Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμβιβαστική πρόταση Κομισιόν για το καλώδιο Κρήτης-Αττικής

Επιστολή του επιτρόπου Ενέργειας Κανιέτε στο ΥΠΕΝ. Ζητά τροποποίηση όρων της απόφασης της ΡΑΕ για ανάθεση του έργου της διασύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ. Ποια είναι η συμβιβαστική λύση που προτείνουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα.

Συμβιβαστική πρόταση Κομισιόν για το καλώδιο Κρήτης-Αττικής

Επιστολή του Ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας Μιγκέλ Κανιέτε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει φτάσει από την περασμένη εβδομάδα, σε μία προσπάθεια άρσης της εμπλοκής στη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr προερχόμενες από τις Βρυξέλλες, ο κ. Κανιέτε επιδιώκει να δώσει συμβιβαστική λύση στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βρυξελλών-Αθήνας και Λευκωσίας-Αθήνας από τον Σεπτέμβριο, όταν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφάσισε να αναθέσει στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας την υλοποίηση του καλωδίου Κρήτης-Αττικής.

Ο ΑΔΜΗΕ συνέστησε την εταιρία ειδικού σκοπού με μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ «Αριάδνη Interconnector» και άφησε ανοικτή τη συμμετοχή με μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Ως γνωστόν, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αποτελεί μέρος του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου της ένωσης των συστημάτων μεταφοράς του Ισραήλ με την Κύπρο και της Κύπρου με την Ελλάδα. Φορέας υλοποίησης είναι η κυπριακών συμφερόντων EuroAsia, η οποία αντέδρασε σε αυτή την απόφαση της ΡΑΕ, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τον περασμένο Οκτώβριο, κατόπιν συνάντησης των εμπλεκόμενων μερών στις Βρυξέλλες είχε συμφωνηθεί η σύσταση κοινής επιτροπής για την τεχνική διαλειτουργικότητα των τριών τμημάτων της διασύνδεσης, αλλά και η διάθεση περιθωρίου συμμετοχής της EuroAsia στο μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνης μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

Οι Βρυξέλλες, όμως, επανήλθαν μέσω της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν, επιμένοντας στη θέση ότι η Αθήνα πρέπει να πάρει πίσω την απόφαση αλλά και στο ότι οι διαγωνισμοί και για τα τρία σκέλη του έργου πρέπει να είναι ενιαίοι.

Η επιστολή Κανιέτε

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ο αρμόδιος επίτροπος, φέρεται με την επιστολή που έχει στείλει, να αναφέρει ότι οι διαγωνισμοί μπορούν να γίνουν ξεχωριστά για κάθε τμήμα του έργου. Επίσης, λένε πηγές, φέρεται να αναγνωρίζει την «Αριάδνη» ως φορέα υλοποίησης και χρηματοδότησης, υπό την προϋπόθεση να αναθεωρηθεί το υψηλό ποσό του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ειδικού σκοπού, δηλαδή να κατέβει από τα 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συμμετάσχει και ο EuroAsia.

Σημειώνεται, όπως αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών, ότι δεν είθισται φορείς υλοποίησης των έργων, όπως ο EuroAsia, να έχουν αμέσως όλα τα απαιτούμενα κεφάλαια καθώς αυτά να προκύπτουν στη συνέχεια από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις ή με τη συμμετοχή άλλων εταιριών.

Πάντως οι ίδιες πληροφορίες θέλουν η ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης να επιδιώκει συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο, προκειμένου το θέμα να λυθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Η ελληνική πλευρά επείγεται για τη συγκεκριμένη διασύνδεση αφού οι ντιζελοκίνητες μονάδες της ΔΕΗ θα πρέπει να αποσυρθούν από την Κρήτη το 2020, βάσει κοινοτικών οδηγιών, κι ενώ το καλώδιο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v