Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κ. Χατζηδάκης: Το αγκάθι της ΔΕΗ και τα σχέδια για την ενέργεια

Η ολοκλήρωση των αγωγών TAP και IGB και οι μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου στις κυβερνητικές προτεραιότητες για την ενέργεια, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό. Στήριξη στις διασυνδέσεις Κρήτη 1 και Κρήτη 2. Κλειστά χαρτιά για τη ΔΕΗ.

Κ. Χατζηδάκης: Το αγκάθι της ΔΕΗ και τα σχέδια για την ενέργεια

Tην αναγκαιότητα να αναδειχθεί η χώρα σε διεθνή ενεργειακό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή ανέδειξε, κατά τη σημερινή του παρέμβαση στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.

Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά την ορκωμοσία του ως υπουργού, ο κ Χατζηδάκης τόνισε ότι  το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, είναι η ΔΕΗ. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει σήμερα από το συγκεκριμένο συνέδριο κάποια αναφορά.

Αντ’ αυτού, ο  κ. Χατζηδάκης προτίμησε να αναδείξει τον διεθνή ρόλο της Ελλάδας, τονίζοντας ότι πρώτος στόχος είναι η ενεργειακή συνεργασία της με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι στις 24 και 25 Ιουλίου θα μεταβεί στο Κάιρο για το East Med Gas Forum, στο οποίο θα παραστεί και ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, με τον οποίο και θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση. Στο forum θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Ενέργειας και εκπρόσωποι της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Πέραν του forum του Καΐρου, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε και σειρά επαφών με υπουργούς και πρέσβεις άλλων χωρών, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας και επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα.

Σε ό,τι αφορά στους άξονες προτεραιοτήτων της πολιτικής της κυβέρνησης στην Ενέργεια, πέραν του θέματος της ΔΕH και των διεθνών ενεργειακών συμμαχιών, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε:

Βελτιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας: Η Ελλάδα παραμένει εξαρτημένη από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες και παρά τις πρόσφατες προόδους στον τομέα των ερευνών που ξεκίνησαν το 2011 επί υπουργίας Γ. Μανιάτη, έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι απαιτείται χρόνος.

Παρά το επαρκές επίπεδο ασφάλειας αποθεμάτων πετρελαίου, δεν υπάρχει ανάλογο επίπεδο στο φυσικό αέριο και στο πλαίσιο αυτό μπαίνουν στο προσκήνιο έργα πέραν της Ρεβυθούσας όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης αλλά και η υπόγεια αποθήκη αερίου της Καβάλας.

Παραμένει η προσήλωση της πολιτικής στη διεύρυνση πηγών και οδεύσεων υδρογονανθράκων σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση στοχεύει στην ολοκλήρωση των αγωγών TAP, IGB, την προώθηση του IGI Poseidon και του East Med. Παράλληλα στοχεύουμε στην επανεδραίωση της ενεργειακής συνεργασίας με παραδοσιακούς ενεργειακούς μας εισαγωγείς, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Για τα εγχώρια ενεργειακά είπε ότι στόχος είναι η διεύρυνση του ρόλου των ΑΠΕ αλλά και ο τερματισμός της ηλεκτρικής απομόνωσης των νησιών: στηρίζουμε τις διασυνδέσεις Κρήτη 1 και Κρήτη 2 και θα συζητήσουμε με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη ό,τι χρειάζεται και προφανώς θέλουμε τη σύνδεση Ελλάδας - Κύπρου.

Λόγω θεμάτων ενεργειακής επάρκειας, είναι επείγον να κλείσει το θέμα της διασύνδεσης Κρήτη-Αθήνα, υπάρχει τρόπος να προχωρήσουν όλα μαζί και υπογραμμίζω την ανάγκη να προχωρήσει το έργο, είπε ο υπουργός Ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v