Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επόμενες κινήσεις για πάταξη του παρεμπορίου

Αυστηρότερες ποινές και καλύτερο συντονισμό του ελεγκτικού μηχανισμού προαναγγέλλει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στο 1,3 δισ. ευρώ, χωρίς καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, το κόστος του φαινομένου για την Ελλάδα.

Οι επόμενες κινήσεις για πάταξη του παρεμπορίου

Με μεγαλύτερα πρόστιμα και καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών θα επιχειρήσει στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να εντείνει το πόλεμο κατά του παρεμπορίου. Αυτό επεσήμανε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν τα έως τώρα αποτελέσματα για την πάταξη του φαινομένου αλλά και οι επόμενες κινήσεις.

Όπως δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η καταπολέμηση του παρεμπορίου είναι στόχος καθοριστικής σημασίας για την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα άβατο, δηλαδή χώρος για τον οποίο υπάρχουν υπόνοιες, που θα μείνει χωρίς έλεγχο.

Όσον αφορά τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση, αυτά θα έρθουν με τη μορφή νομοθετικών ρυθμίσεων, εντός του Μαρτίου. Μεταξύ άλλων θα προβλεφθεί η επιβολή προστίμου 100.000 ευρώ στις περιπτώσεις όπου τα διακινούμενα παράνομα προϊόντα ξεπερνούν τις 5.000 τεμάχια, ενώ στις περιπτώσεις με 3.000 τεμάχια και άνω θα γίνεται κατάσχεση των μέσων διακίνησης.

Οι ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν και διατάξεις για τον καλύτερο συντονισμό του ελεγκτικού μηχανισμού που εποπτεύεται από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Συγκεκριμένα, θα συσταθεί Ενιαία Διυπηρεσιακή Μονάδα Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Πάνο Σταμπουλίδη, θα δοθεί ιδιαίτερα βάρος στα σημεία εισόδου, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει ειδικό σχέδιο ελέγχου στις κάθετες από τα βόρεια σύνορα, οδούς της Εγνατίας Οδού.

Στο 1,3 δισ. ευρώ το μέγεθος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταμπουλίδης, το κόστος του παρεμπορίου για το ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται στο 1,3 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να προσμετρώνται τα προϊόντα που περιέχουν Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, όπως τα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά.

Τα αποτελέσματα

Ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των ελέγχων για την πάταξη του παρεμπορίου από τον Αύγουστο του 2019 έως και σήμερα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2018-2019. Το διάστημα Αυγούστου 2019 - Φεβρουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκαν 9.053 έλεγχοι, αυξημένοι κατά 197% σε σχέση με τους 3.052 του διαστήματος Αυγούστου 2018 - Φεβρουαρίου 2019. Οι διαπιστωμένες παραβάσεις ανήλθαν στις 1.338 έναντι 542 (αύξηση 147%), το ύψος των προστίμων στις 842.700 ευρώ, έναντι 390.584 ευρώ (αύξηση 116%) ενώ τα κατασχεθέντα τεμάχια ανήλθαν σε 134.782 έναντι 17.912 (αύξηση 653%).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος έλεγχος για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου πραγματοποιήθηκε χθες στον Ελαιώνα Αττικής. Συγκεκριμένα, σε μια συντονισμένη επιχείρηση κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν:

- 6.279 τεμάχια συσκευασίας τροφίμων

- 2.752 τεμάχια απομιμητικών ειδών ένδυσης και υπόδησης

- 1.352 τεμάχια παραφαρμακευτικών προϊόντων (βιταμίνες, πρωτεΐνες, συμπληρώματα διατροφής).

- 26.770 τεμάχια διαφόρων βιομηχανικών ειδών

- 60 τεμάχια συσκευασίας καπνού.

- Επιβλήθηκαν πρόστιμα 11.200 ευρώ και συνελήφθησαν 15 άτομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v