Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνες υδρογονανθράκων: Παραμένει στην Κρήτη η Total

H κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ. θα υλοποιήσει το ερευνητικό πρόγραμμα σε δύο οικόπεδα, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η συγκυρία ωστόσο δεν είναι ευνοϊκή για άλλες ανάλογες προσπάθειες.

Ερευνες υδρογονανθράκων: Παραμένει στην Κρήτη η Total

Μετά την αποχώρηση της ισπανικής Repsol από δύο οικόπεδα για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, η πρόσφατη δέσμευση υψηλόβαθμου στελέχους της Total για τα δύο μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης προκαλεί χαμόγελα αισιοδοξίας στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ) για την προώθηση εφικτών στόχων που έχει θέσει.

Ο Yves Le Stunff, Επιχειρησιακός Διευθυντής της Total E&P Greece και παράλληλα και της Total E&P Bulgaria, μιλώντας την προηγούμενη Παρασκευή στο συνέδριο All Things Energy Forum, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΔΕΥ Άρη Στεφάτου, δεσμεύθηκε ότι η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ. θα υλοποιήσει το ερευνητικό πρόγραμμα, με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις της, στα δύο οικόπεδα, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Βεβαίως, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η όλη προσπάθεια βρίσκεται στην αρχή, ότι τα δεδομένα είναι ακόμη πρώιμα, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσει προσδοκίες, μια πρακτική, άλλωστε, που ακολουθούν διεθνώς όλες οι εταιρείες του κλάδου.

Σε κάθε περίπτωση, η δημόσια δήλωση του Le Stunff έχει την αξία της, επισημαίνουν στο Euro2day.gr αρμόδιες πηγές, σε μια περίοδο που η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, με την απόσυρση, διεθνώς, του ενδιαφέροντος πολλών εταιρειών. Σε συνδυασμό, επίσης, με τη νέα εποχή της πράσινης μετάβασης, η οποία δεν ενθαρρύνει, όσο παλαιότερα, παρόμοιες επενδύσεις.

Η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ., με operator την Total, με βάση τις δύο συμβάσεις μίσθωσης για τα αντίστοιχα οικόπεδα της Κρήτης, που κυρώθηκαν με νόμο από τη Βουλή το 2019, είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες μέσα στα πρώτα έξι χρόνια από τότε που ανέλαβε τις παραχωρήσεις. Πέρυσι είχε προαναγγείλει, σε τηλεδιάσκεψη με την Περιφέρεια Κρήτης, ότι τα γεωφυσικά θα ξεκινούσαν τον χειμώνα 2020-2021. Σχεδιασμός, όμως, που ανατράπηκε λόγω των νέων, αρνητικών δεδομένων στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Εναλλακτικά, υπάρχει ένα ακόμη «παράθυρο», με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις της κοινοπραξίας: ο χειμώνας 2021-2022.

Έτσι κι αλλιώς, το να κάνει εντέλει τις σεισμικές έρευνες η κοινοπραξία δεν σημαίνει ότι θα προχωρήσει και στο επόμενο στάδιο, την εξόρυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων. Αν περικόπτουν από κάπου επενδυτικά κόστη οι πετρελαϊκές εταιρείες είναι ακριβώς σε αυτό το κομμάτι. Για αυτό άλλωστε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, υφίσταται μια αβεβαιότητα για τους χρόνους ανταπόκρισης της κοινοπραξίας.

Repsol και ΕΛ.ΠΕ.

Η ισπανική Repsol αποχώρησε φέτος από την Αιτωλοακαρνανία (επέστρεψε με την Energean την άδεια παραχώρησης στο ελληνικό δημόσιο) και στις αρχές Απριλίου έγινε γνωστή και η απόσυρσή της και από το οικόπεδο στα Ιωάννινα. Παραμένει, προσώρας, στο μπλοκ «Ιόνιο», σε κοινοπραξία με την ΕΛ.ΠΕ. (50-50).

Η εταιρεία αποφάσισε να περιορίσει την παρουσία της από τις 28 χώρες που είχε αρχικά σε 14 χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα. Το τι θα κάνει με το «Ιόνιο», που βρίσκεται βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά των νησιών Λευκάδας και Κέρκυρας, παραμένει ασαφές ακόμη.

Όπως έλεγαν στο Euro2day.gr αρμόδιες πηγές, το αν θα μείνει ή θα φύγει μια εταιρεία από μία περιοχή συναρτάται με πολλούς παράγοντες, που έχουν να κάνουν με το κατά πόσο μια περιοχή είναι ώριμη, αν έχει μεγαλύτερη δυνητική αξία από άλλους ο στόχος που ψάχνεις, τον τύπο του κοιτάσματος και φυσικά τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Η Repsol, πάντως, έχει κάνει ήδη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη.

Δεν είναι γνωστό, επίσης, τι θα πράξει η ΕΛ.ΠΕ. στην περίπτωση που αποχωρήσει ο Ισπανός συνέταιρός της στο συγκεκριμένο μπλοκ. Πάντως, πρόσφατα, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωμοδότησε θετικά για το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης στην παραχώρηση του «Ιονίου», πράγμα που σημαίνει ότι δόθηκε το πράσινο φως για την έναρξη των σεισμικών ερευνών στην περιοχή.

Ανάλογο Σχέδιο εγκρίθηκε και για το «Οικόπεδο 2», στο Ιόνιο Πέλαγος, 30 χλμ. δυτικά της Κέρκυρας, όπου παραχωρησιούχοι είναι η ΕΛ.ΠΕ. (25%) με την Energean (75%).

Η ΕΛ.ΠΕ. δεν έχει διαψεύσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από δύο χερσαία οικόπεδα, την «Άρτα-Πρέβεζα» και τη «Β.Δ. Πελοπόννησος», καθώς και ένα θαλάσσιο, δυτικά του Πατραϊκού κόλπου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προβληματισμός της είναι κυρίως για τις χερσαίες παραχωρήσεις, από όπου όλες οι ενδείξεις λένε ότι θα αποχωρήσει, ενώ υπό αξιολόγηση είναι η συμμετοχή της στα θαλάσσια οικόπεδα, για τα οποία δεν αποκλείεται, εντέλει, να γίνει αυστηρή επιλογή. Σίγουρα, πάντως, στα τελευταία δεν συμπεριλαμβάνεται η Κρήτη, όπου η εταιρεία συμμετέχει με μικρό ποσοστό, 25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v