Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eνα στα πέντε ευρώ διέσωσε φέτος ο τουρισμός

Από το άνοιγμα του τουρισμού έως σήμερα ήρθαν στη χώρα 3,9 εκατομμύρια τουρίστες. Με -60% κινήθηκε τον Αύγουστο το Ελ. Βενιζέλος, στο -70% στα περιφερειακά αεροδρόμια. Στο 15% της περσυνής χρονιάς οι αφίξεις οδικού τουρισμού.

Eνα στα πέντε ευρώ διέσωσε φέτος ο τουρισμός

Το «ταμείο» της φετινής τουριστικής χρονιάς έκανε ο Χάρης Θεοχάρης σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε από τις φόρμες PLF, τη χώρα μας επισκέφθηκαν 3,9 εκατ. τουρίστες ως σήμερα.

Ο αριθμός που αντιστοιχεί στο 22% των περσινών αφίξεων της ίδιας περιόδου (Γ’ τρίμηνο έτους). Αιτία το γεγονός ότι σημαντικές για τη χώρα μας αγορές προέλευσης όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία και το Ισραήλ παρέμειναν κλειστές, ενώ ελάχιστες ήταν οι ροές από ανοιχτές αγορές εκτός Ευρώπης, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Λατινική Αμερική κ.λπ., καθώς τα υπερατλαντικά ταξίδια σημείωσαν κάθετη πτώση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αεροπορικές αφίξεις από το άνοιγμα και μέχρι τέλος Ιουνίου στο Ελ. Βενιζέλος κινήθηκαν στο -80% σε σύγκριση με πέρυσι, μειώνοντας τις απώλειες στο -60% στη διάρκεια των Ιουλίου-Αυγούστου, ενώ πτωτική είναι η πορεία και από τις αρχές Σεπτέμβρη, καθώς κινούνται στο -70% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, η συνολική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 70%, με τις καλύτερες επιδόσεις να καταγράφονται σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδο, Κέρκυρα, Μύκονο, Ζάκυνθο, Χανιά και Σαντορίνη. Ιδιαίτερα χαμηλή, ωστόσο, ήταν η κίνηση στη Λέσβο και τη Σάμο. Συνολικά καταγράφηκαν 3,3 εκατ. αεροπορικές αφίξεις ως σήμερα.

Οι οδικές αφίξεις - που παραδοσιακά αποτελούν το 25% των συνολικών αφίξεων και αφορούν κυρίως τις όμορες χώρες και την ανατολική Ευρώπη - περιορίστηκαν στις 500 χιλιάδες, με πρώτη σε αφίξεις τη Βουλγαρία, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία και την Αλβανία.

Όπως υποστήριξε ο Χάρης Θεοχάρης, το δεύτερο κύμα της πανδημίας που έπληξε τις βαλκανικές χώρες τον Ιούλιο περιόρισε τελικά πάρα πολύ τις εισερχόμενες οδικές ροές. Έτσι, φέτος ήρθε οδικώς μόνο το 15% των συνολικών αφίξεων.

Τα έσοδα

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με μεγάλη αισιοδοξία, καθώς τους δύο πρώτους μήνες του 2020 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν αυξημένες κατά 23%, συνολικά 527 εκατ. ευρώ. Από τον Μάρτιο και μετά η πανδημία έπληξε τις μετακινήσεις παντού στον κόσμο, όπως και στη χώρα μας λόγω και της επιβολής lockdown. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν οι εισπράξεις σε ποσοστό περίπου 95%.

Όπως είπε ο υπουργός τον Ιούλιο τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 577 εκατ. ευρώ, με ετήσια μείωση 84,4%. Τα έσοδα τον Αύγουστο εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 1,6 δισ. ευρώ με πτώση 60% περίπου. Με αυτό το δεδομένο, ο Χάρης Θεοχάρης υπολόγισε ότι τέλους του έτους θα κλείσει η χρονιά αναπληρώνοντας το 20% περίπου των εσόδων του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v