Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διψήφια άνοδο «έγραψαν» οι εξαγωγές γαλακτοκομικών στην Ιταλία

Ισχυρούς ρυθμούς αύξησης καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές γαλακτομικών προϊόντων στη γειτονική χώρα. Στη δεύτερη θέση μετά τη Γερμανία στην «προμήθεια» γιαουρτιού.

Διψήφια άνοδο «έγραψαν» οι εξαγωγές γαλακτοκομικών στην Ιταλία

Με διψήφια ποσοστά, αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων προς την Ιταλία. Οι ρυθμοί αυτοί, καταγράφονται σε μια περίοδο όπου η συγκεκριμένη αγορά στη γειτονική χώρας, εμφανίζει στασιμότητα, γεγονός που ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδας έναντι των ανταγωνιστών της.

Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην κατηγορία του φρέσκου γιαουρτιού, η χώρα μας, κατέχει την πρώτη θέση (ως εξαγωγέας) στην Ιταλία, καθώς το μερίδιό της σε βάρος, ανέρχεται στο 53,5%, ενώ ισχυρός είναι ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών φέτας. Αντίθετη, ωστόσο πορεία, καταγράφουν τα μαλακά τυριά.

Όπως καταγράφεται σε ανάλυση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, το 94,7% των ελληνικών εξαγωγών τυριού προς την Ιταλία, ανήκει στην κατηγορία των ημίσκληρων (κυρίως φέτα).

Η πορεία των εξαγωγών του συγκεκριμένου προϊόντος κινείται ανοδικά καθώς το 2016 ήταν αξίας 29 εκατ. ευρώ (+11,4% σε σχέση με 2015) και βάρους 5.137 τόνους (+11,1% σε σχέση με 2015), ενώ το 2018 ανήλθαν σε αξία σε 35,6 εκατ. ευρώ (+12,1 σε σχέση με 2017) και βάρος 6.499 τόνους (+11,2% σε σχέση με 2017).

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές ημίσκληρων τυριών, σε αξία αντιπροσωπεύουν το 14,6% των εισαγωγών της Ιταλίας για την συγκεκριμένη κατηγορία και καταλαμβάνουν την τρίτη θέση μετά την Ολλανδία και την Γερμανία.

Το 3,2% των ελληνικών εξαγωγών τυριού ανήκει στην κατηγορία των μαλακών τυριών. Το 2018 ήταν αξίας 1,2 εκατ. ευρώ (-24,4% σε σχέση με 2017) και βάρους 235 τόνους (-39,9% σε σχέση με 2017). Σε αξία αντιπροσωπεύουν το 1,1% των εισαγωγών της Ιταλίας για την συγκεκριμένη κατηγορία.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι εξαγωγές του ΚΣΟ 0406 (τυριά) προς την Ιταλία ανήλθαν το 2018 σε 49,3 εκατ. ευρώ και αντιπροσώπευαν το 1,4% των εξαγωγών μας προς την χώρα, κατατάσσοντας το προϊόν στην 11η θέση του πίνακα των εξαγώγιμων προς την Ιταλία ελληνικών προϊόντων. Ενδεικτικό της ανοδικής πορείας των συγκεκριμένων εξαγωγών είναι ότι το 2015 οι εξαγωγές του ΚΣΟ 0406 ήταν 36,4 εκατ. ευρώ και το μερίδιο επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία ήταν 1,3%. Επισημαίνεται ότι οι συνολικές εισαγωγές τυριών στην Ιταλία μειώθηκαν κατά 1% το 2018.

Πάντως μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την χώρα μας παρουσιάζουν οι εισαγωγές ελληνικού γιαουρτιού, καθώς αν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να καταλάβει και την πρώτη θέση, (σε αξία) υποσκελίζοντας τη Γερμανία.

Το 2018 οι συνολικές εισαγωγές της Ιταλία, ανήλθαν σε 234,8 εκατ. ευρώ, έναντι 231,9 εκατ. ευρώ το 2017 (+1,2%), ενώ σε βάρος τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 165,7 χιλ. τόνοι, έναντι 164,2 χιλ. τόνοι (+0,9%). Το έτος αυτό, η Ελλάδα κατείχε την δεύτερη θέση στην ιταλική αγορά γιαουρτιού, καταγράφοντας αύξηση σε αξία κατά 11,2%.

Σημειώνουμε ότι σε αξία οι γερμανικές εξαγωγές ανήλθαν σε 97,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι ελληνικές σε 80,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το μερίδιο της Γερμανίας έχει υποχωρήσει κατά 2,8% σε σχέση με το 2015, ενώ κατά 10,8% έχουν υποχωρήσει το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές από την Αυστρία, (29,1 εκατ. ευρώ) η οποία κατέχει την τρίτη θέση. Πτωτικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές από τη Γαλλία (τέταρτη θέση με 12,4 εκατ. ευρώ) και το Βέλγιο (πέμπτη θέση 4,8 εκατ. ευρώ).

Στην Ιταλία υπερτερούν οι εισαγωγές γιαουρτιού με γεύσεις/φρούτα (134,3 χιλ τόνοι) έναντι εκείνων του φυσικού γιαουρτιού (31,4 χιλ. τόνοι). Στο «ισοζύγιο» αυτό, το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εξαγωγών γιαουρτιού στην Ιταλία από πλευράς βάρους είναι το φυσικό γιαούρτι (16,8 χιλ. τόνους) και έπεται το γιαούρτι με γεύσεις/φρούτα (15,3 χιλ. τόνους).

Στο γιαούρτι με γεύσεις/φρούτα η Ελλάδα κατέχει το 11,4% του βάρους των συνολικών ιταλικών εισαγωγών στο συγκεκριμένο είδος και κατατάσσεται τρίτη μετά την Γερμανία (74,1 χιλ. τόνους και 55,2%) και την Αυστρία (28,2 χιλ. τόνους και 21,0%). Ωστόσο, στο φυσικό γιαούρτι η Ελλάδα κατέχει το 53,5% του βάρους των συνολικών ιταλικών εισαγωγών στο συγκεκριμένο είδος και κατατάσσεται πρώτη, με δεύτερη τη Γερμανία (9,4 χιλ. τόνους και 29,9%) και τρίτη την Αυστρία (2,6 χιλ. τόνους και 8,3%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v