Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα αξιοποιηθούν τα δίκτυα 5G στην Ελλάδα

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ευκαιρία για να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, υποστηρίζουν οι επικεφαλής των ΟΤΕ, Vodafone και Wind. Οι εκτιμήσεις των στελεχών για το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις τιμές στους καταναλωτές.

Πώς θα αξιοποιηθούν τα δίκτυα 5G στην Ελλάδα

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία, αλλά για να πιάσουν τόπο οι συγκεκριμένες επενδύσεις, θα χρειαστεί να προχωρήσει ταχύτερα ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σε αυτό το σημείο επικεντρώθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια παρεμβάσεων στο συνέδριο Infocom, ο επικεφαλής του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, της Wind Hellas Νάσος Ζαρκαλής και της Vodafone Ελλάδος Χάρης Μπρουμίδης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε πως στο Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση του οικοσυστήματος γύρω από το 5G, αλλά και της ψηφιακής ετοιμότητας δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κωνσταντίνος Μασσέλος αναφέρθηκε σε σχέδιο που θα συνδυάζει την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού με ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Για τις τιμές στα δεδομένα (data) της κινητής, οι διοικήσεις υποστήριξαν πως ήταν υπερβολικές οι αναφορές πως είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη, αλλά παραδέχθηκαν πως και οι εταιρείες είχαν συμβάλει στη σύγχυση που υπήρχε, ενώ τόνισαν πως υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση τον τελευταίο χρόνο.

Ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πως «το Ταμείο Ανάκαμψης μας δίνει τεράστιες δυνατότητες να σχεδιάσουμε έργα και να υλοποιήσουμε ιδέες. Η ευθύνη είναι να σχεδιαστούν έργα με προστιθέμενη αξία για τη χώρα. (…). Πέρα από το σκέλος που αφορά τους παρόχους, να προσπαθήσουμε να δώσουμε ώθηση στην αγορά του 5G, ώστε να αξιοποιηθούν οι υποδομές από την υπόλοιπη οικονομία».

Προανήγγειλε επιδότηση του κόστους σύνδεσης πολυκατοικιών με δίκτυα οπτικών ινών. Όπως είπε, «υπάρχει κόστος για να φτάσει η ίνα στις πολυκατοικίες και θέλουμε να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε τα εμπόδια για την υιοθέτηση της οπτικής ίνας».

Για το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός», που προικίζεται με έσοδα από τη δημοπρασία για το φάσμα του 5G και ιδιωτικά κεφάλαια ώστε να επενδύει σε καινοτόμες εταιρείες που αναπτύσσουν λύσεις γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, ο κ. Πιερρακάκης είπε πως «αρχές της επόμενης χρονιάς θα έχει στελεχωθεί και θα έχει σηκώσει τα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να κάνει τις πρώτες επενδύσεις».

Πρόσθεσε πως «εκτός από το "Φαιστός" πρέπει οι πάντες να εκπονήσουν ένα σχέδιο, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, για το πώς θα πάμε στο 5G. Το σημείο-κλειδί είναι πόσο γρήγορα θα γεννηθούν ιδέες και από αυτούς».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟTΕ Μιχάλης Τσαμάζ, που προχθές έκλεισε 10 χρόνια στην ηγεσία του OΤΕ, είπε πως οι πάροχοι έχουν δεσμευτεί για μεγάλες επενδύσεις. «Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο όμιλος OΤΕ επένδυσε πάνω από πέντε δισ. και θα επενδύσει άλλα δύο δισ. την επόμενη τετραετία. Ηδη έχουμε τοποθετήσει 16.000 καμπίνες με οπτικές ίνες και άνω των 250.000 γραμμών με Fiber to the Home, με στόχο τις 500.000 μέχρι το τέλος του 2021. Την Παρασκευή καταθέσαμε τον φάκελό μας στον διαγωνισμό για το φάσμα του 5G και υπολογίζουμε πως μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε 5G στο 50% του πληθυσμού».

Ο κ. Τσαμάζ είπε πως «στην πανδημία μάθαμε πολλά αλλά ξεχωρίζω δύο: Πρώτον, πως η χώρα μας έχει ανθεκτικές δικτυακές υποδομές υψηλού επιπέδου όπως αποδείχθηκε από τη χρήση που έγινε. Αυτό επίσης αποδεικνύει και το γεγονός πως εάν η χώρα μας είναι πίσω στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ξεκάθαρα αυτό δεν συνδέεται με τα δίκτυα και τις επενδύσεις που έχουμε κάνει. Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο μόνος κλάδος που συνέχισε τις μεγάλες επενδύσεις ήταν οι τηλεπικοινωνίες. Δεύτερον, πως υπάρχει ανάγκη ψηφιακού σχηματισμού των εταιρειών και των νοικοκυριών. Αυτό που είδαμε, είναι πως πρέπει να καταστεί πρώτη προτεραιότητα».

Για τις τιμές στα data, ο επικεφαλής του OΤΕ είπε πως υπήρξε σύγχυση «πως είμαστε οι πιο ακριβοί στην Ευρώπη. Έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα και τη σύνθεση των προτάσεων προς τους καταναλωτές, τη διαφορά με τις τιμές τιμοκαταλόγου και τη φορολογία. Σήμερα οι τιμές είναι εμφανέστατα κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης, αν αφαιρέσουμε τη φορολογία». Όπως είπε ο κ. Τσαμάζ, «στην Cosmote έχουμε φτάσει να δίνουμε το 1 Gb για ένα ευρώ με μείωση πάνω από 30% το τελευταίο διάστημα, με παράλληλη αύξηση του όγκου δεδομένων».

Για τρεις προκλήσεις μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas Νάσος Ζαρκαλής. Η πρώτη, όπως είπε, «είναι η οικονομική κρίση και η αναιμική ζήτηση που υπάρχει, αφού η ανάκαμψη ποτέ δεν έρχεται. Νομίζω και για το 5G το μεγάλο ερώτημα πέφτει κάτω από την κατηγορία της ζήτησης». Η δεύτερη πρόκληση «είναι το εξωτερικό περιβάλλον, όπου γίνονται βήματα τελευταία, αλλά επί χρόνια υπήρχαν προβλήματα που ξεκινούσαν από τις αδειοδοτήσεις και έφταναν μέχρι τις κεραίες».

Κατά τον κ. Ζαρκαλή, «για πρώτη φορά αναγνωρίζεται πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η βάση για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας». Πρέπει, επίσης, «να αναγνωριστεί ο ρόλος των παρόχων ως δημιουργών εθνικών υποδομών και έτσι πρέπει να υποστηριχθούν. Εμείς δημιουργούμε κάτι που σίγουρα θα μείνει στην Ελλάδα. Το περιβάλλον στο οποίο λειτούργησε ο κλάδος επί σειρά ετών ήταν εχθρικό».

Η τρίτη πρόκληση συνδέεται με το ανταγωνιστικό και ρυθμιστικό περιβάλλον. «Είναι μοναδική περίπτωση αγοράς, όπου ο βασικός πάροχος έχει τόσο υψηλό μερίδιο όχι σε έσοδα αλλά και σε κέρδη, γεγονός που δημιουργεί προφανείς στρεβλώσεις σε επίπεδο ανταγωνισμού, κ.α.» υποστήριξε ο επικεφαλής της Wind Hellas. Ο ίδιος στάθηκε στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών της χώρας και στις τηλεπικοινωνίες.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή, «η αγορά πιέζεται ενώ το 2019 υπήρξε ανάκαμψη 2% μετά από δεκαετία πτώσης. Το 2020, η αγορά θα υποχωρήσει μεταξύ 3%-5%, κάτι που προφανώς δεν είναι ευχάριστο αλλά δεν είναι και καταστροφή, όταν βλέπουμε κλάδους που υποφέρουν από τη σημερινή κατάσταση. Είχε και θετικά αυτή η περίοδος όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός που βγήκε στην επιφάνεια, ήρθαν στην επιφάνεια έννοιες όπως τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, ενώ ο κλάδος αναποκρίθηκε αποτελεσματικά».

«Οι προκλήσεις είναι σε δύο επίπεδα», είπε ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης. «Το πρώτο είναι ποια είναι η φιλοδοξία και ταχύτητα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα να πάνε προς την ψηφιακή οικονομία. Το δεύτερο είναι πως αναπτύσσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες ανθρώπων και επιχειρήσεων».

Τεχνολογία και παραδοσιακές υπηρεσίες

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κωνσταντίνος Μασσέλος επικεντρώθηκε στο πώς η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα στον τουρισμό και τον πολιτισμό, έστω και αν έχουν δεχθεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες.

Υποστήριξε πως η χώρα μας μπορεί να κεφαλαιοποιήσει περαιτέρω τα συγκεκριμένα παραδοσιακά πλεονεκτήματα με ανάπτυξη των υπηρεσιών ψηφιακής διακυβέρνησης, με σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και σύγχρονες εφαρμογές τηλεπαρουσίας (τηλεργασίας, τηλεκπαίδευσης και τηλεϊατρικής), με εκσυγχρονισμό και του ρυθμιστικού πλαισίου στις τηλεπικοινωνίες, πολιτιστικές υποδομές τεχνολογίας, π.χ. για εικονικές περιηγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικού χώρους.

Μίλησε επίσης για «καθετοποιημένη βιομηχανία υψηλής εξειδίκευσης με επίκεντρο τη ναυτιλία (π.χ. αξιοποίηση των τεράστιων δεδομένων που παράγει η ναυτιλία, η ανάπτυξη των αυτόνομων πλοίων, κ.α.), υβριδοποίηση του τουριστικού προϊόντος ώστε να συμπεριλάβει τον ψηφιακό νομαδισμό, δηλαδή τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών για να εργάζονται απομακρυσμένα».

Όπως είπε ο κ. Μασσέλος, «η Ελλάδα εκτός του ισχυρού σήματος ως τουριστικός προορισμός έχει καλή κατάταξη όσον αφορά τη δημοκρατία και το περιβάλλον. Πρέπει να δούμε ζητήματα από τη φορολόγηση μέχρι τις άδειες παραμονής κ.α. για τους ψηφιακούς νομάδες». Τέλος, αναφέρθηκε στην ενίσχυση του κλάδου τροφοδοσίας και την ουσιαστική ανάπτυξη της ταχυμεταφοράς, με εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου.

Το πρωί ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος είχε τονίσει πως μέχρι το 2024 οι πάροχοι θα έχουν επενδύσει 1,2-1,5 δισ. ευρώ στα δίκτυα και το υπόλοιπο οικοσύστημα θα επενδύσει τα 3 δισ. ευρώ με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία. Ο ίδιος είπε πως «στην εθνική ευρυζωνική στρατηγική θα προχωρήσουμε με ολοκληρωμένο τρόπο, ώστε τα δίκτυα να αναπτυχθούν με την ταχύτητα που απαιτούν τα επενδυτικά προγράμματα. Χρειάζεται ενημέρωση των πολιτών για την ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών. Κομμάτι της εθνικής στρατηγικής πρέπει να είναι και οι φορολογικές πολιτικές καθώς οι καταναλωτές επιβαρύνονται με 0,46 ευρώ έμμεσους φόρους».

«Περιμένουμε εξαπλάσιο όγκο δεδομένων στα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας τα επόμενα χρόνια», εξήγησε ο κ. Στεφανόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v