Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τα ντεσού των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου

Η «αλλαγή σελίδας» από τις εγχώριες τράπεζες και πώς αυτή αποτυπώνεται στα μεγέθη τρίτου τριμήνου. Τι είπαν οι διοικήσεις των ομίλων στους αναλυτές για τα κόκκινα δάνεια και την κερδοφορία.

Τράπεζες: Τα ντεσού των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου

Παρότι το τρίτο τρίμηνο επιχειρησιακά είχε διαφορές από ότι τα δύο προηγούμενα του έτους, το πραγματικό ενδιαφέρον της αγοράς ήταν σε πιο στρατηγικά ζητήματα που αφορούν την προσπάθεια «αλλαγής σελίδας» του τραπεζικού τομέα.

Από τα αποτελέσματα αλλά και τις τηλεδιασκέψεις των αναλυτών προκύπτει ότι είναι υπαρκτά πιο καθαρά σημάδια ότι η χώρα και η οικονομία ανακάμπτουν. Επικρατεί σχετική αισιοδοξία για την επόμενη διετία ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να εισέλθουν σε νέα αναπτυξιακή τροχιά, η οποία θα αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα τους, αλλά και στην αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων τους.

Κεφαλαιακά όλες οι τράπεζες αύξησαν τη δύναμη τους και παράλληλα η αγορά απέκτησε πολύ καλύτερη εικόνα του πως αναμένεται να λειτουργήσει ο Ηρακλής, το ελληνικό σχέδιο τιτλοποιήσεων (HAPS) που έχει στόχο να βοηθήσει να πετύχουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ένα χρόνο νωρίτερα. 

Η Alpha Bank

Η σημαντικότερη ίσως είδηση από τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου είναι η ανάλυση του στρατηγικού σχεδιασμού της Alpha Bank για την περίοδο 2020-2022 και η τιτλοποίηση - Project Galaxy ύψους έως 12 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρξει αρνητική επίπτωση στους μετόχους (dilution) και που επιτρέψει στην τράπεζα να μειώσει σημαντικά τα κόκκινα δάνεια της. Τα κεφάλαια που θα «δαπανήσει» η Alpha Βank το σχέδιο Galaxy θα είναι της τάξεως του 3,5% των εποπτικών της κεφαλαίων και σε ποσό που θα ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το κόστος των senior notes της τιτλοποίησης Galaxy, η διοίκηση της Alpha Βank εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι μηδενικού ρίσκου, το επιτόκιο θα είναι της τάξεως των 80-100 bps και η τράπεζα θα πωλήσει το 95% των mezzanine και junior tranches.

Η συναλλαγή αυτή θα συνοδευτεί από την πώληση της δραστηριότητας διαχείρισης NPEs προς τη Cepal Hellas και αμέσως μετά την πώληση της νέας Cepal σε επενδυτές που συμμετέχουν στο Project Galaxy. Με αυτόν τον τρόπο η νέα Cepal θα αποκτήσει ηγετικό μερίδιο με ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο 27 δισ. ευρώ.

Οι νέες εκταμιεύσεις της Alpha Βank για την περίοδο 2019-2022 στοχεύουν στα 14 δισ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη τόσο των ιδιωτών όσο και των επιχειρήσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς όπως υποδομές, ενέργεια, ακινήτων, ξενοδοχειακών/τουριστικών επιχειρήσεων, βιομηχανίας και ναυτιλίας. Η τράπεζα στοχεύει σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) 9% το 2022, ενώ μάλλον αντιμετωπίζει διάφορες ανησυχίες της αγοράς, με σημαντικότερη, την επίσπευση του ξεκαθαρίσματος στον ισολογισμό.

Η Εθνική Τράπεζα

Αναφορικά με την Εθνική Τράπεζα, η μείωση των κόκκινων δανείων πιθανότατα θα προχωρήσει γρηγορότερα από τον αρχικό προγραμματισμό αφού η ύπαρξη του HPAS επιτρέπει εμπροσθοβαρή υλοποίηση. Να σημειωθεί ότι η τράπεζα έχει πετύχει μείωση των κόκκινων δανείων κατά 10,1 δισ. ευρώ από το 2015 έως σήμερα και απομένει βάση του σχεδιασμού ποσό 9,8 δισ. ευρώ έως το 2022 και για να κλείσει εντός στόχου η φετινή χρονιά υπολείπονται 300 εκατ. ευρώ.

Τα δύο ζητήματα που είναι σημαντικά για την τράπεζα είναι από τη μία πλευρά η υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ, το ετήσιο κόστος του, που για την ώρα είναι 40 εκατ. ευρώ το χρόνο και μάλλον θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα και εξίσου σημαντικό είναι αν θα αναγνωριστεί εκ των προτέρων το σύνολο του εξόδου για όλα τα χρόνια και πόσο αρνητικό θα είναι το αποτέλεσμα σε κεφαλαιακούς όρους. Για την Εθνική Ασφαλιστική, οι δεσμευτικές προσφορές θα υπάρχουν τον Ιανουάριο και η προσδοκία είναι ότι θα υπάρξει κεφαλαιακό όφελος που θα υπερβεί τις 110 μονάδες βάσης που ήταν η εκτίμηση όταν ξεκίνησε η πρώτη διαδικασία πώλησης.

Η Eurobank

Για την Eurobank, η τιτλοποίηση δανείων ύψους 7,5 δισ. ευρώ, γνωστή και ως Project Cairo για να συμμετέχει στο ΗAPS το 51% των junior τίτλων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ θα πρέπει να πωληθεί σε επενδυτές άρα και το 49% θα μοιραστεί στους μετόχους.

Οι ενδιάμεσοι (mezzanine) τίτλοι θα είναι ύψους 1,2-1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα διανεμηθεί το 80% στους μετόχους και το 20% θα πωληθεί στον προτιμητέο επενδυτή του Project Cairo. Οι senior τίτλοι θα είναι ύψους 2,6 δισ. ευρώ και προμήθειες που θα καταβάλει για τη χρήση των κρατικών εγγυήσεων εκτιμώνται σε 270 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση του πλάνου μείωσης των NPEs θα επιτρέψει στην τράπεζα να εμφανίζει αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (RoE) περίπου 10%. Η διοίκηση της τράπεζας εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί και το 2020 η μείωση προσωπικού και καταστημάτων, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται μείωση 1% στις λειτουργικές δαπάνες κυρίως λόγω μείωσης του κόστους προσωπικού κατά 5%. Όπως ανέφερε, αναμένεται νέα εθελούσια έξοδος από το νέο έτος, που θα στοχεύει στην απομάκρυνση ως 400 υπαλλήλων.

H Πειραιώς

Για την Τράπεζα Πειραιώς, πέραν της σημαντικής βελτίωσης στην κεφαλαιακή θέση με τον δείκτη CET1 στο εννεάμηνο στο 16%, η τράπεζα αφαιρεί ένα ακόμα πιθανό κίνδυνο για τους μετόχους της αφού ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει το κουπόνι για τα CoCos με μετρητά, όπως ήταν εξ αρχής η πρόθεση της διοίκησης.

Η ενεργοποίηση του ΗAPS και οι ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές για την έκδοση εργαλείων που δεν προκαλούν απίσχναση (dilution) των μετόχων διευκολύνουν την προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να ενισχυθεί κεφαλαιακά ακόμα περισσότερο.

Στο σχέδιο HAPS θα συμμετέχει αρχικά με 3 δισ. ευρώ, όπου τα 2 δισ. αφορούν το Project Phoenix και το senior ομόλογο που θα πάρει κρατική εγγύηση θα κινηθεί στη ζώνη των 900 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο είναι το Project Bridge που σχετίζεται με επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις. Στις αρχές της επόμενης χρονιάς, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, λαμβάνοντας υπόψιν το νέο περιβάλλον που θα έχει δημιουργηθεί από την νομοθέτηση του σχεδίου «Ηρακλής», σκοπεύει να επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v