Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Μικρό το όφελος στις τράπεζες από τα μέτρα ΕΚΤ

Δεν είναι game changer τα μέτρα της EKT/SSM για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τι θα μπορούσε να δικαιολογήσει την πτώση στις τιμές των μετοχών και γιατί η κατάσταση στην Ιταλία, παρά τα μέτρα, είναι αβέβαιη. Περιθώρια 107%-169% για τις εγχώριες τράπεζες.

Citigroup: Μικρό το όφελος στις τράπεζες από τα μέτρα ΕΚΤ

Ελαφρώς άδειο το ποτήρι βλέπει η Citigroup στα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε η ΕΚΤ για την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Την περασμένη εβδομάδα, οι τράπεζες με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν η ισραηλίτικη Bank Leumi (+ 12,2%), η βρετανική HSBC Hldgs (+11,0%) και η τουρκική Garanti Bank (+10,0%). Μεταξύ των χειρότερων τραπεζών ήταν η βελγική Natixis (-16,1%), οι ολλανδικές ABN AMRO (-8,9%) και ING Groep (-8,3%).

Οι εκτιμήσεις της Citigroup για τις εγχώριες τράπεζες παραμένουν ως έχουν προσώρας, με ουδέτερες συστάσεις. Οι τιμές-στόχοι είναι: Alpha Bank 1,90 ευρώ, Εθνική Τράπεζα 2,80 ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς 3,30 ευρώ και Eurobank 1 ευρώ. Βάσει των τιμών της Παρασκευής, τα περιθώρια ανόδου ανέρχονται σε 107% έως 169%.

Η Citigroup επισημαίνει ότι η επιτάχυνση στην εκτίμηση τη αγοράς για το κόστος κεφαλαίων προκαλεί πτώση στον τραπεζικό δείκτη Stoxx Banks 600 (SX7P) κατά 30% φέτος, εν μέσω ανησυχιών περί επιβράδυνσης και χαμηλότερων επιτοκίων. Η αγορά υπονοεί ένα κόστος κεφαλαίου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες της τάξεως του 13%, μέγεθος που είναι μια τυπική απόκλιση υψηλότερα από τον μέσο όρο 15 ετών.

Η Citi κάνει την εκτίμηση ότι για να δικαιολογηθεί η τρέχουσα πτώση στις τιμές των μετοχών, χρειάζονται τα κέρδη και τα έσοδα να πέσουν αρκετά. Για την ακρίβεια, η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων του 2021 να μειωθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 8,1% που είναι η εκτίμησή τους. Αυτό ισοδυναμεί με πτώση των εσόδων κατά περίπου 8%, αύξηση του κόστους προβλέψεων κατά 40 μονάδες βάσης (μ.β.) ή πιο πιθανά συνδυασμό των δύο.

Αναφορικά με τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ και την απόφασή της να παρέχει ανοχή κεφαλαίων και ρευστότητας, η Citigroup χαρακτηρίζει το σχέδιο ως οριακά θετικό. Τα μέτρα έχουν στόχο να βοηθηθεί η οικονομία της Ευρωζώνης στην τρέχουσα ταραχώδη περίοδο, αλλά η κεντρική τράπεζα δεν προχώρησε σε μείωση επιτοκίων.

Η Citigroup επισημαίνει ότι ΕΚΤ και SSM θα επιτρέψουν στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν πλήρως τα αποθέματα κεφαλαίων και ρευστότητας που υπάρχουν και επίσης οι τράπεζες θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις κεφαλαιακές υποχρεώσεις του Πυλώνα 2 (P2R) με περισσότερα κεφάλαια Tier 1 / Tier 2 και η ΕΚΤ /SSM θα εξετάσει «την επιχειρησιακή ευελιξία κατά την εφαρμογή των ειδικών για την τράπεζα εποπτικών μέτρων».

H Citigroup εκτιμάει ότι η ανοχή θα μπορούσε να αποδεσμεύσει 76 μ.β. βασικών εποπτικών κεφαλαίων (CET1) για τις τράπεζες της Ευρωζώνης ενώ η ΕΚΤ/SSM ανέφερε 90 μ.β. για όλες τις τράπεζες. Συμπερασματικά, σύμφωνα με τη Citigroup, οι τράπεζες πρέπει να χρησιμοποιήσουν την ανακούφιση κεφαλαίου για να στηρίξουν την οικονομία και όχι να «αυξήσουν τις κατανομές των μερισμάτων ή τις αμοιβές-μπόνους».

Συνολικά, οι ενέργειες της ΕΚΤ είναι θετικές για τον τομέα αλλά η ελάφρυνση κεφαλαίου είναι για να στηρίξει την οικονομία και όχι για τις αποδόσεις των μετόχων. Οι καλύτερες επιλογές στον τομέα είναι η Credit Suisse, η ING και η BNP και στον αντίποδα οι λιγότερο προτιμώμενες μετοχές είναι οι Barclays, Deutsche Bank και HSBC.

Ειδικά για τις ιταλικές τράπεζες επισημαίνει ότι μετά την έκρηξη του ιού Covid-19, οι ιταλικές τράπεζες έχουν πληγεί σημαντικά (-50% σε ένα μήνα, κατά 12% υποαπόδοση έναντι του κλάδου), απαιτώντας δραστικά μέτρα στην Ιταλία, τα οποία επηρεάζουν σοβαρά την οικονομία και τη ζωή των πολιτών στην Ιταλία.

Η κυβέρνηση ενέκρινε ένα πακέτο στήριξης, αλλά ο συνολικός αντίκτυπος (στο εγχώριο ΑΕΠ, στις ιταλικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις τράπεζες) είναι εξαιρετικά αβέβαιος, καθώς δεν έχει καθοριστεί ακόμα το χρονοδιάγραμμα της μόλυνσης του ιού και οι μεταδοτικές ασθένειες στην Ευρώπη αυξάνονται γρήγορα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v