Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «γραμμή» των Βρυξελλών στη διαπραγμάτευση με Αθήνα

Χαμηλούς τόνους κρατά η Κομισιόν στο θέμα του κατώτατου μισθού. Πώς διαμορφώνεται η στρατηγική, με το βλέμμα στις ευρωεκλογές. Γιατί παίρνει ρόλο-κλειδί ο Βλ. Ντομπρόβσκις. Η «συναίνεση» του ΔΝΤ, ο ρόλος «σκληρού» του ESM και οι φόβοι για σοβαρές κρίσεις στην ΕΕ.

Η «γραμμή» των Βρυξελλών στη διαπραγμάτευση με Αθήνα

Με στόχο να μην υπάρξουν αναταράξεις και πολιτικοί «σεισμοί» μέχρι τις ευρωεκλογές κινείται πλέον όχι μόνο η ΕΕ αλλά και οι θεσμοί της.

Ο φόβος για ραγδαία άνοδο των άκρων αλλά και σοβαρών απωλειών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωσοσιαλιστών έχει ως αποτέλεσμα η εξελισσόμενη δεύτερη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές της στη μεταμνημονιακή περίοδο να περνάει «ήρεμα». Ηδη το Brexit έχει δημιουργήσει σοβαρό πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ μια νέα κρίση στην Ιταλία υποβόσκει.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr, οι επικεφαλής των θεσμών είχαν ως εντολή όταν ήρθαν στην Αθήνα να μελετηθούν οι αποκλίσεις, οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και τα 16 προαπαιτούμενα, αλλά χωρίς εξάρσεις, διαρροές και δηλώσεις σε υψηλούς τόνους. Το ίδιο έγινε χθες και στο EuroWorking Group.

Ακόμα και το ΔΝΤ «συμμορφώθηκε», δημοσιεύοντας μια έκθεση προόδου που ήταν «μια από τα ίδια».

Ο λόγος είναι ότι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υπάρχει φόβος για επιβράδυνση της ανάπτυξης και σοβαρά γεωπολιτικά και οικονομικά ρίσκα. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη (και δεύτερη κατά σειρά) προειδοποίηση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Από τη μια, ο απρόβλεπτος Τραμπ, από την άλλη, μια Ευρώπη με σαφώς αποδυναμωμένο γαλλογερμανικό άξονα, με επικείμενες αλλαγές σε πολλές ηγετικές θέσεις και στη μέση η Ρωσία, το Brexit και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ, Κίνας και ΕΕ, δίνουν χώρο στα άκρα να βρουν ψηφοφόρους.

Αυτό συμπέραναν όσοι αξιωματούχοι βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Ααχεν της Γερμανίας, όπου υπογράφηκε -τύποις- το μνημόνιο για την ανανέωση της γαλλογερμανικής φιλίας.

«We are nowhere» (δεν είμαστε πουθενά), ήταν η φράση που μας μετέφερε ένας εξ αυτών, παραδεχόμενος μάλιστα ότι οι όποιες υπόγειες κινήσεις των ισχυρών της ΕΕ για να «σπάσουν» τα άκρα ενόψει των ευρωεκλογών, προς το παρόν δεν πετυχαίνουν.

Χέρι χέρι με την Κομισιόν οι εξαγγελίες

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν αλλά και το Eurogroup έχουν αντιληφθεί ότι οι αποφάσεις πρέπει να έχουν πάνω απ' όλα πολιτικό χαρακτήρα. Κάτι το οποίο συζήτησαν κατ’ ιδίαν μετά το πέρας του ECOFIN του Ιανουαρίου οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Σεντένο.

Παρά τα όσα γράφονταν τις τελευταίες μέρες, οι Βρυξέλλες δεν είναι ιδιαίτερα αντίθετες με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αν και το 11% δεν ακούστηκε ιδιαίτερα θετικά και τώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα σε τυχόν αναδιαμόρφωση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου. Το τελευταίο, ωστόσο, αναμένεται να γίνει μετά τις εθνικές εκλογές και όταν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι γέφυρες μεταξύ ΥΠΟΙΚ και Βρυξελλών που χτίστηκαν στην πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη των θεσμών επιτυχώς, παραμένουν και στη δεύτερη.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μάλιστα, που συνομιλεί πολύ συχνά στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται να κατανοεί ότι κοινωνικές παροχές πρέπει να δοθούν, αλλά με μέτρο και ποτέ «μονομερώς». Επιδιώκει δε, η έκθεση της Επιτροπής στις 27 Φεβρουαρίου, που συμπίπτει μάλιστα με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, να είναι «θετική», με τυχόν αστερίσκους, και σίγουρα να παραμείνει στην «ήρεμη» γραμμή.

Μάλιστα, αυτός που έχει πάρει πλέον το πάνω χέρι με εντολές Γιούνκερ και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Και αυτό γιατί έχει βάλει στο μικροσκόπιο τον τραπεζικό τομέα στην ΕΕ και θεωρείται «γεράκι» εντός του Κολεγίου.

Ο κ. Γιούνκερ δεν θέλει να φορτωθεί ότι θα πολιτικοποιήσει τις αποφάσεις για την Ελλάδα (αν και αυτό προτίθεται να κάνει). Η ανάθεση της εποπτείας των διαπραγματεύσεων στον κ. Ντομπρόβσκις δίνει ένα άλλοθι και κρατά τους σκληροπυρηνικούς «ήρεμους». Και μπορεί να ακούγονται πολλά για τις καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα, στον κατώτατο μισθό και στις παροχές, όμως ένα είναι το φλέγον θέμα για τους θεσμούς: οι τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια και η λύση του προβλήματος.

«Βραδυφλεγή βόμβα» χαρακτήρισε τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα, αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνεδρίαση του EWG χθες.

Σε δεύτερη θέση, σε ό,τι αφορά τους πονοκεφάλους, έρχονται οι αναμενόμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αν και όπως και με τα προαπαιτούμενα και τις παροχές, οι θεσμοί θεωρούν ότι λύση μπορεί να βρεθεί.

Πάντως στο προηγούμενο Eurogroup επικράτησε έντονος εκνευρισμός μεταξύ των υπουργών Οικονομικών παρά το γεγονός ότι προς τα έξω βγήκε ότι ήταν ένα ήρεμο και αδιάφορο Eurogroup. Ο λόγος; Η στάση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, που άλλα λέει στις Βρυξέλλες και άλλα όταν επιστρέφει στη Ρώμη.
Με αποτέλεσμα, η Ιταλία να παραμένει στα απρόβλεπτα ρίσκα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v