Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το ελληνικό εμπόριο το 2020

Βελτιωμένοι οι δείκτες των εμπορικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ. Ποιες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπισθούν. Έρχεται αύξηση του τζίρου, το τρέχον έτος.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το ελληνικό εμπόριο το 2020

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων κατά το 2020 εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας, στη διάρκεια παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της Συνομοσπονδίας, που έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου «Future of Retail».

Την αισιοδοξία του τη στήριξε στα ευρήματα της έκθεσης, σύμφωνα με την οποία τα δεδομένα για το ελληνικό εμπόριο, το οποίο άντεξε στα χρόνια της κρίσης, είναι βελτιωμένα. Ωστόσο όπως σημείωσε, οι προκλήσεις είναι ακόμη πολλές, εστιάζοντας στον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος και sτη μείωση των φόρων, καθώς και στη βελτίωση πρόσβασης των εμπορικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρών στον τραπεζικό δανεισμό.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ο μέσος τζίρος για τις εμπορικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στις 155.000 ευρώ, έναντι 149.000 το 2019.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Έκθεσης, η συνεισφορά του εμπορίου στο ΑΕΠ της χώρας διαμορφώνεται στο 11%, ενώ καταγράφηκε αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) στο λιανικό εμπόριο κατά 0,5%, στα οχήματα κατά 7,9% ενώ πτώση σημείωσε το χονδρικό εμπορίου κατά 1,8%.

Το εμπόριο παραμένει ο σημαντικότερος εργοδότης της χώρας, απασχολώντας το 17,3% των εργαζομένων στη συνολική απασχόληση και το 19,6% στη μη αγροτική απασχόληση. Ωστόσο, η απασχόληση στον κλάδο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, με οριακές απώλειες (-0,6%), εξέλιξη που οφείλεται όμως αποκλειστικά στις επιδόσεις του χονδρικού εμπορίου. Η μερική απασχόληση στον κλάδο εμφανίζει ανοδική πορεία τα τελευταία έτη, με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να την αξιοποιούν σαφώς σε υψηλότερο βαθμό.

Αναφορικά με τις ΑΕ και τις ΕΠΕ, καταγράφηκε αύξηση, για τρίτο συνεχόμενο έτος, κατά 13,1% των πωλήσεών τους αλλά και αύξηση των συνολικών καθαρών κερδών κατά 7,5%. Από την άλλη, αναφορικά με τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η διαπίστωση πως το 25% των εμπορικών επιχειρήσεων ξεκίνησε τη λειτουργία τους κατά την τελευταία δεκαετία. Την ίδια στιγμή, το 47% των επιχειρήσεων εμφανίζει μείωση του κύκλου εργασιών, επίδοση χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι (56%), μειώθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία στο 24%, ενώ επίσης υποχώρησε το ποσοστό των επιχειρήσεων που παρουσιάζει οφειλές προς τον ΕΦΚΑ στο 25%.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης

-Το πρώτο εξάμηνο του 2019, το 47% των εμπορικών επιχειρήσεων κατέγραψε μείωση του κύκλου εργασιών, ποσοστό σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018 όπου το ποσοστό ήταν 56%.

-Η μέση αξία αγοράς εμπορευμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2019 ανέρχεται σε 35.814 ευρώ, μειωμένη σε σχέση με τα δύο προηγούμενα εξάμηνα.

-Το 73% των επιχειρήσεων δεν έχει οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ το 82% δεν έχει οφειλές προς τους προμηθευτές.

-Το ποσοστό των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου που καταγράφει οφειλές προς τα τραπεζικά ιδρύματα είναι μόλις 17% μειωμένο συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2018 που ήταν 19%.

-Σημαντικές πηγές χρηματοδότησης αποτελούν τα ιδία κεφάλαια της επιχείρησης 86,4%, τα προσωπικά κεφάλαια του ιδιοκτήτη 33,3% και η χρηματοδότηση από συγγενείς 22,2%.

-Το 30% των επιχειρήσεων στεγάζει την επιχειρηματική του δραστηριότητα σε ιδιόκτητο οίκημα.

-Το 62,5% των εμπορευμάτων προέρχεται από την Ελλάδα, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 65% για το 2018.

-Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου διατηρούν σταθερές σχέσεις συνεργασίας με προμηθευτές.

-Οι συνεπείς επιχειρήσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου και για το 2019 (παρά τη μείωση που παρατηρήθηκε σε σχέση με το 2018 29% από 34%). Η δεύτερη σε μέγεθος ομάδα είναι οι ανθεκτικές κατόπιν της αύξησης που κατέγραψαν σε σχέση με το 2018 (28% από 22%). Οι απειλούμενες επιχειρήσεις συνεχίζουν να μειώνονται, 18% το 2019 από 22% το 2018 και 27% το 2017.

φορολόγηση αποτελεί σταθερά το σημαντικότερο πρόβλημα των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου. Άλλες σημαντικές δυσκολίες είναι η συμπίεση της καταναλωτικής δαπάνης και η έλλειψη ρευστότητας.

-Παρατηρείται μετατόπιση των προβλημάτων σε ζητήματα που κατά τη διάρκεια της κρίσης κρίνονταν από τις επιχειρήσεις δευτερεύουσας σημασίας (μίσθωμα, απασχόληση προσωπικού, αθέμιτος ανταγωνισμός, malls, μεταβολές τεχνολογίας).

-Το πρώτο εξάμηνο του 2019, το 51% των επιχειρήσεων πραγματοποίησε τζίρο μικρότερο των 20.000 ευρώ από 48% το αντίστοιχο διάστημα του 2018. 

-Το ποσοστό των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου που καταγράφει δανειακές οφειλές προς το τραπεζικό σύστημα είναι μόλις 17% μειωμένο σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018 ενώ τρεις στις 10 από αυτές δεν εξυπηρετούν τη δανειακή τους οφειλή (31% των επιχειρήσεων που έχουν κάποιο επιχειρηματικό δάνειο).

-Σημαντικότερη πηγή χρηματοδότησης αποτελούν τα ίδια κεφάλαια της επιχείρησης 86,4% τα οποία παρουσιάζουν οριακή αύξηση σε σχέση με το 2018 85,2% ενώ το τελευταίο έτος σημειώθηκε μείωση της χρηματοδότησης από τα προσωπικά κεφάλαια του ιδιοκτήτη από 38,4% σε 33,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v