Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεραπετρίτης: Η πράσινη ανάπτυξη το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας

«Είναι σημαντικό ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι στο επίκεντρο χωρίς να υποβαθμίζει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», ξεκαθάρισε ο κ. Γερααπετρίτης.

Γεραπετρίτης: Η πράσινη ανάπτυξη το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας

«Η Ευρωπαϊκή Συμφωνία θα αλλάξει τη νοοτροπία των Ευρωπαίων πολιτών», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργανώνει το ΤΕΕ στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», με τίτλο: «2021-2030, Η δεκαετία μιας Πράσινης Επανάστασης», υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Είναι σημαντικό ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι στο επίκεντρο χωρίς να υποβαθμίζει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», ξεκαθάρισε ο κ. Γερααπετρίτης, και πρόσθεσε ότι «ανάπτυξη και περιβάλλον μπορούν να βαδίσουν χέρι - χέρι σε ένα ισόρροπο μίγμα για την πράσινη επανάσταση για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας: «Φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και 40 χρόνια από την ένταξή μας στην ΕΕ. Σε αυτή την πορεία χρειαζόμαστε όλους. Η πράσινη ανάπτυξη είναι ένα στοίχημα για την επόμενη δεκαετία. Μπορούμε να μιλάμε για μία Ελλάδα πιο πράσινη, πιο βιώσιμη. Ένα πράσινο συμβόλαιο που θα κάνουμε ως Ελλάδα με τις επόμενες γενιές».

Συνολικά, για τη χώρα μας, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, «περί τα 72 δισεκατομμύρια θα συγκεντρώσουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο εκ των οποίων, εκτιμούμε ότι 24 δισεκατομμύρια θα διατεθούν έμμεσα ή άμεσα για πράσινες δημόσιες πράσινες επενδύσεις, ευελπιστώντας ποσό που θα διπλασιαστεί με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων».

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέλυσε διεξοδικά την περιβαλλοντική και κλιματική πολιτική της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη δημιουργία έργων και προϋποθέσεων για στιβαρή βιώσιμη ανάπτυξη.

Επεσήμανε τις περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και τις δράσεις που αφορούν την ψηφιακή ανάπτυξη και κατάρτιση, οι οποίες εμμέσως βοηθούν για το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα. «Όλα καταλήγουν στον νέο κλιματικό νόμο, όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, καθώς ήδη 12 κράτη της ΕΕ έχουν υιοθετήσει έναν τέτοιο νόμο».

Όπως τόνισε, θα υπάρξει πολύ εκτενής διαβούλευση για έναν τέτοιο νόμο. Όπως ανέφερε, τόσο το ΤΕΕ, όσο και οι φορείς της πολιτείας θα κλιθούν να συνεργαστούν στο μεγάλο σχέδιο του κλιματικού νόμου, επί τη βάση του οποίου θα δημιουργούνται τα μεγάλα πράσινα προγράμματα.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην εμβληματική δράση για την κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης, μία πραγματικότητα που θα βιώσουμε από 1η Ιουλίου.

Επίσης, όπως είπε, δρομολογούμε ευρείας κλίμακας αστικές αναπλάσεις και έργα βιώσιμης κινητικότητας και αναφέρθηκε στο έργο του Ελληνικού, σχετικά με το οποίο άκουσε με προσοχή την πρόταση του Γ. Στασινού για μεγαλύτερη υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, για ενίσχυση της ανάδειξης του παραλιακού μετώπου, όπως είπε. Μάλιστα, για τον κ. Γεραπετρίτη, το ίδιο το παραλιακό μέτωπο αποτελεί εμβληματική δράση για την ενοποίηση των 70 χιλιομέτρων του με τη δημιουργία 28χλμ δρόμου για πεζούς και ποδήλατο.

«Θα δούμε θαύματα τα επόμενα χρόνια όσον αφορά την αναβάθμιση των υποδομών, και των συνδυασμένων μεταφορών, ιδίως με την ανάπτυξη σταθερής τροχιάς», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας. Ενώ, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο νόμο 4784 για τη μικροκινητικόητα στις πόλεις, προκειμένου «να ανακτήσουν οι πολίτες την ιδιοκτησία στην πόλη».

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε επίσης στη νέα στρατηγική για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Καθώς επίσης και στο νέο πρόγραμμα επενδύσεων και χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο περιλαμβάνει εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, αλλά και για πρώτη φορά τρία επιχειρησιακά προγράμματα στο επόμενο ΕΣΠΑ, που αφορούν το περιβάλλον.

«Είναι πολύ σπουδαία η σημερινή πρωτοβουλία, καθώς έρχεται σε μία σειρά από σημαντικές δράσεις του ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης ευχαριστώντας προσωπικά τον πρόεδρο Γιώργο Στασινό, ενώ ειδική αναφορά έκανε στη συμβολή του για την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στα δημόσια κτίρια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v