Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση «τακτοποίησης» 200 άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων

Με θεσμικές παρεμβάσεις και κεφάλαια που αναζητεί από το επόμενο ΕΣΠΑ η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το χάος με τις περίπου 200 άτυπες συγκεντρώσεις βιομηχανιών και να ενισχύσει τους οργανωμένους υποδοχείς. Αρχή από τα Οινόφυτα.

Επιχείρηση «τακτοποίησης» 200 άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων

Κεφάλαια από το επόμενο ΕΣΠΑ (2021-2027) θα αναζητήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να συμμαζέψει το χάος με τις περίπου 200 άτυπες συγκεντρώσεις βιομηχανιών στη χώρα και να στηρίξει την ανάπτυξη των οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικής δραστηριότητας, όπως υποστήριξε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα 58 Οργανωμένοι Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (ΟΥΜΕΔ), με τους 25 να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας σε χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ για τον ρόλο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και τα οφέλη που θα έχει η οικονομία από την ενίσχυση των ΟΥΜΕΔ, ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στις δύο πρώτες πρωτοβουλίες ξεκαθαρίσματος σε Οινόφυτα και Καλοχώρι.

Στα Οινόφυτα, τη μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση στη χώρα (με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον), βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη για τη δημιουργία του φορέα υποδοχής. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ιδρύθηκε η Εταιρεία Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) Οινοφύτων. Αρχικοί μέτοχοι της ΕΑΝΕΠ είναι οι ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΣΥΜΕΤΑΛ και Goldair Cargo Α.Ε., καθώς και το Επιμελητήριο Βοιωτίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Αθ. Ψαθάς υποστήριξε πως θα χρειαστεί μια διετία προκειμένου να ολοκληρωθεί το Στρατηγικό Σχέδιο και οι τεχνικές μελέτες για το πώς πρέπει να είναι τα Οινόφυτα. Πιο πίσω βρίσκεται η διαδικασία για το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης στο οποίο, όπως εξήγησε ο κ. Ψαθάς, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη σε σχέση με τα Οινόφυτα καθώς εκεί υπάρχει μείξη βιομηχανικών δραστηριοτήτων μέσα στον αστικό ιστό. Η πρώτη μελέτη θα ολοκληρωθεί, πάντως, εντός τριμήνου.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες ρυθμίσεις του επενδυτικού νομοσχεδίου για την ενίσχυση των ΟΥΜΕΔ. Μεταξύ άλλων επιτρέπεται εντός επιχειρηματικών πάρκων της Αττικής η εγκατάσταση βιομηχανιών μέσης όχλησης, περιορίζεται η γραφειοκρατία για τις βιομηχανίες χαμηλότερης περιβαλλοντικής όχλησης, επιτρέπεται και η δραστηριότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) εντός των ΟΥΜΕΔ.

Η πλέον σημαντική ρύθμιση, κατά τον κ. Ψαθά, είναι το γεγονός πως επιτρέπεται πλέον εντός των ΟΥΜΕΔ να λειτουργήσει μια επιχείρηση χωρίς να αγοράσει οικόπεδο, αλλά μέσω της απόκτησης δικαιώματος επιφανείας (δηλαδή πολυετούς χρήσης του ακινήτου). Έτσι είναι μικρότερα τα κεφάλαια που απαιτούνται για να ξεκινήσει μια επιχείρηση ενώ και οι ΟΥΜΕΔ όπως η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ μπορούν ευκολότερα να αξιοποιήσουν τον χώρο στην περίπτωση χρεοκοπίας μιας βιομηχανίας.

Σήμερα, στις 25 βιομηχανικές περιοχές που διαχειρίζεται η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ βρίσκονται 2.200 επιχειρήσεις, οι 600 από τις οποίες έχουν βάλει «λουκέτο». Όμως η διοίκηση της εταιρείας δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, καθώς οι συγκεκριμένες κλειστές εταιρείες έχουν αγοράσει τα οικόπεδα, αρκετά από τα οποία είναι σε διαδικασία πλειστηριασμού.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισήμανε χθες πως εκτός από την προσπάθεια συμμαζέματος των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, υπάρχει και σοβαρό ζήτημα με τη στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων προς επενδύσεις που ακολουθούν την ευρωπαϊκή στρατηγική. Όπως είπε, «η Ε.Ε. θέλει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη βιομηχανία ακόμα και της περιφέρειας» αλλά «με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Συνεπώς και οι ελληνικές βιομηχανίες πρέπει να στραφούν προς αντίστοιχους τομείς, όπως εξοικονόμηση ενέργειας, μπαταρίες, εξαρτήματα γύρω από ηλεκτρικά οχήματα κ.α.».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας είπε πως παρά τα πολύ θετικά στοιχεία των τελευταίων μηνών, «ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά είμαστε εκεί που πρέπει». Όπως εξήγησε, «πρέπει να σπρώξουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας προς το 3% για την επόμενη δεκαετία ενώ τα θεμελιώδη μας τραβούν προς το 1%. Επιπλέον, στο ποιοτικό, βρισκόμαστε στην ουρά της Ευρώπης με την οποία θέλουμε να συγκλίνουμε, την ίδια ώρα που η Ε.Ε. έχει βάλει ως στόχο να αντιστρέψει την πορεία εκβιομηχάνισης». Κατά τον κ. Βέττα, πρέπει να παγιωθεί το καλό κλίμα «και να εμπεδωθεί μια εικόνα για το τι είδους χώρα θέλουμε και ποια χώρα θα έχουμε σε 10 - 15 χρόνια».

Επίσης, «πρέπει να επικεντρωθούμε στην κατηγορία των επενδύσεων που θέλουμε να προωθήσουμε. Πριν την κρίση, τα δύο τρίτα των επενδύσεων ήταν αποκλειστικά σε κατασκευές και σε οικοδομή. Αυτό δεν μπορεί να είναι η επόμενη σελίδα, γιατί το απόθεμα κατοικιών είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα τονώσουμε τις επενδύσεις στη βιομηχανία». Πρόκειται «για επενδύσεις που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Δεν αρκεί ένας νόμος, πρέπει να αλλάξουν πολλά».

Ο Αγγελος Τσακανίκας, επιστημονικός σύμβουλος ΙΟΒΕ, που παρουσίασε τη μελέτη για το αποτύπωμα των ΟΥΜΕΔ, επισήμανε τα οφέλη για τις βιομηχανίες που εγκαθίστανται σε οργανωμένους υποδοχείς. Ταυτόχρονα, όμως, παρέθεσε και σειρά προβλημάτων καθώς και παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v