Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινά η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και τους αναδόχους για το καλώδιο μεταφοράς ισχύος 1.000 MW. Η επένδυση ολοκληρώνεται στα μέσα του 2023. Μειώνονται κατά 400 εκατ. ευρώ οι ΥΚΩ. Νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ ισχύος 2.500 MW.

Ξεκινά η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Ως εθνικό χαρακτήρισε το έργο της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο για την υπογραφή των συμβάσεων ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και τις αναδόχους εταιρείες των εργασιών κατασκευής.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «το έργο αυτό δεν ανήκει στη σημερινή κυβέρνηση. Συνέβαλε και η προηγούμενη. Είναι ένα έργο εθνικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ, η διπλή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική είναι από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και φέρνει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ. Ο ίδιος απαρίθμησε και τα υπόλοιπα οφέλη:

1. Παρέχει ενεργειακή ασφάλεια στο νησί και μαζί με τη μικρή διασύνδεση Λακωνίας - Χανίων θα τονώσει την ανάπτυξη στο νησί.

2. Μειώνονται κατά 400 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 800 εκατ. ευρώ οι χρεώσεις ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος. Το καλώδιο θα αποσβεστεί σε δυόμισι χρόνια.

3. Περιορίζει κατά 60% τις εκπομπές των ρύπων CO2 στην Κρήτη καθώς θα παύσει η παραγωγική δραστηριότητα των σημερινών μονάδων ηλεκτρισμού της ΔEH.

4. Έχει άμεση θετική επίδραση στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου της Κρήτης και συγκεκριμένα στον δήμο Μαλεβιζίου καθώς θα γίνουν αντισταθμιστικά έργα ύψους 9,5 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός ΠΕΝ, αναφερόμενος στις αντιδράσεις τόσο κατά της απολιγνιτοποίησης όσο και κατά των έργων ΑΠΕ, τόνισε ότι «εμείς θα προχωρήσουμε στον δρόμο της Ε.Ε. που είναι η πράσινη καθαρή ενέργεια».

Από την πλευρά του, στην ίδια εκδήλωση, ο υφυπουργός ΠΕΝ Γεράσιμος Θωμάς έκανε γνωστό ότι με τις δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις Κρήτης - Πελοποννήσου και Κρήτης - Αττικής ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις σε ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2.500 Μεγαβάτ.

Μάλιστα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και παραγωγοί ΑΠΕ να συγχρηματοδοτήσουν μέρος της μεγάλης διασύνδεσης για τα έργα που θα αναπτύξουν στο νησί, ώστε να εξασφαλίσουν μέρος της χωρητικότητας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης σημείωσε ότι η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική θα έχει ηλεκτριστεί στα μέσα του 2023, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του για την ολοκλήρωση της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης στο τέλος του χρόνου. Ο κ. Μανουσάκης χαρακτήρισε το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης ως ένα από τα καινοτόμα τεχνολογικά παγκοσμίως, ενώ χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή μέρα καθώς αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών της πολιτικής ηγεσίας, της σημερινής και της προηγούμενης καθώς και των κοινών προσπαθειών που κατέβαλαν ο ΑΔΜΗΕ με η ΡΑΕ.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του έργου, έκανε γνωστό ότι σύντομα θα υπογραφεί η σύμβαση με την τράπεζα Eurobank για τον δανεισμό με 400 εκατ. ευρώ, ενώ νέα αναμένονται και από τα διαρθρωτικά ταμεία για την ενίσχυση με 40% του κόστους του έργου. Άλλα 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από ίδια κεφάλαια του ΑΔΜΗΕ.

Τη δέσμευσή τους για την ολοκλήρωση του έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων έδωσαν και οι εκπρόσωποι των εταιρειών που αναλαμβάνουν τις εργασίες τους. Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Στην ίδια εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σημειώνοντας τις προοπτικές που ανοίγονται για την Κρήτη, ώστε να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v