Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναμένει στήριξη 50 εκατ. ευρώ η ακτοπλοΐα

Τον προηγούμενο Ιανουάριο η ακτοπλοΐα δεν έλαβε καμία οικονομική στήριξη. Τα 12 εκατ. ευρώ δόθηκαν για τον Φεβρουάριο, ενώ μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι νεότερο για τον Μάρτιο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αναμένει στήριξη 50 εκατ. ευρώ η ακτοπλοΐα

Οικονομική ενίσχυση ύψους 50 εκατ. ευρώ αναμένει μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους η ακτοπλοΐα, καθώς το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει δεσμευθεί για τη σταδιακή εκταμίευση του ποσού.

Ωστόσο προς το παρόν έχουν δοθεί μόλις 12 εκατ. ευρώ αλλά όπως σημειώνουν στο euro2day.gr κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου, μέχρι τέλους Μαρτίου θα ξεκαθαρισθεί το πώς θα διατεθεί και το υπόλοιπο ποσό.

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο Ιανουάριο η ακτοπλοΐα δεν έλαβε καμία οικονομική στήριξη, τα 12 εκατ. ευρώ δόθηκαν για τον Φεβρουάριο ενώ μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι νεότερο για τον Μάρτιο.

Το θέμα αυτό όπως και γενικότερα η κατάσταση του κλάδου συζητήθηκε και στη χθεσινή συνάντηση που είχε το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο υπουργός, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών από πλευράς του ακτοπλοϊκού κλάδου σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία και επανέλαβε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για οικονομική στήριξη.

Η ακτοπλοΐα ξεκίνησε το 2021 όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακέλλης στην πρόσφατη συνέλευση του Συνδέσμου, «με ζημιές που ξεπερνούν τα 130 εκατ. € και έναντι των οποίων έχουμε λάβει ενίσχυση μόνο 31 εκατ.».

Επίσης είναι βέβαιο ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 δεν θα είναι καλύτερο από αυτό του 2020, χωρίς να αποκλείεται να είναι και χειρότερο. Η κίνηση την τρέχουσα περίοδο είναι μειωμένη κατά 70% και οι τιμές των καυσίμων αυξημένες κατά 65%. Υπολογίζουμε ότι οι εταιρείες μας δαπανούν την τρέχουσα περίοδο €15 εκατ. μηνιαίως για να καλύψουν το κόστος των καυσίμων, όταν τον Απρίλιο του 2020 δαπανούσαν €9 εκατ. για τα ίδια δρομολόγια.

«Παράλληλα, συμπλήρωσε, η ενίσχυση των εταιρειών μας δεν είναι συνεχής, π.χ. διεκόπη την περίοδο 2/5-19/7, 8/8-25/9, 1/10-24/11 του 2020, επίσης τον Ιανουάριο του 2021, ενώ ανησυχούμε για τον Μάρτιο.

Είναι χαρακτηριστικό, χωρίς να υπολογίζουμε τα υπόλοιπα έξοδα, ότι το κόστος των καυσίμων των εταιρειών μας τους μήνες Ιανουάριο - Φεβρουάριο 2021 εκτιμάται σε 30 εκατ. ευρώ, ενώ η ενίσχυση που δόθηκε με βάση τις Συμβάσεις Covid ήταν 6.800.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη θερινή περίοδο, οι προβλέψεις είναι ότι ο εισερχόμενος τουρισμός θα κυμανθεί στο 50% του 2019, χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιώνεται, λόγω των αρνητικών εξελίξεων της πανδημίας.

Είναι βέβαιο λοιπόν ότι έχουμε μπροστά μας μία κακή χρονιά με αμφισβητούμενα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την κίνηση και με βέβαια ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα με μειωμένη ρευστότητα και αυξημένο δανεισμό».

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις προκλήσεις του κλάδου συγκαταλέγονται ακόμη οι υποχρεώσεις του για την προσαρμογή των πλοίων σε νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου.

Εν κατακλείδι ο ΣΕΕΝ ζητά από την πολιτεία:

  • Την αποζημίωση του κλάδου για τις ζημιές του 2020,
  • την ενίσχυση των πλοίων της γραμμής της Αδριατικής,
  • την αναπροσαρμογή των μισθωμάτων των Συμβάσεων Covid σύμφωνα με τα πραγματικά έξοδα των πλοίων,
  • τη συμμετοχή της ακτοπλοΐας σε όλα τα οριζόντια μέτρα που θεσμοθετούνται,
  • την επιλεξιμότητα του Κλάδου σε ότι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ 21/27,
  • την αύξηση των μισθωμάτων των άγονων γραμμών,
  • τις επιδοτήσεις εργοδοτικών εισφορών ναυτικών και υπαλλήλων,
  • τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% και για τα ΙΧ αυτοκίνητα,
  • τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% στις Συμβάσεις Δημόσιας Υπηρεσίας,
  • την παράταση της μείωσης των λιμενικών εξόδων -20% για όλο το 2021,
  • την αξιοποίηση των λιμενικών τελών για εργασίες στα λιμάνια,
  • την αποποινικοποίηση του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v