Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι «είδαν» στη ΔΕΠΑ Υποδομών 6 funds και 3 ξένες εταιρίες

Οι υψηλές ρυθμιζόμενες αποδόσεις (WACC) της τάξης του 7% με 8% δέλεαρ για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Η πρόκληση των επενδυτικών πλάνων των ΕΔΑ ύψους μισού δισ. ευρώ. Ποια funds διεκδικούν και το 30% του ΔΑΑ.

Τι «είδαν» στη ΔΕΠΑ Υποδομών 6 funds και 3 ξένες εταιρίες

Συνεχίζεται το σερί του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις αποκρατικοποιήσεις των ελληνικών δημόσιων επιχειρήσεων, όπως φάνηκε και από τη συμμετοχή των εννιά μνηστήρων στην πρώτη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 100% των μετοχών στη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Μετά το συνωστισμό των funds και διεθνών αεροδρομίων στην πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αντίστοιχη εικόνα καταγράφηκε και στη δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου που έχει υπό την κυριότητα της τις τρεις Εταιρίες Διανομής Αερίου.

Η πρώτη ανάγνωση για το ενδιαφέρον των 9 επενδυτών είναι αυτή που δόθηκε από τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης.

Η δεύτερη ανάγνωση είναι οι οικονομικές επιδόσεις που υπόσχεται η ΔΕΠΑ Υποδομών μέσα από τις συμμετοχές της κατά 100% στις ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ (Δίκτυο Διανομής Υπόλοιπης Ελλάδας) και 51% στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ και την κυριότητα της στα πάγια των δικτύων διανομής και του δικτύου οπτικών ινών.

Τα έσοδα των τριών ΕΔΑ είναι ρυθμιζόμενα και εξασφαλισμένα. Επιπλέον οι επενδυτές απολαμβάνουν υψηλές επίσης ρυθμιζόμενες αποδόσεις επί των απασχολούμενων κεφαλαίων (WACC) στο δίκτυο διανομής. Αυτές πρόκειται να αποφασιστούν σύντομα από τη ΡΑΕ και σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά το WACC της περιόδου 2019 – 2022 το οποίο κατά τις ίδιες πηγές θα ξεκινά από 8,2% και θα καταλήγει περίπου στο 7%, το 2022. Επιπλέον οι επενδυτές θα απολαμβάνουν και bonus απόδοση περίπου 1,5% για κάθε επιπλέον στόχο που θα πετυχαίνουν μέσα κυρίως από το επενδυτικό πρόγραμμα.

Οι προαναφερόμενες αποδόσεις κεφαλαίων είναι υψηλότερες από οποιαδήποτε τραπεζική κατάθεση, ομόλογο κλπ και οπότε έλκουν μεγάλα funds σαν αυτά τα 6 που υπέβαλλαν χθες προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Για τον ίδιο λόγο βέβαια συμμετείχαν και οι τρεις ενεργειακοί όμιλοι με δύο εξ αυτών να έχουν αποκλειστική δραστηριότητα στο φυσικό αέριο: Η μεγάλη ιταλική εταιρία διανομής Italgas και η κινεζική China Resources Gas. Η τρίτη εταιρία είναι η τσέχικη EPH, παλιά γνώριμη, καθώς είχε κατέλθει και στον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Οι τρεις ΕΔΑ έχουν αθροιστικά ανακοινώσει πενταετή πλάνα ανάπτυξης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου συνολικού ύψους άνω των 530 εκ. ευρώ. Όσο επεκτείνονται οι υποδομές, τόσο μεγαλώνει η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση των επιχειρήσεων αυτών και συνολικά και της ΔΕΠΑ Υποδομών με αποτέλεσμα, να είναι προς το συμφέρον όποιου αποκτήσει την εταιρία να τρέξουν τα έργα. Κι αυτό, καθώς τα μελλοντικά WACC θα υπολογίζονται σε μεγαλύτερη αξία υποδομών.

Πέραν αυτού, οι επενδυτές για την επέκταση των δικτύων έχουν επίσης μπροστά τους και με μία προίκα κονδυλίων του ΕΣΠΑ της τάξης των 250 εκ. ευρώ καθώς και τραπεζικής χρηματοδότησης από την EIB ύψους 48 εκ. ευρώ (ΔΕΔΑ). Άρα έχουν κάθε λόγο να αναπτύξουν τα έργα.

Από τα προφίλ των funds ξεχωρίζουν επίσης η δεύτερη εμφάνιση της First State Investments σε διεκδίκηση ελληνικής εταιρίας. Υπενθυμίζεται ότι το fund έχει προκριθεί και στο δεύτερο γύρο για την πώληση του 30% του ΔΑΑ.

Αλλά και το αυστραλιανό fund Macquarie, που διεκδίκησε στο παρελθόν και τον ΔΕΣΦΑ, μέσω κοινοπρακτικού σχήματος έχει περάσει στη φάση των δεσμευτικών προσφορών του ΔΑΑ.

Το μεγάλο fund επίσης KKR γνωστό για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα καθώς και για την απόκτηση του ελληνικού τμήματος της Unilever χτυπά την πόρτα και της ΔΕΠΑ Υποδομών. Είναι το τρίτο fund, από τα έξι, που διεκδικεί το 30% του ΔΑΑ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v