Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ «κλειδί» στη διαπραγμάτευση Σταθάκη-θεσμών

Η έκβαση του διαγωνισμού πώλησης της «Μεγαλόπολης» και της «Μελίτης», το κύριο θέμα στις διαπραγματεύσεις ΥΠΕΝ - δανειστών την Πέμπτη. Αποκρατικοποιήσεις ΕΛ.ΠΕ. και ΔΕΠΑ στην υπόλοιπη ατζέντα.

Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ «κλειδί» στη διαπραγμάτευση Σταθάκη-θεσμών

Για το πρωί της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου έχει οριστεί η συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας για την πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων στον ενεργειακό τομέα.

Ένα από τα ακανθώδη θέματα της ατζέντας είναι κι αυτό της πορείας της αποεπένδυσης της ΔΕΗ, του διαγωνισμού δηλαδή της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη.

Μία πρώτη σαφή εικόνα θα υπάρχει την προηγούμενη μέρα της συνάντησης στις 23 του μηνός, οπότε και είναι η καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, αν δεν υπάρξει για πολλοστή φορά παράταση.

Ο απόηχος του διαγωνισμού θα απασχολήσει τις συνομιλίες των δύο πλευρών. Αν υπάρξει θετική έκβαση, ο χρόνος που θα απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις θα είναι σύντομος, αν δεν κατατεθούν οικονομικές προτάσεις, τότε σίγουρα το θέμα της αποεπένδυσης θα αναλώσει τον μεγαλύτερο χρόνο των διαπραγματεύσεων.

Πέραν, όμως, της ΔΕH, στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν και οι υπόλοιπες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες σημειώνεται καθυστέρηση. Για τα Ελληνικά Πετρέλαια χθες το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε ότι ενέκρινε τα δύο κοινοπρακτικά σχήματα που θα διεκδικήσουν το 50,1% της εισηγμένης. Ωστόσο, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, ο νέος προσδοκώμενος χρόνος της κατάθεσης των δεσμευτικών προτάσεων μετατίθεται για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων συμπεριλαμβάνεται και αυτή της ΔΕΠΑ. Εκκρεμεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για το «σπάσιμο» της εταιρείας, προκειμένου μετά την ψήφισή του να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η άλλη εταιρία, ΔΕΠΑ Υποδομών, αναμένεται να πάρει σειρά μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας της πρώτης. Ως προς τον χρόνο της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, αν και η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ εμφανίζεται έτοιμη, εντούτοις η κοινοβουλευτική διαδικασία για τη Συμφωνία των Πρεσπών πάει πιο πίσω τη νομοθετική πρωτοβουλία.

Στην υπόλοιπη ατζέντα ΥΠΕΝ - θεσμών είναι αυτή της πορείας των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, όπου το πλεόνασμά του για το 2018 πλην 70 εκατ. ευρώ, το οποίο χρησιμοποιείται ως «μαξιλάρι» για να μην καταστεί και πάλι ελλειμματικός, θα κατανεμηθεί στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Κοντά σε αυτό το θέμα θα εξεταστεί και η πορεία του ΕΤΜΕΑΡ για το 2019, με τις προβλέψεις να μιλούν για ένα ποσό της τάξης των 108 εκατ. ευρώ να μπορεί να περάσει ως μειώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για το αντιστάθμισμα των αυξήσεων στο ανταγωνιστικό σκέλος, που θέλει να κάνει η ΔEH.

Επιπλέον, στην ατζέντα συμπεριλαμβάνεται και η πορεία της υλοποίησης των δεσμεύσεων για το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v