Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με εγγύηση Δημοσίου η ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων

Τη στήριξη των εξαγωγέων από τους εθνικούς ασφαλιστικούς φορείς προβλέπει το προσωρινό πλαίσιο της Κομισιόν. Πώς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και άλλες εννέα χώρες υπήχθησαν σε καθεστώς «μη εμπορεύσιμου κινδύνου».

Με εγγύηση Δημοσίου η ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων

Την κάλυψη των τιμολογίων τους στο 100% της αξίας προς όλους τους πελάτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και αυτούς του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας μπορούν να εξασφαλίσουν οι Έλληνες εξαγωγείς μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται από το προσωρινό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού που ενέκρινε η Κομισιόν, το οποίο, στην «γκάμα» των κρατικών ενισχύσεων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, περιλαμβάνει και τη δημόσια βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων για όλες τις χώρες, χωρίς το εκάστοτε κράτος-μέλος να χρειάζεται να αποδεικνύει ότι η αντίστοιχη χώρα είναι προσωρινά «μη εμπορεύσιμη».

Αυτό σημαίνει ότι κάθε εξαγωγή προς τις παραπάνω χώρες μπορεί να έχει τη δημόσια εγγύηση, αρκεί ο εξαγωγέας να υποβάλει το σχετικό αίτημα στον «κρατικό ασφαλιστή» (στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ο ΟΑΕΠ), ώστε να ενταχθεί στα προγράμματα βραχυπρόθεσμης ασφάλισης. Σημειώνεται ότι ο ΟΑΕΠ ήδη διαθέτει πρόγραμμα βραχυπρόθεσμης ασφάλισης.

Βραχυπρόθεσμη ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων με την εγγύηση του δημοσίου μπορεί να υπάρξει και από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, εφόσον ληφθούν αποφάσεις για την παροχή κρατικών εγγυήσεων προς τους ιδιωτικούς φορείς.

Σημειώνεται ότι έως τώρα στις χώρες με «μη εμπορεύσιμους κινδύνους» κατατάσσονταν όσες βρίσκονταν σε καθεστώς χρεοκοπίας, ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση, είτε πλήττονταν από ανωτέρα βία.

Με βάση το προσωρινό πλαίσιο, το μέτρο θα ισχύσει έως τις 31/12/2020, ωστόσο, η Επιτροπή θα αξιολογήσει αν θα παρατείνει την προσωρινή εξαίρεση τρεις μήνες πριν από το τέλος του 2020.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω μέτρο ελήφθη κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης που διενήργησε η Κομισιόν, η οποία επισημαίνει ότι από τις πληροφορίες που έλαβε, διαπίστωσε ότι υπάρχει ταχεία συρρίκνωση της ιδιωτικής ικανότητας ασφάλισης πιστώσεων για τις εξαγωγές εν γένει.

Μάλιστα, ορισμένες κρατικές ασφαλιστικές εταιρείες κατέγραψαν ήδη αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για συμβόλαια ασφάλισης πιστώσεων για εξαγωγές προς χώρες με εμπορεύσιμους κινδύνους.

«Η πλειονότητα όσων απάντησαν αναμένει ότι η ασφαλιστική κάλυψη θα καταστεί δυσεύρετη, γεγονός που υποδηλώνει ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αναμένεται ανεπαρκής διαθεσιμότητα ιδιωτικής ασφάλισης για τις εν λόγω χώρες», επισημαίνει η Κομισιόν.

Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, για οχτώ έτη (2012-2019) με απόφαση της ΕΕ, χαρακτηριζόταν ως «χώρα μη εμπορεύσιμου κινδύνου». Στον κατάλογο των χωρών «εμπορεύσιμου κινδύνου» επανεντάχθηκε την 1/1/2020, αλλά από τις 27 Μαρτίου επανήλθε στο ίδιο καθεστώς.

Εκτός από τους εξαγωγείς, όφελος από το μέτρο μπορούν να έχουν και οι εισαγωγείς, για τους οποίους μπορούν να υπάρξουν εξασφαλίσεις των τιμολογίων των προμηθευτών τους από τη χώρα προέλευσής τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η τρέχουσα κρίση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των περιπτώσεων αφερεγγυότητας επιχειρήσεων στην Ευρώπη έως και κατά 20%.

Στο ίδιο πνεύμα, αναμένεται να προκύψουν αρνητικές επιπτώσεις από τη μείωση της ικανότητας ανάληψης ασφαλιστικών κινδύνων κατά έως και 15% γενικά και έως και 40% για τις μικρές επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v