Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Τι ζητά η αγορά για να τρέξει την πράσινη μετάβαση

Αιτήματα για σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών και ρυθμιστικών παρεμβάσεων, προκειμένου να τρέξουν γρήγορα μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Ποια είναι τα σχέδια των μεγάλων ομίλων, που κατατέθηκαν στο Ενεργειακό Συνέδριο του Χρηματιστηρίου.

Ενέργεια: Τι ζητά η αγορά για να τρέξει την πράσινη μετάβαση

Ο επιχειρηματικός κόσμος εμφανίζεται έτοιμος με σχέδια και προγράμματα για τον πράσινο μετασχηματισμό της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, ωστόσο, αναμένει από την πολιτεία μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών και ρυθμιστικών παρεμβάσεων, για να γίνει πράξη ο στόχος αυτός.

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα από την ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε χθες στο ενεργειακό συνέδριο, το οποίο οργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ενέργειας.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στην έναρξη του συνεδρίου, πρότεινε την εισαγωγή δείκτη βιωσιμότητας για την παρακολούθηση των επιδόσεων των επιχειρήσεων στους τομείς περιβαλλοντικής και κοινωνικής υπευθυνότητας. Η σχετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ θα κινηθεί στο πρότυπο ανάλογων του εξωτερικού, όπως είπε.

Στο μήνυμά της, εξάλλου, η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον επιφύλαξε κολακευτικά λόγια για το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης ως το 2028. «Με εντυπωσίασε η Ελλάδα», επισήμανε, «το χρησιμοποιώ ως παράδειγμα στις συζητήσεις μου με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις». Η ίδια χαρακτήρισε το πρόγραμμα αυτό ως τολμηρό βήμα για ένα βιώσιμο ενεργειακό σύστημα, αναγνώρισε ότι αλλαγές αυτού του μεγέθους δεν είναι εύκολες και διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Κομισιόν με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Το νέο πλαίσιο αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, η αποθήκευση ενέργειας, τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και τα πράσινα διμερή συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρισμού από ΑΠΕ (PPA) θεωρούνται κρίσιμα ζητήματα για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Όμως, χωρίς το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο, καμία σχεδιαζόμενη επένδυση δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών που συμμετείχαν στη συζήτηση είχαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τα επενδυτικά πλάνα τους και να διατυπώσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Η Στέλλα Ζαχαρία, επικεφαλής Ενεργειακής Πολιτικής και Ρυθμιστικών Θεμάτων, που μίλησε πρώτη, αναφέρθηκε στους τομείς στους οποίους εστιάζει η εταιρεία για τον πράσινο μετασχηματισμό και οι οποίοι περιλαμβάνουν την αντλησιοταμίευση, την αποθήκευση ενέργειας, τα θαλάσσια αιολικά, τη διαχείριση απορριμμάτων και την εκπροσώπηση έργων ΑΠΕ. Όπως είπε, οι εγγυημένες τιμές φτάνουν στο τέλος τους, ενώ υπάρχουν έργα ΑΠΕ με ληγμένες συμβάσεις πώλησης, που είναι εκτεθειμένες στις εξελίξεις. Τα νέα έργα θα διεκδικήσουν τιμές από τους επόμενους διαγωνισμούς.

Η θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Optimus Energy, εκπροσωπεί αυτή τη στιγμή έργα 1,1 GW, με πάνω από 500 σταθμούς. Το 15% των έργων αυτών είναι της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τα υπόλοιπα ανήκουν σε άλλους πελάτες.

Η κα Ζαχαρία έδωσε έμφαση στους σχεδιασμούς της εταιρείας για επέκταση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε προς τους στόχους του 2030 και του 2050, αν δεν βγούμε στη θάλασσα, για να εκμεταλλευτούμε το πλούσιο αιολικό δυναμικό, με σεβασμό σε όλες τις δραστηριότητες και τις ιδιαιτερότητες», είπε. Η ίδια πρότεινε να ξεκινήσει η ανάπτυξη αυτού του τομέα και με την ιδιωτική πρωτοβουλία να επιτραπεί στους επενδυτές να επιλέξουν περιοχές για να κάνουν όλες τις μετρήσεις και μελέτες που απαιτούνται, για να γνωρίζουν αν έχουν έργο και τι είδους έργο.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Ocean Winds, για πλωτά αιολικά πάρκα με στόχο 1,5 GW μετά το 2030. «Αν δεν ανοίξει γρήγορα αυτή η πόρτα, δεν θα έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε έργα το 2030».

Mytilineos

Ο γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της εταιρείας Γιάννης Καλαφατάς υπογράμμισε τη σταθερή δέσμευσή της στην επίτευξη των στόχων για το «πρασίνισμα» όλων των δραστηριοτήτων της. «Ήταν η πρώτη εταιρεία της ελληνικής αγοράς που έθεσε στόχους για το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της», επισήμανε.

Ο ίδιος έθεσε τρεις κατηγορίες θεμάτων ως προαπαιτούμενα για την ενεργειακή μετάβαση:

  • Τις δυνατότητες του δικτύου, με πρώτες στην ατζέντα τις διασυνδέσεις.
  • Τους στόχους και τον βαθμό δέσμευσης κάθε χώρας σε αυτούς που θα κατευθύνουν στην ουσία την πολιτική και τις αποφάσεις που θα ληφθούν.
  • Η πιστοληπτική ικανότητα της αγοράς σε κάθε χώρα, που θα καθορίσει αν είναι χρηματοδοτήσιμα τα PPAs.

Για τα τελευταία είπε ότι δεν υπάρχει ενιαία προσέγγιση από όλες τις χώρες, που φαίνεται να είναι χωρισμένες σε δύο ταχύτητες ανάπτυξης. Αυτές που υιοθετούν παρεμβατικές πολιτικές και εκείνες που αφήνουν την αγορά ως ρυθμιστή.

Αναφερόμενος στα συστήματα αποθήκευσης τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη νομοθετικό πλαίσιο, ενώ τεχνολογικοί και οικονομικοί λόγοι περιορίζουν την ανάπτυξή τους, καθώς είναι πολύ ακριβές οι επενδύσεις για λύσεις σε μεγάλη κλίμακα. «Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία και μειώνεται το κόστος επένδυσης, οι μονάδες αυτές θα δώσουν τη λύση για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα», είπε. Σε κάποιες χώρες, μάλιστα, όπως η Βρετανία, οι μονάδες αποθήκευσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τη σταθεροποίηση του συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καλαφατάς εκτίμησε ότι θα απαιτηθεί μία 5ετία για να δούμε στη χώρα μας αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ.

ΔEΗ Ανανεώσιμες

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕH Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος ανήγγειλε την προκήρυξη για μία ακόμα μονάδα ισχύος άνω των 50 MW σε περιοχές απολιγνιτοποίησης ενώ πρόσθεσε πως η επιτυχία της έκδοσης ομολόγων με ρήτρα βιωσιμότητας από τη ΔΕΗ αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης της αγοράς.

ΕΛΠΕ

Ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Λειτουργίας της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Σωτήρης Καπέλλος ανέφερε ότι ο στόχος του ομίλου για τις ανανεώσιμες πηγές είναι 600 μεγαβάτ ως το 2025 ενώ πρόσθεσε ότι το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης, ισχύος 204 MW, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v