Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Οι φοροελαφρύνσεις δεν συμβαδίζουν με πλεόνασμα 3,5%

Επιφυλάξεις για τα σχέδια στον προϋπολογισμό για μειώσεις φόρων από τον διεθνή οίκο. Όπως αναφέρει, ίσως δεν συμβαδίζουν με τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% το 2020.

Citi: Οι φοροελαφρύνσεις δεν συμβαδίζουν με πλεόνασμα 3,5%

Ο εγχώριος προϋπολογισμός για το 2020 εξακολουθεί να στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, ταυτόχρονα όμως ενσωματώνει μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις, σημειώνει η Citigroup.

Όπως επισημαίνει, τα φορολογικά μέτρα του προϋπολογισμού ίσως δεν συμβαδίζουν με τη διατήρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ.

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 που κατατέθηκε στοχεύει σε ένα ισορροπημένο δημόσιο έλλειμμα και ένα πρωτογενές πλεόνασμα που εξακολουθεί να ευθυγραμμίζεται με τον στόχο που συμφωνήθηκε με τους επίσημους πιστωτές στο 3,5% του ΑΕΠ.

Το σχέδιο όμως περιλαμβάνει διάφορα μέτρα μείωσης φόρων, αντισταθμιζόμενα από μέτρα εξοικονόμησης κόστους ανάλογου μεγέθους. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις, που ανέρχονται σε €1,2 δισ. (0,6% του ΑΕΠ), περιλαμβάνουν χαμηλότερο συντελεστή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις κατά 4% στο 24%, χαμηλότερο πρώτο όριο φόρου εισοδήματος από 22% σε 9%, χαμηλότερο φόρο επί των διανεμόμενων κερδών στο 5% από 10% προγενέστερα και τον ΦΠΑ να αναστέλλεται στα νέα κτίρια για τα πρώτα τρία χρόνια.

Προβλέπεται επίσης μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους μισθωτούς με πλήρες ωράριο κατά 1%, μαζί με ένα μπόνους €2.000 για κάθε παιδί που θα γεννηθεί το 2020.

Τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος περιλαμβάνουν κυρίως μια ενισχυμένη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και κάποιες περικοπές δαπανών. Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιταχύνει σημαντικά το 2020 σε 2,8%, από 2,0% το 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v