Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαν. Γραφάκος: Ο αγώνας δρόμου για συμβάσεις 700 εκατ. στα απορρίμματα

Μέσα σε 1,5 χρόνο πρέπει να συμβασιοποιηθούν έργα διαχείρισης απορριμμάτων 700 εκατ. ευρώ, ώστε να μη χαθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ, λέει ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος. Η Αττική και τα σχέδια για νέα ΣΔΙΤ.

Μαν. Γραφάκος: Ο αγώνας δρόμου για συμβάσεις 700 εκατ. στα απορρίμματα

Με την περαιτέρω ενίσχυση της ανακύκλωσης, μέσω του μπλε κάδου, καθώς και ανάπτυξη του καφέ κάδου, δηλαδή της εκτροπής βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων ώστε να μη φτάνουν στο ΧΥΤΑ της Φυλής, εκτιμά ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος πως θα κερδίσουν χρόνο η νέα κυβέρνηση και η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, για να καταρτίσουν βιώσιμο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο.

Η ενίσχυση του μπλε και του καφέ κάδου, όπως λέει ο κ. Γραφάκος, δεν θα προσφέρει μόνο περισσότερο χρόνο για να προχωρήσει ο σχεδιασμός. Θα οδηγήσει και σε μικρότερες μονάδες επεξεργασίας, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερη η χωροθέτησή τους.

Ο ίδιος είχε δηλώσει πρόσφατα πως κύρια επιδίωξη είναι να μειωθεί η παραγωγή απορριμμάτων στην πηγή και να αυξηθεί σημαντικά ο στόχος ανάκτησης, που είναι σήμερα στο 17-18% στην Ελλάδα, έναντι 46% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Όπως λέει, «μπορούν τα απορρίμματα που καταλήγουν στη Φυλή να μειωθούν από 1,75 εκατ. τόνους ετησίως στα επίπεδα του 1-1,1 εκατ. τόνους».

Πώς, όμως, θα κινητοποιηθούν οι δήμαρχοι, ώστε να ενισχυθεί η ανακύκλωση και να μπει επιτέλους μπροστά ο καφέ κάδος για τα βιοαποδομήσιμα απορρίμματα; Ο κ. Γραφάκος λέει πως «θα υπάρξουν κίνητρα και προγράμματα από κοινού με τους δήμους και την περιφέρεια, ώστε να προχωρήσουν σε ενέργειες ενίσχυσης του μπλε και του καφέ κάδου».

Το Λεκανοπέδιο της Αττικής δεν είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων. Σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων, είτε επειδή δεν προχώρησαν τα απαραίτητα έργα, είτε επειδή παραμένουν ανοικτές παράνομες χωματερές για τις οποίες η χώρα μας πληρώνει περί τα 5,2 εκατ. ευρώ ετησίως σε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) καλείται να απορροφήσει περί τα 940 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, που προορίζονται για έργα διαχείρισης αποβλήτων.

«Βρήκαμε συμβασιοποιήσεις περί τα 240 εκατ. ευρώ και πληρωμές 67 εκατ. ευρώ» υποστηρίζει. «Με τις συμβάσεις μόλις στο 24,5% των πόρων, πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου» προσθέτει ο Μαν. Γραφάκος, «αφού σε 1,5 χρόνο πρέπει να συμβασιοποιήσουμε έργα συνολικού ύψους περί τα 700 εκατ. ευρώ».

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει κρύψει τον στόχο για ενίσχυση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κάτι το οποίο έκαναν (αλλά με καθυστέρηση ετών…) οι προκάτοχοί της. Το ενδιαφέρον είναι πως οι μοναδικές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ελλάδα που λειτουργούν σήμερα είναι αυτές (στις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στις Σέρρες). Βρίσκονται, βέβαια, κάποιες μονάδες υπό κατασκευή με τη μορφή των παραδοσιακών δημοσίων έργων, όπως στην Αλεξανδρούπολη, αλλά μένει να εξακριβωθεί αν θα παραδοθούν στην ώρα τους, όπως συνέβη με τα έργα ΣΔΙΤ.

Μία από τις εκκρεμότητες που παρέλαβε ο κ. Γραφάκος αποτελεί το στοιχειωμένο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου. Αν και υπάρχει ανάδοχος από το 2014, μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα εν μέσω τοπικών αντιδράσεων και άλλων προβλημάτων. Ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων υποστηρίζει πως πλέον έχουν απομείνει «διαδικαστικού τύπου» εκκρεμότητες, που θα λυθούν τις επόμενες εβδομάδες ώστε να προχωρήσουν τα έργα κατασκευής των μονάδων και των άλλων εγκαταστάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v