Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΕΠΙΧ ΙΙ: To «ντου» στις τράπεζες και τα… ευτράπελα

Το προφίλ των αιτούντων, τα προβλήματα και τα απρόοπτα. Ποιες κατηγορίες προηγούνται στις αιτήσεις για χρηματοδότηση και γιατί σημαντικός αριθμός από αυτές που υποβλήθηκαν αναμένεται να… κοπεί κατά τη διαδικασία.

ΤΕΠΙΧ ΙΙ: To «ντου» στις τράπεζες και τα… ευτράπελα

Με το δυναμικό «παρών» από ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις αλλά και... «τραγελαφικές» καταστάσεις συνοδεύτηκε η πρώτη φάση αιτήσεων προς τις τράπεζες για δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Λίγες ημέρες μετά την προσωρινή παύση των αιτήσεων, προκειμένου να διεκπεραιωθεί ο υφιστάμενος όγκος, βγαίνουν κάποια πρώτα συμπεράσματα που αφορούν το προφίλ των αιτούντων αλλά και τις συμπεριφορές τους.

«Μιλάμε για ένα πραγματικό.... τρελοκομείο» σχολίαζε χαριτολογώντας ανώτατος τραπεζικός παράγοντας στο Euro2day.gr σε μία προσπάθεια να περιγράψει το τοπίο, τόσο αναφορικά με την ουσία των αιτήσεων, όσο και με την γραφειοκρατική διαδικασία.

Κατ αρχήν από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν, ένα μεγάλο ποσοστό έχει εγγραφεί δύο και τρεις φορές σε διαφορετικές τράπεζες, για να έχει «καβάντζα» αν κάποια τράπεζα του αρνηθεί. Εξ ου και το υπερβολικό ποσό των 4,2 δισ. ευρώ που σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Από το ποσό αυτό, εκτιμάται ότι η πραγματική ζήτηση και αυτή που θα έχει τις προϋποθέσεις να ικανοποιηθεί θα είναι της τάξεως του 1- 1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα είναι δελεαστικό για μικρές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα, ένα φούρνο της γειτονιάς, για τις οποίες η ρευστότητα και η επιδότηση επιτοκίου είναι «δώρο εξ ουρανού». Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν και τα τραγελαφικά όπως ένας επιχειρηματίας που δηλώνει κέρδη 3.000 ευρώ και θέλει δάνειο... 400.000 ευρώ! Ή, για παράδειγμα, επιχείρηση που έχει προηγουμένως πτωχεύσει και υποβάλλει αίτηση με νέο ΑΦΜ ή που έχει «μαύρο» ποινικό μητρώο από Τειρεσία...

Ενα άλλο ζήτημα ανακύπτει από το γεγονός πως πολλοί από τους αιτούντες δεν αξιολόγησαν σωστά παλαιότερες πιστώσεις τους, καθώς η συμμετοχή σε προηγούμενα επιδοτούμενα προγράμματα (π.χ. ΕΣΠΑ), μειώνουν τα περιθώρια και τα όρια νέου δανεισμού. Παράλληλα, είναι γνωστό ότι πρέπει να τηρείται ο Δείκτης Ετήσιας Επιβάρυνσης Τόκων (οι ετήσιοι τόκοι δεν πρέπει να υπερβαίνουν ένα πλαφόν) για εγκριθεί νέα χρηματοδότηση.

Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι είναι νωρίς να πει κανείς με ακρίβεια ποια είναι η πραγματική ζήτηση. Υπάρχουν, άλλωστε και καθυστερήσεις που έχουν σχέση με τη συλλογή όλων αυτών των απαραίτητων εγγράφων. «Καλά καλά ούτε εμείς δεν ξέρουμε τον προβλεπόμενο τζίρο μας για το... 2020» διευκρίνιζε τραπεζικό στέλεχος, υπογραμμίζοντας ότι αρκετοί δεν έχουν ακόμη λάβει φορολογικές εγκρίσεις και άλλα απαραίτητα έγγραφα για την περσινή χρήση.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης το έχουν αποσπάσει οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις, αν και αυτό ανά τράπεζα διαφέρει ανάλογα με τη διαστρωμάτωση της πελατείας. Κατά μέσο όρο όμως, οι μικροί έχουν τα πρωτεία. Αυτοί με τζίρο έως 1,5-2 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις ζητούν κεφάλαια κατά μέσο όρο της τάξεως των 60-70.000 ευρώ (υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο όριο είναι τα 400.000 ευρώ και κυρίως αφορά επιχειρήσεις με τζίρο 4-6 εκατ. ευρώ).

Πάντως, η ίδια διαδικασία μέσω της πλατφόρμας απαιτεί χρόνο. Αφού υποβληθεί η αίτηση, ο πελάτης απευθύνεται στην τράπεζα να δει αν ενημερώθηκε σχετικά και μετά από αυτό υποβάλλεται η αίτηση δανείου και ξεκινάει η αξιολόγηση του credit του πελάτη- δηλαδή, της πιστοληπτικής του ικανότητας.

Εν τέλει, όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές στο Euro2day.gr, η έγκριση δανείων μέσω από αυτά τα προγράμματα απαιτεί πιο πολλά στοιχεία και βεβαιώσεις από ότι ζητάει μια τράπεζα για «κλασσική» επιχειρηματική χρηματοδότηση. 

Ολα αυτά εξελίσσονται εν αναμονή του νέου εγγυοδοτικού προγράμματος που θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του μήνα και για το οποίο ήδη έχει αρχίσει να εκδηλώνεται ένα ενεργές και σοβαρό ενδιαφέρον, προφανώς επί του παρόντος, σε επίπεδο ερωταπαντήσεων και πληροφοριών...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v