Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΔΑ: Με επενδύσεις €281 εκατ. φτάνει το αέριο σε 24 πόλεις

Το πενταετές επενδυτικό πλάνο επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου παρουσίασε η διοίκηση της ΔΕΔΑ. Στις περιφέρειες Στ. Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης οι πρώτες διασυνδέσεις. Συνολικά στην επαρχία 45.800 διασυνδέσεις μέχρι το 2023.

ΔΕΔΑ: Με επενδύσεις €281 εκατ. φτάνει το αέριο σε 24 πόλεις

Το επενδυτικό πλάνο της πενταετίας 2019-2023 για την επέκταση του φυσικού αερίου σε επτά περιφέρειες της χώρας όπου θα επιδιωχθούν 45.800 διασυνδέσεις νοικοκυριών κι επιχειρήσεων σε 24 πόλεις παρουσίασε η νέα διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ).

Όπως είπαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της εταιρίας Σταύρος Ραπτόπουλος και η διευθύνουσα σύμβουλος Στεφανία Μωσσέ ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων επέκτασης του δικτύου διανομής σε επτά περιφέρειες της χώρας και συνολικά 24 πόλεις για τις οποίες έχει τις άδειες η ΔΕΔΑ ανέρχεται συνολικά σε 281 εκατ. ευρώ.

Το πενταετές επενδυτικό πλάνο της εταιρίας χωρίζεται σε δύο «κύματα», σύμφωνα με τον κ. Ραπτόπουλο. Το πρώτο αφορά την επέκταση και κατασκευή δικτύου σε 18 πόλεις των τριών περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Ο προϋπολογισμός των έργων είναι 172 εκατ. ευρώ και προβλέπονται επεκτάσεις 1.130 χλμ. στις πόλεις Καρπενήσι, Άμφισσα, Θήβα Λιβαδειά Λαμία Χαλκίδα, Βέροια Αλεξάνδρεια, Γιαννιτσά, Κατερίνη Σέρρες, Κιλκίς, Ορεστιάδα, Καβάλα Κομοτηνή Αλεξανδρούπολη, Δράμα και Ξάνθη. «Ο στόχος είναι να γίνουν 30.800 διασυνδέσεις νοικοκυριών κι επιχειρήσεων» όπως πρόσθεσε η κ. Μωσσέ.

Για τις προαναφερόμενες πόλεις άμεσα ξεκινούν οι προκηρύξεις υλικών, επίβλεψης, κατασκευής ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι των έργων και να αρχίσει οι εργασίες επέκτασης του δικτύου διανομής.

Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό σχήμα των έργων αυτών για τις τρεις περιφέρειες αυτό είναι σε 50% από το ΕΣΠΑ, 35% από δάνειο της ΕΤΕΠ και 15% ίδια κεφάλαια.

Τα βασικά κριτήρια επιλογής των περιοχών αυτών, σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και η γειτνίαση με τους αγωγούς του ΔΕΣΦΑ και του TAP.

Το δεύτερο κύμα επέκτασης του δικτύου διανομής θα είναι οι περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ παράλληλα προχωρά και η σύνταξη μελέτης κόστους και οφέλους για τις περιφέρειες της Ηπείρου και της Πελοποννήσου. Για αυτές προβλέπονται 15.000 διασυνδέσεις μέσω της επέκτασης του δικτύου κατά 850 χλμ. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 109 εκατ. ευρώ. Για αυτές τις περιφέρειες έχει γίνει η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όταν ανοίξουν οι προσκλήσεις του ΕΣΠΑ θα υπαχθούν κι εκεί. Οι πόλεις όπου θα δουν το φυσικό αέριο είναι οι Καστοριά, τα Γρεβενά, το Άργος Ορεστικού, η Πάτρα, ο Πύργος και το Αγρίνιο.

Σε κάποιες πόλεις όπου δεν είναι εφικτή η επέκταση του δικτύου η διείσδυση του φυσικού αερίου θα γίνει με τη μορφή του LNG (Πάτρα, Πύργος και Αγρίνιο) και με CNG στο Καρπενήσι, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά, την Ορεστιάδα και την Άμφισσα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΔΑ σε δεύτερο χρόνο θα ανακοινωθεί και πρόγραμμα επιδότησης των διασυνδέσεων για αυτές τις περιοχές.

Εξάλλου, η εταιρία μέχρι να γίνουν οι διαγωνισμοί για τις τρεις πρώτες περιφέρειες προχωρά δύο πιλοτικά προγράμματα επέκτασης του δικτύου. Για το πρώτο τρίμηνο τρέχει στις πόλεις Κομοτηνή, Ξάνθη, Κατερίνη, Λαμία, Χαλκίδα και Σέρρες. Οι διασυνδέσεις εκτιμώνται σε 500.

Για το δεύτερο τρίμηνο προγραμματίζεται το δεύτερο πιλοτικό πρόγραμμα που είναι στις προαναφερόμενες πόλεις αλλά και στις Θήβα, Κιλκίς και Δράμα με 1.000 και 1.200 διασυνδέσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v