Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκκληση Φέσσα στις επιχειρήσεις για επενδύσεις

Την ανάγκη για διατήρηση των επενδύσεων από τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και για μείωση φόρων και εισφορών υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Η Ελλάδα δεν αντέχει νέα δάνεια, τόνισε ο Νίκος Καραμούζης. «Κλειδί» η στήριξη του τουρισμού.

Εκκληση Φέσσα στις επιχειρήσεις για επενδύσεις

Την αισιοδοξία του, ότι οι εκτιμήσεις τη Κομισιόν για ύφεση στο 9,7%, είναι … απαισιόδοξες εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας στη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε η Grant Thornton «Η ελληνική οικονομία την εποχή του Covid – 19) στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της διοργανώτριας Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, ο πήχης που θέτει η Κομισιόν για την Ελλάδα, είναι στο ίδιο επίπεδο με την Ιταλία και την Ισπανία, γεγονός που καταδεικνύει το πόσο επηρεάζεται ο ευρωπαϊκός νότος από τον τουρισμό που αποτελεί βασικό στοιχείο των οικονομιών του.

«Θέλω να πιστεύω ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη» σημείωσε ο κ. Φέσσας, τονίζοντας ωστόσο ότι και οι άλλες επιχειρήσεις θα επηρεαστούν από την κρίση, καθώς οι επιπτώσεις είναι παγκόσμιες.

Δεν είναι σαν την προηγούμενη κρίση που περάσαμε ως χώρα, όπου μπορούσαμε να εξάγουμε. Τώρα πρόβλημα, έχουν και οι πελάτες μας, με αποτέλεσμα η ύφεση να μην μπορεί να εκτιμηθεί, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ανάγκη υλοποίησης επενδύσεων, έκανε έκκληση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις να μην αλλάξουν το πρόγραμμά τους όσον αφορά τις επενδύσεις και την απασχόληση.

«Υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορούν, οφείλουν και πρέπει να επενδύσουν. Είναι καλύτερο να έχουμε μικρότερα κέρδη, παρά να ωφεληθούμε προσωρινά και να χάσουμε την προοπτική» τόνισε ο κ. Φέσσας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ανέφερε ότι οι επενδύσεις, χρειάζονται και την εξασφάλιση ρευστότητας και χαμηλά επιτόκια, τονίζοντας ότι ο Σύνδεσμος έχει καταθέσει στην κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων. Επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη μείωσης της φορολογίας, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, ενώ σε ερώτηση για το αν η οικονομία μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα δεύτερο lockdown, σημείωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να αντέξει.

Σε ό,τι αφορά ο μέλλον, τονίζοντας ότι εκ της φύσεώς του, είναι αισιόδοξος, εκτίμησε ότι ιατρικά το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα, καθώς ασχολούνται παγκοσμίως τα μεγαλύτερα μυαλά.

Για τους Έλληνες, ανέφερε ότι έχουν μάθει στα δύσκολα, και όπως ανταπεξήλθαμε στο lockdovn, έτσι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και στο επόμενο διάστημα.

Ο Νίκος Καραμούζης

Η πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 9,7% είναι πολύ ανησυχητική, αλλά πιο κρίσιμες είναι οι εκτιμήσεις για μείωση των επενδύσεων κατά 30%, οι προβλέψεις για την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση της αποταμίευσης, συνθήκες που μπορούν να εκτινάξουν το χρέος στο 200% ανέφερε ο πρόεδρος της Grant Thornton Νίκος Καραμούζης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια διστακτικότητα από την ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας, σημειώνοντας ότι το ταμείο ανασυγκρότησης, δεν θα πρέπει να είναι ταμείο δανείων, αλλά μεταβιβάσεων. Η Ελλάδα, δεν μπορεί να αντέξει νέα δάνεια, υπογράμμισε.

Ο ίδιος κρίνει επιβεβλημένη την επαναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί στη χώρα μας από τους εταίρους, τονίζοντας θα πρέπει να αρθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα για τουλάχιστον τρία χρόνια, ώστε η Ελλάδα να επενδύσει, «αλλά όχι να μοιράσει λεφτά».

Μάλιστα ανέφερε, ότι τώρα η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή με ΣΔΙΤ.

Ερωτηθείς για το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν οι τράπεζες για τη στήριξη της οικονομίας, σημείωσε ότι αυτές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν μπορούν να χαρίζουν και δάνεια. Αν οι τράπεζες εμφανίσουν μεγάλες ζημιές, είναι δεδομένο ότι θα τις πληρώσουν οι φορολογούμενοι, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προβλέποντας ότι θα υπάρξει σημαντική πιστωτική επέκταση στο επόμενο διάστημα, ζήτησε από την κυβέρνηση να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις μεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις που χρειάζονται κεφάλαια, καθώς οι μεγαλύτερες, έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε αυτά.

Τέλος, ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη στήριξη του τουρισμού, διότι θα παρασύρει όλους τους συνδεμένους με αυτόν, κλάδους, όπως η ακτοπλοϊα, η εστίαση κ.ο.κ.

Ο Μιχάλης Τσαμάζ

Η κρίση μας έκανε σοφότερους και κατέδειξε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ στην τοποθέτησή του στο διαδικτυακό διάλογο στην οποία προχώρησε και σε εκτιμήσεις για τον όμιλο.

Ο Γιάννης Ρέτσος

Πιο απαισιόδοξος για τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ από την προβλεπόμενη κατακρύμνιση των τουριστικών εσόδων σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σημειώνοντας ότι η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ, είναι και στις τρεις χώρες ανέρχεται το 13%, ωστόσο στις δύο χώρες το μείγμα είναι 50 – 50 από εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό όταν στην Ελλάδα είναι 93% εξωτερικός και μόλις το 7% εσωτερικός.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v