τις οικονομικές της επιδόσεις.

Σε ό,τι αφορά τώρα την εγχώρια ζήτηση στο επιχειρηματικό λογισμικό, γνωστός παράγοντας της αγοράς δηλώνει στο Euro2day.gr: «Η κατάσταση φέτος παρουσιάζει κάποια πρόοδο, η οποία ωστόσο δεν είναι σπουδαία. Περιορισμένα πράγματα. Το 2019 θα μπορούσε η ζήτηση να αυξηθεί περαιτέρω, λόγω και του ότι το ΕΣΠΑ είναι συνδεδεμένο με επενδύσεις (π.χ. «Ψηφιακό άλμα» και «Ψηφιακό βήμα»).

Από τους άλλους μεγάλους πελάτες του ιδιωτικού τομέα, θα ξεχώριζα τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που ήδη επενδύουν σημαντικά, αλλά και τις τράπεζες. Οι τελευταίες είναι συγκρατημένες λόγω των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά πιστεύω πως θα επενδύσουν πολύ περισσότερο στις νέες τεχνολογίες, όταν αρχίσουν να ανασαίνουν από το μέτωπο των κόκκινων δανείων.

Αυτό που επίσης αντιλαμβάνομαι είναι η ανακατανομή μεριδίων μεταξύ εταιρειών πληροφορικής, με άλλες να βελτιώνουν τη θέση τους και τις υπόλοιπες να αποδυναμώνονται».

Μεταξύ των «κερδισμένων» συγκαταλέγονται εταιρείες όπως η Entersoft (αναμένει και φέτος διψήφιο ποσοστό ανόδου στα έσοδά της), η επίσης εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ Epsilon Net και η SoftOne, στην οποία συμμετέχει ο Όμιλος Γερμανού.

Σε ό,τι αφορά τις φετινές κινήσεις διεθνοποίησης των εισηγμένων πληροφορικής, θα πρέπει να σημειωθούν η ίδρυση θυγατρικών σε Κύπρο και Σερβία από την ΜLS (η εταιρεία έχει δώσει έμφαση στην ανάπτυξη της MAIC, ή αλλιώς του «ελληνικού alexa»), της Q&R σε ΗΠΑ και Κύπρο και της CPI σε Κύπρο και Βουλγαρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v