Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαγωνισμός «γκραν γκινιόλ» με τα δίκτυα WiFi στα πανεπιστήμια

Γιατί... σέρνεται εδώ και ένα χρόνο ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Οι τρεις προσφορές, οι προσφυγές και οι ανατροπές για τον ανάδοχο του έργου.

Διαγωνισμός «γκραν γκινιόλ» με τα δίκτυα WiFi στα πανεπιστήμια

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακοδαιμονίας με τα έργα τεχνολογίας του δημοσίου στην Ελλάδα αποτελεί ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση των δικτυακών υποδομών των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας, που σέρνεται εδώ και ένα χρόνο, με άγνωστη ημερομηνία ολοκλήρωσης.

Το έργο «Ηφαιστος», όπως ονομάζεται, έχει χωριστεί σε τρεις διαγωνισμούς, οι δύο από τους οποίους αφορούσαν τη μίσθωση δικτύου οπτικών ινών, ενώ ο τρίτος τον εξοπλισμό που θα εγκατασταθεί εντός των ιδρυμάτων και θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, και την πρόσβαση φοιτητών, ερευνητών και του υπόλοιπου προσωπικού μέσω WiFi. Οι διαγωνισμοί προχώρησαν από την ΕΔΥΤΕ (πρώην ΕΔΕΤ).

Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού για την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ανερχόταν σε 9,53 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), με δικαίωμα προαίρεσης για αύξηση μέχρι και κατά 50% επί του ποσού της σύμβασης και διάρκεια ολοκλήρωσης δέκα μήνες. Προκηρύχθηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στις 16 Δεκεμβρίου 2019, και συμμετείχαν τρεις υποψήφιοι, «Cosmos AEΒΕ - Δυναμική Μ. ΕΠΕ» , «IBM Ελλάς ΑΕ» και «ΟTΕ ΑΕ - SPACE HELLAS AE». Η πρώτη κοινοπραξία συμμετείχε με εξοπλισμό Huawei, η IBM με Juniper και η τρίτη κοινοπραξία με εξοπλισμό Cisco.

Από τον Δεκέμβριο που κατατέθηκαν οι προσφορές μέχρι τα μέσα Μαΐου, δηλαδή επί πέντε μήνες, γινόταν η αξιολόγηση. Στις 11 Μαΐου άνοιξαν οι οικονομικές προσφορές, με την κοινοπραξία «Cosmos AEΒΕ - Δυναμική Μ. ΕΠΕ» να προσφέρει 4,6 εκατ. ευρώ, την «IBM Ελλάς ΑΕ» 4,8 εκατ. ευρώ και την κοινοπραξία «OΤΕ ΑΕ - SPACE HELLAS AE» 6,4 εκατ. ευρώ. Αντί να προχωρήσει στην κατακύρωση του διαγωνισμού όπως ζήτησε η επιτροπή αξιολόγησης, η διοίκηση της ΕΔΥΤΕ ζήτησε από τους δύο πρώτους υποψήφιους να αιτιολογήσουν τις προσφορές τους, επειδή τις θεώρησε πολύ χαμηλές.

Τελικά μετά από σχεδόν δύο μήνες, στις 29 Ιουνίου, η ΕΔΥΤΕ ανακήρυξε ως προσωρινό μειοδότη την κοινοπραξία «Cosmos ΑΕΒΕ - Δυναμική Μ. ΕΠΕ». Στα μέσα Ιουλίου, η ΙΒΜ Ελλάς κατέθεσε προσφυγή στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) που εκδικάστηκε τον Αύγουστο, χωρίς να αποκλειστεί ο προσωρινός μειοδότης, αλλά η κοινοπραξία του ΟTΕ με τη Space Hellas.

Αφού πέρασε άλλος ένας μήνας, το Δ.Σ. του ΕΔΥΤΕ στις 24 Σεπτεμβρίου κάλεσε την κοινοπραξία που μειοδότησε να υποβάλει εκ νέου τα λεγόμενα «δικαιολογητικά κατακύρωσης», ώστε να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης. Τα δικαιολογητικά κατατέθηκαν, αλλά στις 4 Δεκεμβρίου το Δ.Σ. του ΕΔΥΤΕ, μετά από εισήγηση της επιτροπής αξιολόγησης, απέρριψε την προσφορά της κοινοπραξίας «Cosmos ΑΕΒΕ - Δυναμική Μ. ΕΠΕ» για πλημμέλειες στο μετοχολόγιο.

Έτσι προχώρησαν στην ανάδειξη της ΙΒΜ Ελλάς ως προσωρινού αναδόχου, με αποτέλεσμα να ετοιμάζεται, κατά πληροφορίες, νέα προσφυγή, αυτή τη φορά από την κοινοπραξία που ήταν αρχικά μειοδότης.

Σημειώνεται πως επειδή έχουν περάσει τόσοι μήνες, η ισχύς των προσφορών που είχαν καταθέσει οι δύο εναπομείναντες διεκδικητές έληξε, με αποτέλεσμα να ζητηθεί προ ημερών παράταση για επιπλέον έξι μήνες.

Το αστείο της υπόθεσης είναι πως έχει ήδη επιλεγεί ο ανάδοχος για τις υπηρεσίες οπτικής ίνας (ΟTΕ) αλλά περιμένει να τελειώσει κάποια στιγμή ο διαγωνισμός για τα δίκτυα WiFi και τον λοιπό εξοπλισμό των πανεπιστημίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v