Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προ των πυλών συμφωνία για το νέο πτωχευτικό νόμο

Πού τα βρίσκουν κυβέρνηση και τράπεζες. Δεν θα τυγχάνουν γενικευμένης προστασίας οι πρώτες κατοικίες των οικονομικά «ευάλωτων» νοικοκυριών. Συμφωνούν με εξωδικαστικό για ιδιώτες οι τράπεζες, αν τεθούν κριτήρια επιλεξιμότητας.

Προ των πυλών συμφωνία για το νέο πτωχευτικό νόμο

Κοντά στην επίτευξη επί της αρχής συμφωνίας για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο και τα μέτρα κοινωνικής προστασίας για τα «ευάλωτα» οικονομικά νοικοκυριά, βρίσκονται κυβέρνηση και τράπεζες, καθώς τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκε σημαντική σύγκλιση επί βασικών θεμάτων της ατζέντας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποδέχθηκε το βασικό αίτημα τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από πιστώσεις (servicers), να μην τυγχάνουν αναστολής της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμού, οι οφειλέτες που πληρούν τα κριτήρια του οικονομικά «ευάλωτου» και έχουν «κόκκινα» δάνεια με υποθήκη σε πρώτη κατοικία.

Το όγδοο draft του σχεδίου προέβλεπε αναστολή, για όσο διάστημα χρειασθεί, μέχρις ότου ο κρατικός φορέας ολοκληρώσει την εξαγορά του ακινήτου, εξέλιξη που απειλούσε να τορπιλίσει συναλλαγές τιτλοποίησης και πώλησης χαρτοφυλακίων με NPEs, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή προετοιμάζονται, περιορίζοντας την εμβέλεια του προγράμματος κρατικής εγγυοδοσίας «Ηρακλής».

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη τα προβλήματα που θα δημιουργούσε στις προσδοκώμενες χρηματοροές μια τέτοια διάταξη, δήλωσε την πρόθεσή της να την αποσύρει στο υπό επεξεργασία ένατο draft, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς διαβούλευση εντός των επόμενων 24άωρων.

Εφόσον το εν λόγω σημείο απαλειφθεί, δεν υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων για τα υπόλοιπα θέματα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, διατυπώνοντας την αισιοδοξία τους για ολοκλήρωση της διαβούλευσης ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα σημεία στα οποία εμφανίζεται ανυποχώρητη η κυβέρνηση, ανάγοντάς τα με χθεσινές διαρροές σε «σημαία», θεωρούνται από τράπεζες και servicers δευτερεύουσας σημασίας, εφόσον τηρηθούν οι συμφωνημένες ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να μη μεταστρέφονται σε «εργαλεία» καθυστέρησης και καταχρηστικών συμπεριφορών.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση επιμένει ο δανειολήπτης να απαλλάσσεται οριστικά από τα χρέη του και να μπορεί να αναλάβει εκ νέου οικονομική δραστηριότητα, θεωρούμενος ως αξιόχρεος, ένα χρόνο μετά την πτώχευσή του. Μένει να διευκρινισθεί, αν ο χρόνος ξεκινά να μετρά από την υποβολή της αίτησης πτώχευσης ή την απόφαση του Δικαστηρίου. Στη δεύτερη περίπτωση, οι ενστάσεις των τραπεζών και των servicers αμβλύνονται.

Υπενθυμίζεται ότι οι servicers είχαν ζητήσει να οριστεί η τριετία ως ελάχιστος χρόνος απαλλαγής από τα χρέη.
Δεν έχει διευκρινισθεί τι θα ισχύσει με τις περιπτώσεις ιδιωτών, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία δεν επαρκούν για την κάλυψη των εξόδων της διαδικασίας. Το όγδοο draft προβλέπει να μη διορίζεται καν σύνδικος και ο εισηγητής να διατάζει την καταχώρησή τους στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Πτωχεύσεων.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός και για ιδιώτες

Η κυβέρνηση επιμένει να προβλέπεται διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού και για τους ιδιώτες, πέραν των επιχειρήσεων. Πρόκειται για πρόθεση την οποία αποδέχονται τράπεζες και servicers, εφόσον θεσπιστούν κριτήρια επιλεξιμότητας και παραμείνει η πρόβλεψη ότι απαιτείται συμφωνία όλων των πλευρών (σ.σ. δηλαδή και της τράπεζας ή του servicer) για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Τέλος, η κυβέρνηση θέλει η πρώτη κατοικία να αγοράζεται από τον Κρατικό Φορέα, πριν τον πλειστηριασμό του, κατόπιν ειδοποίησης της τράπεζας. Οι τράπεζες είχαν αντιπροτείνει να αποκτάται από τον κρατικό φορέα, μέσω της διαδικασίας του πλειστηριασμού, από τη στιγμή, όμως, που ικανοποιείται το αίτημά τους για μη χορήγηση αναστολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, δεν θα επιμείνουν.

Το ίδιο ισχύει και ως προς τα «γαλαντόμα» κριτήρια (εύλογες δαπάνες διαβίωσης και συνολική περιουσία, συνυπολογιζομένης της πρώτης κατοικίας ως 460 χιλ. ευρώ), βάσει των οποίων ένας δανειολήπτης θεωρείται οικονομικά «ευάλωτος». Το θέμα των κριτηρίων, άλλωστε, θα κριθεί από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο επιχειρεί να εισάγει στην Ελλάδα τον θεσμό της καταναλωτικής πτώχευσης, μέσω του οποίου οι ιδιώτες δανειολήπτες μπορούν, αφού παραχωρήσουν στους πιστωτές τους τυχόν βασικά περιουσιακά στοιχεία, να απαλλάσσονται, με γρήγορες διαδικασίες, από τα χρέη τους, ώστε να αναλαμβάνουν εκ νέου οικονομική δραστηριότητα.

Προκειμένου, τέλος, να τύχουν κοινωνικής προστασίας τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά, που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με υποθήκη σε πρώτη κατοικία, το σχέδιο προβλέπει τη σύσταση ενός κρατικού φορέα, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει το ενυπόθηκο ακίνητο και να συνάπτει, εν συνεχεία, συμφωνία μακροχρόνιας μίσθωσης με τον δανειολήπτη, που θα περιλαμβάνει και δυνατότητα επαναγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v